Размислите двапут пре него што платите за опрост несреће

Ако платите додатно за опрост од незгоде уз осигурање аутомобила, можда мислите да ваша премија неће порасти ако изазовете несрећу. Али немојте се кладити на то - није баш тако једноставно.

Уз опроштај у случају несреће, осигуравачи кажу да неће повећати вашу стопу само због потраживања у случају несреће. Неки га нуде као бесплатну погодност за лојалност за дугорочне клијенте са чистим подацима, док га други чине опционалним додатком који можете купити да бисте се смирили. У оба случаја, потребан је чист возачки досије од три до пет година, тако да само они који не изазивају несреће имају право да плате повластицу.

И то је суштина свега – колико желите да платите за грешку коју нисте направили, а можда је никада нећете учинити? Ево како да одмерите да ли је вредно додатних трошкова.

Повећања премије у односу на. трошак опроштаја

Прво, помаже да знате шта је у питању ако немате опроштај несреће и изазовете судар.

НердВаллет је анализирао квоте осигурања за 2018. у цијелој земљи како би утврдио колико више возача са једном несрећом у својој евиденцији плаћа у поређењу са возачима без незгода. Стопе и доплате се веома разликују међу осигуравачима, али у просеку, разлика у премијама је била 566 долара годишње, или повећање трошкова осигурања од 44% након изазивања судара.

Додатни трошкови трају три до пет година, у зависности од компаније, тако да опрост може бити привлачан.

Али колико то кошта? У одвојеној анализи из 2017. године, НердВаллет је открио да, међу превозницима који наплаћују опрост удеса, то возаче често кошта додатних 2% до 9%, иако значајно варира у зависности од државе и осигуравача. То можда не изгледа много, али ако возите неколико година без незгоде, може се повећати.

И реци да си изазвао олупину; не бисте нужно избегавали премиум шетњу. Сваки попуст за добар возач или попуст без захтева, који се креће од 10% до 40%, могао би да прође кроз прозор.

Штавише, стопе осигурања аутомобила су у општем тренду, тако да многи возачи виде повећање премије без икаквих трагова у њиховој евиденцији. Између септембра 2017. и септембра 2018. трошкови осигурања аутомобила порасли су за 6.6%, према Заводу за статистику рада.

Опраштање је ретко бесплатно

„Ако желите опроштај несреће, платићете то на неки начин“, каже Кајл Накацуџи, извршни директор компаније за осигурање аутомобила Цлеарцовер, са седиштем у Чикагу. Чак и код компанија које то не наплаћују, „трошак је обично већ урачунат у ваше стопе осигурања.”

За возаче у Калифорнији, опроштај несреће није опција, јер је осигураватељима тешко да то разјасне са државним одељењем за осигурање. Према речима Ненси Кинкејд, секретарице за штампу канцеларије калифорнијског комесара за осигурање, осигуравачи који предлажу да понуде опрост у случају несреће ће бити подвргнути појачаној контроли.”

Зашто? Наплаћујући погодности, „осигуравачи, у суштини, наплаћују клијенту несреће које се још нису догодиле“, објашњава Накатсуји.

Добијте оно што желите по најбољој цени

Стопе осигурања одређују многи фактори, а понашање у вожњи је само један - али то је оно које највише контролишете. Возачи са шкрипавим досијеима добијају неке од најнижих цена, па тражите попусте за добре возаче.

Добра је идеја да поново прегледате своју полису и купите понуде за осигурање сваке једне или две године. А ако сте изазвали несрећу, не заборавите да упоредите стопе осигурања аутомобила одмах након треће и пете годишњице несреће да бисте смањили премије. Проверите код свог агента или недавну изјаву о политици да видите:

  • Које попусте тренутно добијате.

  • Било да имате опроштење несреће.

  • Колико додатно кошта ако платите за опрост несреће.

Да бисте утврдили да ли желите опроштај незгоде у новој полиси, узмите понуде са и без ње и упоредите са оним што сада плаћате. Агент осигурања може бити од посебног значаја јер не показују сви добављачи на мрежи са и без опроста од незгоде, што може бити фрустрирајуће открити након што унесете све ваше податке.

Ако је приступачно и пружа безбрижност, само напред и укључите се. Само знајте да можда неће у потпуности зауставити повећање стопе ако изазовете несрећу.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here