Трећа провера стимулације: ко се квалификује, како пратити и израчунати своју уплату

Ажурирамо ову страницу како нове информације постану доступне.

Колико је моја стимулативна исплата?

У.С. Трезор ће исплатити до 1.400 долара по одраслој особи и 1.400 долара по квалификованом зависнику од пореза. На пример, квалификовани брачни пар са двоје деце могао би да добије до 5.600 долара.

Где је моја провера стимулације?

Пореска управа је почела да шаље трећи круг стимулативних плаћања у марту 2021. Сваке недеље су наставили да шаљу уплате појединцима који испуњавају услове док обрађују више пореских пријава. Ако нисте примили уплату, то не мора да значи да нећете.

Како пратити проверу стимулуса

Своју проверу стимулације можете пратити на веб локацији пореске управе:

Пратите мој статус провере стимулуса

Ваша стимулативна провера се разликује од вашег поврата пореза. Овде можете пратити статус повраћаја пореза.

Ко се квалификује за стимулативну проверу?

Нису сви. Ево критеријума прихода:

 • Појединци чији прилагођени бруто приход не прелази 75.000 УСД испуњавају услове за пуну исплату стимулације од 1.400 УСД. Износ почиње да се смањује након тога и потпуно се гаси на 80.000 долара.

 • Брачни парови који заједно поднесу пријаву и чији АГИ не прелазе 150.000 УСД, испуњавају услове за исплату пуне стимулације од 2.800 УСД. Износ почиње да се смањује након тога и потпуно нестаје на 160.000 долара.

 • Главе домаћинстава чији АГИ не прелази 112.500 УСД испуњавају услове за пуну исплату стимулације од 1.400 УСД. Износ почиње да се смањује након тога и потпуно се гаси на 120.000 долара.

Без обзира на ваш статус подношења пореске пријаве, стимулативно плаћање укључује до 1.400 УСД за сваког квалификованог зависника од пореза који можда имате.

» ВИШЕ: Погледајте ко може бити порески зависник

Назад на врх

Када ће стићи стимулативне провере? И у ком облику?

Можете пратити статус вашег стимулативног чека (који се такође назива плаћањем економског утицаја).

Пореска управа је почела да дистрибуира стимулативне исплате у марту 2021. и наставља да их дистрибуира док обрађују више пореских пријава. Ако испуњавате услове, али не добијете чек, можете затражити чек за стимулацију када поднесете своје порезе за пореску годину 2021. 2022.

Ево резимеа начина плаћања. Имајте на уму да се овај пут начин плаћања може разликовати од начина плаћања за вашу прву стимулативну проверу.

Директном уплатом

Пореска управа ће користити податке о рачуну у свом систему за директне депозите. Ако сте пријавили своје порезе за 2020. и платили или примили повраћај федералног пореза са свог банковног рачуна, тамо би ишла провера стимулације.

Папирни чекови и дебитне картице

Ако сте примили прве две стимулативне уплате, али их нисте примили као директан депозит, можете добити папирни чек или нову дебитну картицу поштом. Пореска управа неће поново напунити дебитне картице које сте можда примили за претходна плаћања стимулативним чеком.

Ево како изгледају дебитна картица и поштанска коверта, да не бисте случајно бацили новац заједно са нежељеном поштом.

Извор: ИРС.гов

Назад на врх

Ко се не квалификује за стимулативну проверу?

 • Људи који немају важеће матичне бројеве. Сви укључени морају да наведу важећи број социјалног осигурања (постоје посебна правила за усвојену децу и припаднике војске).

 • Одређени зависни. Ако сте порески зависник од туђе пореске пријаве, особа која тврди да сте порески зависник тражи стимулативни чек.

 • Нерезидентни ванземаљци.

 • Људи који су умрли пре 1. јануара 2021.

Како поднети захтев за проверу стимулуса

Не морате да подносите пореску пријаву да бисте добили чек за стимулацију, али уплата можда неће бити за тачан износ ако не. Ако нисте поднели пореску пријаву, пореска управа ће користити друге информације које она или друге савезне агенције могу имати у евиденцији да би схватиле шта да вам пошаље.

Пореска управа ће аутоматски слати исплате људима који нису поднели пријаву, али примају бенефиције за пензију, породичне или инвалиднине (ССДИ), пензионе бенефиције на железници, додатни приход од обезбеђења (ССИ) или бенефиције за борачка питања.

» ВИШЕ: Погледајте како да пријавите своје порезе бесплатно ове године

Назад на врх

Како затражити стимулативну проверу пореза

Ако ваша пореска пријава за 2020. показује да сте „направили превише“ да бисте се квалификовали за ову трећу проверу стимулације, можда нећете добити исплату сада чак и ако сте изгубили посао или приход 2021. Међутим, пошто су ове уплате пореске управе технички аванс на порески кредит за 2021. годину, ако ваш прилагођени бруто приход у 2021. заврши испод ограничења или ако имате другог пореског зависника, можда ћете моћи да затражите порески кредит (или више од порески кредит) када поднесете пореску пријаву за 2021. (која треба да буде у априлу 2022.).

Ако сте испуњавали услове за прве две стимулативне провере (која се називају и исплате за економски утицај), али их никада нисте примили или нисте примили цео износ, имате још једну прилику да поднесете захтев за проверу стимулације тако што ћете затражити кредит за регрес на линији 30 обрасца 1040 на вашој пореској пријави за 2020. (која треба да буде до 17. маја 2021.). Страница 58 упутстава за образац 1040 има радни лист који ће вам помоћи да израчунате колико да тражите.

» ВИШЕ: Сазнајте како образац 1040 функционише и како да га попуните

Да ли ће се стимулативни чекови опорезовати као приход?

Не. То је оно што се зове порески кредит који се враћа.

Назад на врх

Да ли је стимулативни чек кредит?

Не.

Назад на врх

Да ли морам да вратим новац за стимулацију?

Не, осим ако сте чек стимуланса добили на превару.

Назад на врх

Шта још треба да знам?

Пет ствари.

 1. Ако дугујете заостале порезе или алиментацију за децу, и даље ћете добити уплату пореске управе ако се иначе квалификујете. У овој рунди, ако дугујете алиментацију, ваш чек се неће смањити.

 2. Ако нисте поднели пореску пријаву у последњих неколико година, пореска управа можда неће имати ваше тренутне информације и детаље о банковном рачуну.

 3. Ако се сада не квалификујете, можда ћете ипак добити паузу касније. Ако ваша пореска пријава за 2020. показује да сте „направили превише“ да бисте се квалификовали за ову трећу проверу стимулације, можда нећете добити исплату сада чак и ако сте изгубили посао или приход 2021. Међутим, можда ћете касније бити оздрављени (и не заборавите да у међувремену поднесете пријаву за незапослене). То је зато што су ове уплате пореске управе технички аванс на порески кредит за 2021. који је доступан током целе године. Дакле, ако ваш прилагођени бруто приход у 2021. буде испод ограничења или додате издржаваног лица, можда ћете моћи да затражите стимулативни чек на своје порезе путем пореског кредита (или више пореског кредита) када пријавите порез за 2021. повратак (онај који треба да буде у априлу 2022.).

 4. Када је реч о старосној граници за издржавана лица, закон се ослања на постојећа правила за подношење захтева за издржавана лица. Према тим правилима, одрасли родитељи и студенти које финансијски подржавате могу бити квалификовани под одређеним околностима.

 5. Пазите на своје поштанско сандуче и банковни рачун. За последња два круга стимулативних провера, У.С. Трезор је људима послао писма поштом након што им је исплатио новац. У тим писмима је наведено како је уплата извршена, колико је била и дали су број телефона ИРС-а за питања.

» ВИШЕ: Уверите се да преваранти не дођу до вашег чека за помоћ

Назад на врх

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here