На овом врућем тржишту половних аутомобила, коришћени додаци могу бити прави посао

Са растућим ценама половних аутомобила и ценама бензина за скоро 1 долар у односу на прошлу годину, коришћено електрично возило — било плуг-ин хибрид или потпуно електрични аутомобил — могло би да буде права уштеда новца.

Цена половних аутомобила порасла је 48% у односу на претходну годину, према Индексу вредности половних возила у Манхајму. Сада, са недостатком половних аутомобила и мањим бројем нових аутомобила који се производе због недостатка микропроцесора, тржиште електричних аутомобила могло би да обезбеди двоструку погодност: нижу набавну цену возила и значајне уштеде на гасу.

Манхајм не открива трендове за хибридна и електрична возила, али студија иСееЦарс, веб странице која обједињује листе половних аутомобила, показала је да је од маја 2020. до маја 2021. тражена цена за плуг-ин хибриде порасла за 5%, а потпуно електрични аутомобили порасли за 17%.

Полован потпуно електрични аутомобил је одличан за употребу у граду ако имате аутомобил на бензин за дужа путовања или вам не смета изнајмити када је потребно.  Такође би могао бити одличан први аутомобил за тинејџере. Плуг-ин хибрид, с друге стране, може да замени било који традиционални аутомобил на гас.

Ево шта да тражите и ко би могао да купи ово растуће алтернативно тржиште.

Шта је ПХЕВ? Шта је ЕВ?

Плуг-ин електрична возила спадају у две опште категорије:

Плуг-ин хибридна електрична возила. Кратко названи ПХЕВ, ови аутомобили пружају ограничен потпуно електрични домет, а затим се аутоматски пребацују на рад на гасни мотор. Ово елиминише често цитирану „немирност домета“ коју би потпуно електрични аутомобили могли да изазову. Први ПХЕВ на тржишту био је Цхевролет Волт из 2011. године, који је обезбедио до 35 миља потпуно електричног домета.

Потпуно електрични. Ова возила, која се понекад називају и акумулаторска електрична возила, или БЕВ, имају велику батерију која обезбеђује сву снагу. Као такав, њихов домет је мањи од већине аутомобила на гас. Први БЕВ на масовном тржишту био је Ниссан Леаф из 2010. године, који је нудио само 73 миље домета пре него што је било потребно пуњење. Тренутни Леаф пружа домет од 226 миља.

Сада, када су ови електрифицирани аутомобили на тржишту већ скоро 10 година, постоји велики избор возила, како као лимузине тако и СУВ (електрични камиони долазе касније ове године). Без Теслиних модела, на тржишту постоје 52 плуг-ин и потпуно електрични модела 2021, према иСееЦарс.

» ВИШЕ: Како купити електрични аутомобил

Како би половни ЕВ могао да вам уштеди новац

Нижа набавна цена. Електрична возила брзо депресирају — скоро 52% након три године, према иСееЦарс-у. То значи да би електрична возила која излазе из закупа, обично након три године, могла бити јефтина. Цене за плуг-ин хибриде су нешто веће, али и даље одражавају велику амортизацију, показало је иСееЦарс истраживање.

Подстицаји, рабати и повластице. Смањење трошкова прикључних возила још више су подстицаји које нуде државне и локалне самоуправе. На пример, Одељење за воду и енергију Лос Анђелеса нуди рабат од 1.500 долара својим купцима који купе половни ПХЕВ. Друге комуналне услуге нуде рабате за компензацију трошкова кућног пуњача. Погодности могу укључивати приступ саобраћајним тракама и, у неким тржним центрима, бесплатно пуњење уз погодна паркинг места која се налазе у близини улаза у продавнице.

Уштеда гаса. Велика привлачност за електричне аутомобиле, поред смањеног угљичног отиска, је и уштеда на гасу. Годишња вредност горива за Тоиота Цамри ЛЕ из 2018. коштала би 1.500 долара, док би Приус Приме плуг-ин хибридни возач из 2018. платио само 650 долара, према ФуелЕцономи.гов.

Где пронаћи коришћена прикључна возила

Најјефтинија коришћена потпуно електрична возила биће старији модели са ограниченим дометом; биће чешћи у областима где су продате нове, попут Калифорније.

Пронаћи ћете примере са малим километрима испод 10.000 долара за чисто електричне моделе као што су Митсубисхи и, Цхевролет Спарк, Ниссан Леаф прве генерације, Фиат 500 е и Смарт Фортво електрични погон. Буџет од 20.000 долара доноси пространија возила са већим дометом, као што су новији Ниссан Леаф, Хиундаи Ионик и Цхевролет Болт.

Међу плуг-ин хибридним електричним уређајима, широко доступан Цхевролет Волт је назван „приступачном опцијом“ у јунском извештају о ценама ЕВ од стране Рецуррент Моторс-а. Каже да је просечна цена коришћеног Волта 14.600 долара, а модели из 2018. се продају за око 20.000 долара.

Коришћене плуг-ин верзије Хиундаи Ионик, Тоиота Приус Приме и Форд Фусион Енерги такође коштају испод 20.000 долара. У неким случајевима, плуг-ин модели ових аутомобила могу бити јефтинији од њихових обичних старих хибридних колега.

Имајте на уму да цене половних аутомобила варирају у зависности од региона, тако да ћете морати сами да претражујете да бисте пронашли најбоље понуде.

» ВИШЕ: Ауто кредити за добар, поштен и лош кредит

Пре него што кренете на струју

Ако желите да купите полован потпуно електрични аутомобил, вероватно би требало унапред да одлучите где да га напуните. Људима који живе у становима ће вероватно бити тешко пуњење осим ако на паркингу нема утичница.

За власнике кућа, проблем се лакше решава. Пошто плуг-ин хибрид има много мању батерију, неће требати дуго да се напуни помоћу типичне кућне 120-волтне утичнице. Али за потпуно електрична возила, време пуњења се може скратити инсталирањем бржег пуњача од 240 волти. Станица за пуњење и инсталација коштају 1.200 долара, према веб локацији за преуређење дома Фикр.

Ако сте потпуно нови у тој идеји, проведите неколико минута питајући се да ли уопште треба да купите електрично возило.

Коришћени савети за куповину електричних возила

Ако одлучите да се упустите у нови свет половних електрифицираних аутомобила, ево још неколико ствари које треба узети у обзир:

  • Батерија у потпуно електричним аутомобилима временом се погоршава, пружајући мањи домет. Ако је могуће, потпуно напуните аутомобил пре куповине да бисте видели колики је домет доступан.

  • Плуг-ин хибриди су мање подложни деградацији батерије.

  • Истражите доступне подстицаје пре куповине и урачунајте ово у велику куповну цену.

  • Пошто је доступно мање електричних возила и додатака, можда ћете морати да претражујете веће подручје да бисте пронашли онај који желите.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here