Савети за купце куће први пут

Као и сваки велики пројекат, успешно искуство куповине куће се састоји у добијању детаља од почетка до краја. Ови савети за купце куће први пут ће вам помоћи да се крећете кроз процес, уштедите новац и закључите посао. Организовали смо их у четири категорије:

 • Припрема за куповину савета.

 • Савети за избор хипотеке.

 • Савети за куповину код куће.

 • Савети за куповину код куће.

Припрема за куповину савета

1. Почните да штедите рано

Ево главних трошкова које треба узети у обзир када штедите за кућу:

 • Учесник: Ваш захтев за учешће ће зависити од врсте хипотеке коју одаберете и зајмодавца. Неки конвенционални зајмови намењени купцима куће први пут са одличним кредитом дозвољавају пад од само 3%. Али чак и мала уплата може бити изазовна за уштеду. На пример, учешће од 3% на кућу од 300.000 долара је 9.000 долара. Користите калкулатор аванса да одредите циљ, а затим подесите аутоматске трансфере од чека до штедње да бисте започели.

 • Трошкови затварања: Ово су накнаде и трошкови које плаћате да бисте финализирали хипотеку, и обично се крећу од 2% до 5% износа кредита. Можете да тражите од продавца да плати део ваших трошкова затварања, а можете и да уштедите на неким трошковима, као што су кућни прегледи, куповином.

 • Трошкови усељења: Требаће вам нешто готовине након куповине куће. Одвојите нешто новца за хитне поправке куће, надоградње и намештај.

» ВИШЕ: Како уштедети новац за кућу

2. Одлучите колико куће можете приуштити

Схватите колико можете безбедно потрошити на кућу пре него што почнете да купујете. Калкулатор приступачности куће НердВаллет-а може помоћи у одређивању распона цена на основу вашег прихода, дуга, учешћа, кредитног резултата и места где планирате да живите.

» ВИШЕ: Сазнајте како да уштедите за учешће

3. Проверите и ојачајте свој кредит

Ваш кредитни резултат ће одредити да ли се квалификујете за хипотеку и утицати на каматну стопу коју ће зајмодавци понудити. Предузмите ове кораке да бисте ојачали свој кредитни резултат за куповину куће:

 • Добијте бесплатне копије ваших кредитних извештаја од сваког од три кредитна бироа — Екпериан, Екуифак и ТрансУнион — и оспорите све грешке које би могле наштетити вашем резултату.

 • Плаћајте све своје рачуне на време и одржавајте стање на кредитној картици што је могуће ниже.

 • Држите отворене тренутне кредитне картице. Затварање картице ће повећати део расположивог кредита који користите, што може смањити ваш резултат.

 • Пратите свој кредитни резултат. НердВаллет нуди бесплатан кредитни резултат који се ажурира сваке недеље.

Спремамо се за куповину куће? Пронаћи ћемо вам зајмодавца са високим рејтингом за само неколико минута.

Унесите поштански број да бисте започели са персонализованим подударањем зајмодавца.

Савети за избор хипотеке

4. Истражите опције хипотеке

Доступне су различите хипотеке са различитим учешћем и захтевима за подобност. Ево главних категорија:

 • Влада не гарантује конвенционалне хипотеке. Неки конвенционални зајмови намењени купцима који први пут траже пад од само 3%.

 • ФХА кредити су осигурани од стране Федералне управе за стамбена питања и дозвољавају уплате од само 3.5%.

 • Зајмове УСДА гарантују САД.С. Одељење за пољопривреду. Они су за купце сеоских кућа и обично не захтевају учешће.

 • За ВА кредите гарантује Одељење за борачка питања. Намењени су садашњим и ветеранима војне службе и обично не захтевају учешће.

Такође имате опције када је у питању рок хипотеке. Већина купаца кућа одлучује се за хипотеку на 30 година са фиксном каматном стопом, која се отплаћује за 30 година и има камату која остаје иста. Зајам на 15 година обично има нижу каматну стопу од хипотеке на 30 година, али су месечне уплате веће.

» ВИШЕ: Израчунајте 15-годишњи вс. 30-годишња хипотека

5. Истражите програме помоћи купцима куће први пут

Многе државе и неки градови и окрузи нуде програме за купце куће по први пут, који често комбинују хипотеке са ниским каматама са помоћи за учешће и помоћ при затварању. Порески кредити су такође доступни кроз неке програме за купце куће први пут.

» ВИШЕ: Пронађите програме за купце куће први пут у вашој држави

6. Упоредите хипотекарне стопе и накнаде

Биро за финансијску заштиту потрошача препоручује да се од више зајмодаваца захтевају процене зајма за исту врсту хипотеке како би се упоредили трошкови, укључујући каматне стопе и могуће накнаде за издавање.

Зајмодавци могу понудити прилику да купе дисконтне бодове, а то су накнаде које зајмопримац плаћа унапред да би смањио каматну стопу. Куповина поена може имати смисла ако имате новац при руци и планирате да дуго останете у кући. Користите калкулатор поена за попуст да бисте одлучили.

7. Добијте писмо претходног одобрења

Претходно одобрење хипотеке је понуда зајмодавца да вам позајми одређени износ под одређеним условима. Писмо о претходном одобрењу показује продавцима кућа и агентима за некретнине да сте озбиљан купац и може вам дати предност у односу на купце који још нису предузели овај корак.

Пријавите се за претходно одобрење када будете спремни да почнете да купујете од куће. Зајмодавац ће повући ваш кредит и прегледати документе како би потврдио ваш приход, имовину и дуг. Подношење захтева за претходно одобрење од више од једног зајмодавца у продавници не би требало да нашкоди вашем кредитном резултату све док се пријавите за њих у ограниченом временском оквиру, као што је 30 дана.

 » ВИШЕ: Добијте унапред одобрење за хипотеку

Савети за куповину код куће

8. Пажљиво бирајте агента за некретнине

Добар агент за некретнине ће претражити тржиште у потрази за домовима који задовољавају ваше потребе и водити вас кроз процес преговора и затварања. Добијте препоруке агената од других недавних купаца куће. Интервјуирајте барем неколико агената и затражите препоруке. Када разговарате са потенцијалним агентима, распитајте се о њиховом искуству у помагању првим купцима куће на вашем тржишту и како планирају да вам помогну да пронађете дом.

» ВИШЕ: Како пронаћи агента за некретнине

9. Изаберите прави тип куће и комшилука

Одмерите предности и недостатке различитих типова домова, с обзиром на ваш начин живота и буџет. Кондоминијум или градска кућа могу бити приступачнији од куће за једну породицу, али заједнички зидови са суседима значиће мање приватности. Не заборавите да урачунате у буџет накнаде за удружења власника кућа када купујете станове и градске куће, или куће у планираним или затвореним заједницама.

Друга опција коју треба размотрити је куповина горњег дела за фиксирање — породичне куће којој су потребне надоградње или поправке. Поправљачи се обично продају за мање по квадратном метру од кућа спремних за усељење. Међутим, можда ћете морати да издвојите додатни буџет за поправке и преуређење. Хипотеке за реновирање финансирају и цену куће и трошкове побољшања у једном кредиту.

» ВИШЕ: Одлучите да ли ћете купити, изградити или реновирати

Размислите о својим дугорочним потребама и да ли ће их најбоље задовољити почетни дом или дом заувек. Ако планирате да оснујете или проширите своју породицу, можда има смисла купити дом са додатним простором за раст.

Пажљиво проверите потенцијална насеља. Изаберите онај са садржајима који су вам важни и испробајте пут до посла током шпица.

10. Држите се свог буџета

Зајмодавац може понудити да вам позајми више од онога што је удобно, или ћете можда осећати притисак да трошите ван своје зоне удобности да бисте победили понуду другог купца. Да бисте избегли финансијски стрес у будућности, поставите распон цена на основу вашег буџета, а затим га се држите.

Погледајте некретнине испод границе цене да бисте дали мало простора за лицитирање на конкурентном тржишту.

» ВИШЕ: Како направити понуду за кућу

11. Искористите све отворене куће

3Д кућне туре на мрежи постале су популарније усред пандемије ЦОВИД-19. Ови обиласци омогућавају купцима да виртуелно прошетају кроз кућу у било ком часу и посматрају детаље које обичне фотографије не могу да ухвате. Они не пружају све информације о личним посетама – на пример како теписи миришу – али вам могу помоћи да сузите листу некретнина које треба посетити.

Отворите своја чула када лично обилазите куће. Слушајте буку, обратите пажњу на било какве мирисе и погледајте укупно стање куће изнутра и споља. Питајте о врсти и старости електричних и водоводних система и крова.

» ВИШЕ: Како функционишу 3Д обиласци куће

Савети за куповину код куће

12. Платите кућни преглед

Кућна инспекција је темељна процена структуре и механичких система. Професионални инспектори траже потенцијалне проблеме, тако да можете донети информисану одлуку о куповини некретнине. Ево неколико ствари које треба имати на уму:

 • Стандардне инспекције не тестирају ствари као што су радон, буђ или штеточине. Сазнајте шта је укључено у инспекцију и које друге инспекције вам могу затребати.

 • Уверите се да инспектор може да дође до сваког дела куће, као што је кров и било који простор за пузање.

 • Традиционално купац присуствује прегледу. Праћењем инспектора можете боље разумети дом и постављати питања на лицу места. Ако не можете да присуствујете инспекцији, пажљиво прегледајте извештај инспектора и распитајте се о свему што вам није јасно.

» ВИШЕ: Врсте кућних инспекција које купци треба да знају

13. Преговарајте са продавцем

Можда ћете моћи да уштедите новац тражећи од продавца да плати поправке унапред или снизи цену да покрије трошкове поправки које ћете морати да обавите касније. Такође можете тражити од продавца да плати неке од трошкова затварања. Али имајте на уму да зајмодавци могу ограничити део трошкова затварања који продавац може да плати.

Ваша преговарачка моћ зависиће од локалног тржишта. Теже је постићи тешку погодбу када има више купаца него кућа за продају. Радите са својим агентом за некретнине да бисте разумели локално тржиште и израдили стратегију у складу са тим.

14. Купите адекватно осигурање куће

Ваш зајмодавац ће од вас захтевати да купите осигурање власника куће пре закључења посла. Кућно осигурање покрива трошкове поправке или замене вашег дома и ствари ако су оштећени због инцидента обухваћеног полисом. Такође пружа осигурање од одговорности ако сте одговорни за повреду или несрећу. Купите довољно осигурања куће да покријете трошкове обнове куће ако је уништена.

» ВИШЕ: Колико времена је потребно за куповину куће?

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here