Савети за давање понуде за кућу са агентом за некретнине

Када дајете понуду за кућу, агент за некретнине доброг купца доноси моћне предности: знање о тржишту, објективност и добро избуљене преговарачке вештине.

Куповина куће је емоционална, а ваш агент може помоћи у поравнању поља доносећи рационалнији приступ трансакцији. Ево како вас двоје можете да радите заједно да бисте постигли најбољу могућу понуду.

Уверите се да је ваш агент снажан заговорник

Да ли ваш агент заиста заступа ваше интересе? Питајте и добијте детаље о односу у писаној форми када ангажујете агента. У неким случајевима агент може да ради и са купцем и са продавцем и нема фидуцијарну одговорност ни према једном. Да бисте ефикасно преговарали, пожелећете агента који је искључиво у вашем углу.

У идеалном случају, агент вашег купца је и главни преговарач и ваш највећи заговорник. Ако вам агент пева хвале (претходно сте одобрени и нудите већи аванс), можда ћете постићи предност у ономе што би било нерешено. Како се према продавцу поступа — и како купца представља агент — често може склопити или раскинути посао са некретнинама.

Разумети локално тржиште некретнина

Разговарајте о локалном тржишту да бисте стекли утисак о нивоу конкуренције са којом ћете се суочити од других купаца. Када има више купаца него кућа за продају, имаћете мање преговарачке моћи него када постоји превише огласа. Знајући шта да очекујете, помоћи ће вам да реално приступите процесу куповине куће и направите најбољу понуду.

Пажљиво проучите упоредну анализу тржишта коју је дао ваш агент за некретнине. Када истражујете вредности кућа, проверите процене на најмање неколико веб-сајтова за некретнине да бисте добили грубу цифру колико вреде куће у комшилуку. Ваш агент ће вам помоћи да протумачите податке и успоставите фер цену понуде.

Пронађите агента у својој области Посетите Беттер Реал Естате да бисте пронашли правог агента и уштедели до 1% куповне цене вашег дома. Пронађите свог агента

Будите јасни о свом буџету и циљевима

Ако покушавате да купите кућу на врућем тржишту, лако је да се ухватите у жестокој конкуренцији и изгубите из вида своје приоритете. Реците свом агенту да желите да останете приземљени у оквиру свог распона цена и циљева и избегавајте да дајете понуде или преузимате ризике које не можете да приуштите. Добар агент вам може помоћи да задржите перспективу и останете фокусирани на ствари које можете контролисати.

На тржишту купаца – када има више кућа на листи него потенцијалних купаца – изазов је сужавање опција. Гледање у превише домова може бити исцрпљујуће и довести до неодлучности.

» ВИШЕ: Како купци из прве куће могу да остану хладне главе на врућој пијаци

Држите непредвиђене ситуације под контролом

Непредвиђене обавезе су клаузуле у уговору о некретнини које вам омогућавају да одустанете од посла и да и даље добијете свој новац назад.

Ваш агент за некретнине би требало да вас проведе кроз врсте непредвиђених обавеза које ћете укључити у понуду за куповину. Добра је идеја да разговарате о овим опцијама пре него што почнете да купујете и заљубите се у дом. На тај начин можете одмерити предности и ризике непредвиђених ситуација без страствене жеље да освојите одређену имовину.

Непредвиђени случајеви штите ваше интересе, али на конкурентним тржиштима некретнина, превише непредвиђених ситуација може да прекине договор. Када су у питању услови, будите креативни. Заборавите мале ствари и концентришите се на главна питања која се морају решити — и понудите алтернативе.

На пример, ако инспекција открије неопходне поправке, затражите да се кредитно усклађивање примени при затварању, уместо да терет уговарања и завршетка радова на поправци стављате на власника. Све што можете да урадите да олакшате процес продаје и скратите време до затварања кредита може ићи у вашу корист.

» ВИШЕ: Да ли је одустајање од кућне инспекције превише ризично?

Пронађите агента у својој области Посетите Беттер Реал Естате да бисте пронашли правог агента и уштедели до 1% куповне цене вашег дома. Пронађите свог агента

Питајте о клаузули о ескалацији

Клаузула о ескалацији може ојачати вашу позицију када постоји више понуда на некретнини, а ваш агент би требало да зна како да једну укључи у вашу понуду. Клаузула каже да ћете повећати своју понуду за одређени износ до лимита ако постоје конкурентске понуде. Продавци воле ескалацијске клаузуле јер елиминишу потребу за даљим преговорима.

» ВИШЕ: Како победити у надметању

Очекујте одговор продавца

Продавац може прихватити или одбити вашу понуду или направити контрапонуду. Разговарајте о овим сценаријима и могућим наредним корацима са својим агентом, тако да сте спремни да брзо реагујете када продавац одговори.

  • Размотрите противпонуду у контексту вашег буџета и циљева. Не прихватајте услове или цену која би вас могла учинити сиромашном.

  • Одбијена понуда је разочаравајућа, али не дозволите да вас избаци са пута. Ако сте изгубили у ситуацији са више понуда, погледајте да ли ваш агент може да добије вашу понуду на резервној позицији. Договори пропадну, а ако се прихваћени кратери понуде — због проблема са кредитом, непредвиђених ситуација, било чега — можда ћете бити у позицији да спасите продају. У супротном, идите даље и имајте на уму да ће чак и на скученом тржишту други домови постати доступни.

  • Ако продавац прихвати вашу понуду, ви сте као тркач на дуге стазе који се протеже до траке за циљ. Радите са својим агентом и зајмодавцем да бисте извршили последње кораке ка затварању кредита.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here