Осигурање наслова: шта је то и зашто вам (вероватно) треба

Ево како функционише осигурање власништва, како да одлучите да ли вам је потребна сопствена полиса и колико можете да очекујете да платите.

Шта је осигурање власништва?

Осигурање права власништва штити осигураника од финансијског губитка у вези са власништвом над имовином. Постоје две политике у комбинацији при затварању стамбеног кредита: политика зајмодавца, која је обавезна, и опциона политика власника. Оба су једнократна, авансна цена – а не месечна премија која ће бити додата на вашу хипотеку.

Када сте у процесу куповине куће, компанија за истраживање власништва ће проверити историју власништва некретнине. У идеалном случају, ваш нови дом има оно што се зове „јасан наслов“.” То значи да тренутни власник, који вам продаје, има комплетан власнички удео у имовини, без икаквих правних потраживања против ње. Потраживања могу бити у облику залоге или намета од зајмодавца, кредитора или — у случају доспелих пореза — владе.

Ако истраживачка компанија не пронађе никаква нерешена потраживања или недостатке у власништву, зашто куповати осигурање власништва? Зато што би још неоткривени проблем могао да замагли власништво над имовином годинама након куповине. То би могла бити грешка у историји власништва, пропуст истраживача титуле, чак и раније непознатог наследника. Можда је тужба или судска пресуда на чекању. Питање наслова такође може настати као питање преваре.

Дефект права власништва који настаје након затварања кредита може, у најмању руку, значити разне правне трошкове - и, у најгорем случају, губитак ваше имовине и новца који сте у њу уложили.

Зајмодавци инсистирају на осигурању власништва како би заштитили свој интерес у зајму. И то има смисла, јер су на удици за већину вредности куће, посебно у првим годинама хипотеке.

» ВИШЕ: Израчунајте своје трошкове затварања

Да ли вам је потребно осигурање власништва?

Можете ли покренути случај против куповине власничке полисе осигурања власништва? Наравно. Али хајде да размислимо о овоме до краја пре него што донесемо одлуку.

„Ево договора: када купите кућу или изградите некретнину, обично добијате гарантни лист“, каже Мартин Фарис, хипотекарни брокер у Сан Анђелу у Тексасу. „То значи да продавац каже: „Ово је добро дело. Поседујем ову некретнину бесплатно и чисто. Преносим вам га без било каквог другог залога.’"

Дакле, сваки недостатак власништва би био одговорност продавца, зар не? И као купац, ви сте на чистом – свака правна радња би била против продавца. Али запамтите, продавац је тај ризик пренео на осигуравајуће друштво. И иако је зајмодавац заштићен полисом власништва, ваш удео у кући може бити угрожен. То би било једнако вашем учешћу и било ком капиталу који имате. Опет, право на власничко право може се десити много година након куповине.

За многе купце кућа, куповина власничке полисе осигурања права је ствар сигурности, а не жаљења.

Колико кошта осигурање власништва?

Полиса осигурања права зајмодавца је дато, а можда сада мислите да власничка полиса није лоша идеја. Колико ће коштати куповина оба?

Понекад ништа. Можда ћете моћи да преговарате да продавац плати за обе смернице.

Али ако на крају сносите трошкове, ваша полиса можда неће коштати много. „Када купите две полисе за власниство у Тексасу, прву купујете по пуној цени. Други купиш и за њега ти наплате сто долара", каже Фарис. То је попуст који се зове „стопа истовременог издавања“ – нешто као „БОГО“.

Цене и попусти се разликују од државе до државе. Можете очекивати да ћете платити негде између 1.000 и 4.000 долара за осигурање власништва, према ЦоуртХоусеДирецт.цом, веб-сајт за истраживање података суда.

Неке државе регулишу стопе осигурања, тако да можда неће бити велике разлике у трошковима међу осигуравачима, као што је у Тексасу. Али на другим локацијама осигурање власништва је још један трошак затварања који можете купити.

 Америцан Ланд Титле Ассоциатион пружа листу осигуравача по држави и граду. Постоје и провајдери осигурања наслова на мрежи, као што је ЕнтитлеДирецт.цом.

Више од НердВаллета

  • Трошкови затварања хипотеке, објашњено

  • Упоредите хипотекарне стопе

  • Колико куће можете приуштити?

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here