Најпопуларније апликације за пеер-то-пеер плаћања: предности, мане и како их користити

 • Најбоље за тренутне трансфере: Зелле

 • Најбоље за групе пријатеља: Венмо

 • Најбоље за инвеститоре: Цасх Апп

 • Најбоље за честе купце на мрежи: ПаиПал

 • Најбоље за кориснике дигиталног новчаника: Гоогле Паи

 • Најбоље за Аппле кориснике: Аппле Паи Цасх

 • Најбоље за напредне кориснике друштвених медија: трансфери новца на друштвеним мрежама

Пеер-то-пеер услуге плаћања су апликације или функције апликације које вам омогућавају да шаљете новац другим људима — често тражећи њихов број телефона, адресу е-поште или корисничко име — брзо и обично бесплатно. Ево неких од најчешћих доступних П2П услуга, заједно са предностима и недостацима сваке од њих.

Зелле

Шта је то: Зелле је услуга коју нуди већина великих банака у Сједињеним Државама.С. и омогућава људима да шаљу новац другим Зелле корисницима било преко њиховог банковног рачуна или апликације Зелле.

Како то функционише: Након што отворе Зелле налог преко своје банке или апликације Зелле, корисници могу да шаљу или траже новац уносом регистроване адресе е-поште или броја телефона другог Зелле корисника. Ако прималац нема Зелле налог, мораће да га отвори да би слао или примао новац.

Предности:

 • Трансфери новца се дешавају брзо. Трансфери новца другим уписаним Зелле корисницима се обично дешавају у року од неколико минута. Ако прималац није уписан у Зелле, мораће да се упише пре него што може да прими новац.

 • Зелле је компатибилан са многим банкама и кредитним синдикатима. Брзи, директни трансфери новца између различитих банака и кредитних унија једна је од највећих предности Зелле-а. За разлику од неких других услуга трансфера новца, Зелле преноси новац директно на ваш банковни рачун, тако да не морате да чекате да га преместите из апликације треће стране.

Недостаци:

 • Не можете да повежете кредитну картицу да бисте плаћали другима. Постоје и друге пеер-то-пеер апликације за плаћање које омогућавају корисницима да повежу кредитне картице за плаћање, што може бити од помоћи ако нема довољно средстава на вашем банковном рачуну или рачуну апликације.

 • Ова услуга обично захтева паметни телефон. Ако је Зелле доступан преко ваше банке, обично можете да користите рачунарску пријаву ваше банке за слање новца. У супротном, требаће вам мобилни уређај као што је паметни телефон или таблет да бисте слали и примали новац преко апликације Зелле или апликације ваше банке.

 • Не можете да шаљете новац на међународне банковне рачуне. Зелле ради само са домаћим банкама.

» Да бисте сазнали више, прочитајте НердВаллет-ов цео преглед Зелле-а

Назад на врх

Венмо

Шта је то: Венмо је апликација која омогућава корисницима да шаљу новац једни другима преко повезаног банковног рачуна, Венмо стања или кредитне картице. Услуга је у власништву ПаиПал-а, али има неке различите функционалности у поређењу са ПаиПал-овом пеер-то-пеер услугом трансфера новца. Један од Венмо-ових најзанимљивијих извлачења је да апликација такође нуди бесплатну, опциону дебитну картицу која омогућава корисницима да троше новац са свог Венмо рачуна.

Како то функционише: Корисници преузимају апликацију Венмо и креирају налог. Затим могу да повежу банковни рачун или кредитну картицу за финансирање свог Венмо налога; онда могу да шаљу, захтевају или примају новац од других Венмо корисника.

Предности:

 • Многи људи користе Венмо, тако да то може бити згодан начин за безготовинско плаћање. На крају првог квартала 2019, ПаиПал је објавио да Венмо има 40 милиона корисника, што га чини веома популарним начином слања, захтева и примања новца.

 • Бесплатна, опциона дебитна картица. Корисници који се одлуче за Венмо картицу могу користити дебитну картицу код продаваца, а картица ће користити корисников Венмо салдо за финансирање. Дебитна картица такође враћа корисницима готовину за куповину код одређених продаваца, што се додаје на корисников Венмо салдо.

Недостаци:

 • Постоји накнада за слање новца путем кредитне картице. Венмо наплаћује 3% од укупног трансфера за слање новца путем кредитне картице.

 • Венмо наплаћује накнаду за тренутне трансфере готовине на ваш банковни рачун. Постоји накнада од 1% — са најмање 25 центи и максимално 10 УСД — ако желите да одмах пренесете своја Венмо средства на свој банковни рачун. У супротном, мораћете да сачекате један до три радна дана да бисте добили средства бесплатно.

» Погледајте НердВаллет-ов комплетан преглед Венмоа за више информација

Назад на врх

Цасх Апп

Шта је то: Цасх Апп је апликација за трансфер новца коју је креирала Скуаре Инц. који омогућава људима да шаљу новац преко свог стања у апликацији Цасх или повезаног банковног рачуна, кредитне или дебитне картице. Услуга нуди опциону дебитну картицу - која се зове Цасх Цард - која омогућава корисницима да троше новац на свом стању у апликацији Цасх, као и да добију „повећавање готовине“, што је уштеда која се примењује на различите продавце.

Како то функционише: Када се Цасх Апп преузме на паметни телефон или таблет, корисници креирају налог и повезују дебитну картицу, кредитну картицу или банковни рачун. Када им је налог Цасх Апп постављен, они могу да шаљу, траже и примају новац од других корисника Цасх Апп-а, као и да улажу у акције и купују и продају биткоин.

Предности:

 • Бесплатна, опциона дебитна картица. Апликација Цасх даје корисницима могућност да добију дебитну картицу „Цасх Цард“ која им омогућава да троше своје стање у апликацији Цасх код различитих продаваца.

 • „Побољшање готовине“ може помоћи корисницима да уштеде новац. Корисници који имају Цасх картицу могу да користе Цасх Апп да активирају „повећавање готовине“, што су попусти код одређених продаваца који се аутоматски примењују на куповину (нпр.г. 10% попуста на ДоорДасх поруџбину). Само једно повећање готовине може бити активно истовремено, али корисници могу лако да промене које повећање готовине је активно у апликацији.

 • Корисници могу да користе апликацију за улагање у акције и куповину и продају биткоина. Јединствена карактеристика апликације Цасх је то што омогућава корисницима да улажу свој новац у појединачне акције, као и да купују и продају биткоин, потенцијално им омогућавајући да зараде новац преко апликације.

Недостаци:

 • Постоји накнада за слање новца путем кредитне картице. Апликација Цасх наплаћује накнаду од 3% људима који користе кредитну картицу за слање новца.

 • Накнада за тренутне депозите. Апликација Цасх нуди бесплатне стандардне исплате готовине — за које је потребно један до три радна дана да се уплате на вашу повезану дебитну картицу — али ако желите тренутни депозит за исплату готовине, Цасх Апп ће наплатити 1.5% накнаде са минимум 25 центи.

» Погледајте НердВаллет-ову рецензију апликације Цасх да бисте сазнали више

Назад на врх

ПаиПал

Шта је то: ПаиПал је услуга плаћања која пружа широк спектар помоћи људима у личним трансферима новца, куповини на мрежи и е-трговини. Користећи ПаиПал као пеер-то-пеер услугу трансфера новца, појединци могу слати новац једни другима путем повезаног банковног рачуна или дебитне или кредитне картице.

Како то функционише: ПаиПал нуди много различитих функција, од којих су можда најпопуларније услуге плаћања за онлајн трговце и купце. Али ПаиПал такође нуди П2П трансфере новца за регистроване кориснике. Када креирате ПаиПал налог, можете да шаљете и тражите новац тако што ћете потражити име другог корисника, адресу е-поште или број телефона, а затим попунити износ који желите да пошаљете или затражите.

Предности:

 • Услуга се широко користи и има много функција плаћања. Поред пеер-то-пеер трансфера, ПаиПал омогућава корисницима да купују и продају на мрежи и интегрисан је са многим страницама за наплату онлајн продаваца.

 • ПаиПал има високе лимите трансфера. Можете послати до 60.000 долара — али може бити ограничено на 10.000 долара — у једној трансакцији. Овај износ може да варира у зависности од ваше валуте и од тога да ли је ваш налог верификован.

 • Постоји више начина плаћања за трансфере. Корисници могу да шаљу новац дебитном картицом, кредитном картицом, банковним рачуном, ПаиПал стањем и ПаиПал кредитом. ПаиПал Цредит је појединачна кредитна линија коју нуди ПаиПал и може се користити за слање новца пријатељима и породици.

Недостаци:

 • Постоји накнада за коришћење кредитне картице, дебитне картице или ПаиПал кредита за слање новца. Слање новца преко повезаног банковног рачуна или ПаиПал биланса су једини бесплатни начини. Све остале опције наплаћују 2.9% накнаде за трансакцију, а ПаиПал Цредит има камате које су једнаке кредитним картицама.

 • Трансфери могу да потрају неко време да се пребаце на и са вашег банковног рачуна на ваш ПаиПал налог. Бесплатни трансфери са ПаиПал-а на ваш банковни рачун обично трају један радни дан, али могу потрајати и до три до пет радних дана у зависности од процеса клиринга ваше банке. Ако желите одмах да уновчите на свој банковни рачун, ПаиПал наплаћује накнаду од 1% од пренетог износа, уз максималну накнаду од 10 УСД.

» Да бисте сазнали више о свим његовим услугама, прочитајте НердВаллет-ов водич за ПаиПал

Назад на врх

Гоогле Паи

Шта је то: Гоогле Паи је апликација за дигитално плаћање која омогућава корисницима да купују и преносе новац помоћу дигиталног новчаника.

Како то функционише: Гоогле Паи је апликација која се може преузети на Андроид (покреће Андроид Лоллипоп 5.0 или новији) и Аппле уређаји (иОС 7 или новији) и омогућава корисницима да не само да шаљу новац једни другима већ и да плаћају продавцима за робу и услуге ако имају читач комуникације блиског поља на продајном месту. Корисници морају да преузму апликацију, да се пријаве помоћу Гоогле налога и да повежу информације о плаћању и банковном рачуну. Тада ће имати приступ слању новца и плаћању. Корисници Гоогле Паи-а такође могу међусобно да поделе трошкове за изнајмљивање, комуналије и оброке, а апликација помаже корисницима да ураде математику.

Предности:

 • Гоогле Паи се може користити при плаћању код многих продаваца. Гоогле Паи није погодан само за П2П трансфере; може бити корисно и за свакодневну куповину. Ако трговац има систем на продајном месту са НФЦ читачем, ваш паметни телефон има НФЦ укључен и ви сте пријављени у Гоогле Паи, требало би да можете да додирнете свој паметни телефон на киоску да бисте платили. Гоогле Паи такође сада омогућава клијентима да активирају промотивне цене и попусте преко апликације и уштеде новац код продаваца.

 • Може се користити на Аппле уређајима као што су иПхоне и иПад који раде са иОС 7 или новијим. Док апликација Аппле Паи Цасх ради само са другим корисницима Аппле производа, Гоогле Паи се може преузети подједнако на Андроид и Аппле производе.

Недостаци:

 • Доступно само у У.С. За тебе.С. територијама, Гоогле Паи је подржан само ако је повезану дебитну картицу издало У.С.-лиценцирана банка.

 • Не можете да користите кредитну картицу за слање новца. Гоогле Паи не дозвољава корисницима да повежу кредитне картице као начин плаћања.

Назад на врх

Аппле Паи Цасх

Шта је то: Аппле Паи Цасх омогућава Аппле корисницима да шаљу и примају новац у апликацији Мессагес, која је компатибилна са новијим верзијама иПхоне-а, иПад-а, Аппле Ватцх-а и Мац-а.

Како то функционише: Корисници се уписују у Аппле Паи са својим компатибилним Аппле уређајем и, након повезивања дебитне картице у апликацији Аппле Валлет, могу да шаљу, захтевају и прихватају новац од других корисника преко порука.

Предности:

 • Можете да користите Аппле Паи на благајни код многих продаваца. Као и Гоогле Паи, апликација Аппле Паи може учинити малопродајне трансакције брзим и практичним. Све док сте пријављени у Аппле Паи, имате Аппле уређај са технологијом која подржава НФЦ и купујете код продавца који дозвољава НФЦ плаћања, онда можете да користите апликацију за брзо плаћање ствари.

 • Погодно за Аппле кориснике. Ако су ваши пријатељи и породица део Аппле екосистема, Аппле Паи Цасх може бити згодан за слање, тражење и примање новца.

Недостаци:

 • Не ради са уређајима који нису Аппле. Аппле Паи Цасх је ограничен на Аппле уређаје као што су иПхоне, иПад, Аппле Ватцх и Мац рачунари са одговарајућим оперативним софтвером. Аппле Паи Цасх се не може користити на Андроид уређајима, што значи да може бити ограничен начин слања новца пријатељима и породици ако немају иОС производе.

» Сазнајте више: преглед Аппле Паи Цасх-а

Назад на врх

Трансфер новца на друштвеним мрежама

Шта је то: Неки друштвени медији и комуникационе мреже омогућавају корисницима да шаљу пеер-то-пеер трансфере новца једни другима. Фацебоок Мессенгер, на пример, омогућава људима да шаљу, траже и примају новац преко повезаног банковног рачуна.

Како то функционише: Корисници се обично могу лако пријавити на П2П систем плаћања друштвене мреже повезивањем банковног рачуна, дебитне картице или ПаиПал налога. Када желе да пошаљу или затраже новац, могу да пошаљу поруку о плаћању преко платформе другом уписаном кориснику. Ако вам други корисник шаље новац, он би се аутоматски требао појавити на вашем повезаном банковном рачуну.

Предности:

 • Трансфери новца се обично дешавају брзо. Ако су обе стране већ регистроване са повезаним банковним рачуном, требало би да буду у могућности да тренутно шаљу и примају новац. Брзина трансфера може да варира у зависности од тога колико дуго је потребно да се региструјете за услугу трансфера новца или да ли је вашој банци потребно неко време да пошаље новац на ваш рачун.

 • То је згодан начин да платите или затражите новац од пријатеља и породице. Ако ваши пријатељи и породица већ користе исту друштвену мрежу као и ви, слање новца може бити лако и згодно.

 • Неке апликације омогућавају корисницима да шаљу новац у иностранство. Фацебоок Мессенгер дозвољава У.С. корисницима да шаљу новац на међународном нивоу, иако неке земље не испуњавају услове за услугу.

Недостаци:

 • Обично је ограничен на врло основне карактеристике преноса. Друштвене мреже обично не нуде додатне понуде за дебитне картице или трансакције са благајнама паметних телефона. Ове друштвене мреже такође можда неће дозволити корисницима да једни другима шаљу плаћања кредитним картицама.

 • Опасност од превара. Можда и више од других услуга плаћања, друштвене мреже могу бити привлачне преварантима јер су много више личне платформе. Будите у потрази за захтевима за плаћање од других корисника друштвених мрежа које не познајете лично или који делују неприкладно за људе које познајете. Сајбер криминалци могу да хакују налоге или да врте приче које имају за циљ да повуку ваше срце пре него што затраже новац. Неке уобичајене тактике укључују романтичне преваре, преваре на лутрији, преваре са донацијама, преваре са наслеђем и преваре са кредитима.

» Да бисте сазнали више, прочитајте НердВаллет-ов преглед трансфера новца путем друштвених медија.

Назад на врх

Резиме: Врхунске услуге пеер-то-пеер плаћања

Услуга

Најбоље за

Значајне карактеристике

Зелле

Тренутни банковни трансфери

 • Новац се преноси директно на банковни рачун корисника.

 • Компатибилан са широким спектром банака и кредитних унија.

Венмо

Они са широком групом других корисника Венмо-а

 • Широко користе.

 • Доступна бесплатна дебитна картица.

Цасх Апп

Инвеститори

 • Попусти трговаца.

 • Способност улагања у акције и биткоин.

ПаиПал

Чести купци на мрежи

 • Високе границе преноса.

 • Више начина плаћања.

Гоогле Паи

Корисници дигиталног новчаника

 • Прихваћен у многим малопродајним регистрима.

 • Може се користити и на Андроид и Аппле уређајима.

Аппле Паи Цасх

Аппле афиционадос

 • Новац се може послати путем апликације за размену порука.

 • Прихваћен у многим малопродајним регистрима.

Трансфер новца на друштвеним мрежама

Посвећени корисници друштвених медија

 • Неке апликације дозвољавају слање новца у иностранство.

 • Погодно за заједничке кориснике апликација као што је Фацебоок.

Друге опције за слање новца

Ако желите да пошаљете новац у иностранство путем небанкарских метода или путем подизања готовине, горе наведени методи можда неће радити за вас. Услуге као што су Висе (раније ТрансферВисе), МонеиГрам, Вестерн Унион и друге обично помажу људима који су у различитим ситуацијама. Прочитајте НердВаллетов водич за неке од најбољих начина за слање новца да бисте сазнали више о томе које услуге би могле најбоље одговарати вашим потребама.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here