Хартије од вредности заштићене од инфлације: шта су САВЕТИ?

Док се свет креће кроз глобалну пандемију, постоји много фактора који утичу на економију, од подстицајних мера до прекида ланца снабдевања. Сада, једна од највећих забринутости је раст цена роба и услуга, познат као инфлација, која може да наруши вашу штедњу и инвестиције током времена. Међутим, улагање у трезорске хартије од вредности заштићене од инфлације, или ТИПС, може помоћи у борби против инфлаторних притисака на ваш инвестициони портфолио како бисте могли да одржите своју куповну моћ и животни стандард у будућности.

Шта су трезорске хартије од вредности заштићене од инфлације?

САВЕТИ су У.С. Трезорске обвезнице које штите од инфлације јер одражавају кретање индекса потрошачких цена. ЦПИ, често коришћена мера инфлације коју прати У.С. Завод за статистику рада, прати просечне промене цена за корпу роба и услуга током времена. То значи да ће главница коју уложите у ТИПС током времена расти и падати са инфлацијом и дефлацијом.

Како функционишу САВЕТИ?

Када улажете у ТИПС, примаћете полугодишње исплате камата по фиксној стопи (које се називају исплате купона). Пошто се ваша уложена главница временом помера са ЦПИ и множи се са фиксном каматном стопом, ваша плаћања камата се такође прилагођавају инфлацији.

Да би се утврдило колика ће бити ваша отплата главнице и камата прилагођена инфлацији, Трезор доставља ТИПС коефицијент индекса инфлације. Да бисте их користили, следите ове кораке:

  1. Пронађите своје ТИПС (користећи његов ЦУСИП број, јединствени идентификациони код од 9 знакова који се налази заједно са условима ваше обвезнице) да бисте идентификовали одговарајући индексни однос за одређени датум индекса.

  2. Помножите однос индекса са вашим првобитним износом главнице да бисте одредили главницу прилагођену инфлацији.

  3. Помножите износ главнице прилагођен инфлацији са једном половином стопе купона хартије од вредности (годишња исплата камате) да бисте израчунали свако полугодишње плаћање камате.

По доспећу, наплатићете или своју првобитну главницу или прилагођени износ главнице, који год је већи.

Да ли САВЕТИ спадају у ваш портфолио?

Уобичајени разлог за улагање је да сачувате или повећате вредност свог новца са циљем да га заштитите од инфлације. Имајући ово на уму, ево шта треба да размотрите пре него што додате САВЕТЕ свом портфолију.

Предности САВЕТА

Способност да одрже корак са инфлацијом је кључна предност за оне са конзервативнијим изгледима, као што су инвеститори у пензији, који желе једноставно да задрже своју куповну моћ (за разлику од њеног што је могуће већег повећања). Структура ТИПС-а значи да инвеститори могу да сачувају своју главну инвестицију безбедном у свим околностима. Чак и ако дође до дефлације, инвеститори ће добити првобитну главницу уместо умањеног износа.

Пошто ТИПС издаје У.С. Трезор и подржан пуном вером и кредитом У.С. владе, сматрају се хартијама од вредности ниског ризика. Поред тога, постоји секундарно тржиште доступно за ТИПС тако да инвеститори могу да продају своје хартије од вредности, ако је потребно.

Недостаци САВЕТА

Код већине инвестиција, што је већи ризик, већи је и принос. Пошто су ТИПС хартије од вредности ниског ризика које гарантују вашу главницу, оне остварују ниже каматне стопе и приносе у поређењу са другим обвезницама, укључујући и друге државне обвезнице. Дакле, док ТИПС може помоћи инвеститорима да одрже своју куповну моћ, инвеститори ће можда морати да траже класе имовине са већим приносом ако желе да победе инфлацију. Ако инфлација не порасте онолико колико се очекивало, ТИПС ће вероватно заостајати за другим инвестицијама.

Такође, имајте на уму да се прилагођавања инфлације и зарађене камате сматрају опорезивим приходом за савезни порез, иако избегавају државни и локални порез на доходак. Да би се смањио утицај пореза, инвеститори могу купити ТИПС на рачунима са повољнијим порезима, а не на опорезивим брокерским рачунима.

Како купити САВЕТЕ

Ако желите да додијелите дио свог портфеља ТИПС-у, можете купити асортиман преко фонда или директно купити појединачне хартије од вриједности.

ТИПС средства

Инвеститори могу лако приступити разноврсној колекцији ТИПС-а преко једног возила користећи фондове којима се тргује на берзи или заједничке фондове. Фондови купују и продају хартије од вредности са различитим роковима и реинвестирају приходе у нове ТИПС како сваки дође на рок. Међутим, у поређењу са држањем појединачних обвезница са коначним датумом доспећа, држање ТИПС фондова може бити нестабилније. У зависности од тога када продате своје акције у фонду, можда ћете добити више или мање него што сте уложили.

Генерално, ЕТФ-ови заштићени инфлацијом могу бити више чиста игра у ТИПС-у јер многи улажу искључиво у ТИПС, док заједнички фондови заштићени инфлацијом могу укључивати и друге инвестиције за које се зна да имају карактеристике борбе против инфлације.

Испод је осам највећих играча ЕТФ-а и индексних фондова према имовини под управљањем у ТИПС универзуму.

Име

Симбол

Средства под управљањем

12-месечни принос

Однос трошкова

иСхарес САВЕТИ Бонд ЕТФ

САВЕТ

$34.6 милијарди

3.83%

0.19%

Шваб У.С. ТИПС ЕТФ

СЦХП

$20.7 милијарди

3.54%

0.05%

Вангуард краткорочне ЕТФ хартије од вредности заштићене од инфлације

ВТИП

$17.6 милијарди

2.26%

0.05%

иСхарес 0-5 Иеар ТИПС Бонд ЕТФ

СТИП

$7.1 милијарду

3.97%

0.05%

Променљивост квадратне каматне стопе и ЕТФ за заштиту од инфлације

ИВОЛ

$3.6 милијарди

3.64%

1.05%

СПДР портфолио ТИПС ЕТФ

СПИП

$3.1 милијарду

4.24%

0.12%

ФлекСхарес иБокк 3-годишње циљно трајање САВЕТИ Индексни фонд

ТДТТ

$1.4 милијарде

4.03%

0.18%

ПИМЦО 1-5 година УС ТИПС ЕТФ

СТПЗ

$1.2 милијарде

3.83%

0.20%

Извор: Подаци из етфдб-а.цом и Морнингстар, актуелни од октобра. 20, 2021.

ТреасуриДирецт

Можете купити појединачне САВЕТЕ преко свог брокерског налога или коришћењем У.С. Веб страница Министарства финансија, ТреасуриДирецт, која омогућава инвеститорима да директно купују и држе појединачне хартије од вредности.

Појединачни САВЕТИ су доступни за куповину у више од 100 долара и са различитим условима - 5, 10 или 30 година. Трезор одређује цену и каматну стопу користећи процес аукције. Можете изабрати да задржите своје ТИПС до доспећа или да их продате пре датума доспећа.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here