Разумевање делова чека

У горњем левом углу чека обично ћете пронаћи име и адресу коју имате у евиденцији банке. Ако сте се преселили и више не живите на тој адреси, требало би да и даље можете да користите чекове све док број вашег рачуна остане исти.

2. Проверите број

Смештен у горњем и доњем десном углу чека, број чека се користи за праћење. На пример, ако вам је чековна књижица украдена, можете пријавити банци који су чекови са бројевима узети (нпр.г., бројеви чекова од 1 до 100), тако да банка може да идентификује лажно подизање чека.

Често постављана питања Како да потврдим чек?

Да бисте потврдили чек, окрените чек и потпишите своје име на празан ред. Када буде одобрен, можете депоновати чек преко мобилне апликације, код банке или на банкомату.

Која је разлика између броја за рутирање и броја рачуна?

Иако су и број рутирања и број рачуна на дну чека, они означавају различите ствари. Прва група бројева је број за рутирање и идентификује вашу банку у банкарском систему. Друга група бројева је број вашег рачуна и идентификује са ког рачуна ће средства бити повучена када ваш прималац положи чек.

Шта је чековни број?

Број чека — који се налази у горњем и доњем десном углу чека — означава који чек користите из серије чекова у својој чековној књижици. Чековни број може помоћи у праћењу.

3. Датум

Када пишете чек, требало би да ставите датум трансакције на линију датума. Ако покушавате да одложите чек – где не желите да прималац повуче средства са вашег рачуна пре одређеног датума – имајте на уму да писање датума чека за будућност можда неће одложити примаоца могућност ранијег депоновања чека.

4. Име примаоца

Горњи дуги ред у средини чека, којем обично претходи „плати по наруџбини,“ је место где пишете име примаоца. Прималац може бити особа или организација.

Такође можете платити по налогу "Готовина", што значи да свако може уновчити чек. Ово може бити згодна опција ако не знате име примаоца уплате, али немате никакву контролу над тим ко уновчава чек. Обично је боља идеја да запишете име одређеног примаоца.

5. Износ плаћања

Постоје два места на чеку где ћете уписати износ плаћања. Први је у пољу на средини десне стране, одмах иза имена примаоца, где ћете уписати износ нумерички (нпр.г., “50 долара.50"). Други је на дугој линији испод имена примаоца, где ћете исписати износ речима (нпр.г., "Педесет и педесет центи" или "Педесет и 50/100"). Ово помаже банци да разјасни укупан износ у случају да је тешко дешифровати износе речи или бројева.

6. Мемо лине

Попуњавање овог реда, у доњем левом углу, није обавезно, али се препоручује. Можете да напишете нешто попут „јунског станарина“ или „наплата за летњи камп“.” Помаже вашем примаоцу да зна за шта је чек уплаћен и може вам помоћи да се сетите за шта је служио када касније прегледате своје финансије.

7. име банке

У овој области ћете обично пронаћи лого и/или адресу своје банке.

8-9. Рутирање и број рачуна

На дну чека видећете низ бројева. Мораћете да се позивате на ове бројеве када радите ствари као што је постављање директног депозита или наручивање чекова.

Банковни број

Први скуп бројева је број рутирања, који је идентитет ваше банке у банкарском систему (и обично означава и регионалну локацију).

Број рачуна

Други скуп бројева је број вашег рачуна, за рачун са којег ће бити повучена средства; то је јединствено за ваш налог.

10. Потпис

У доњем десном углу предње стране чека налази се празан ред који морате да потпишете. Овај потпис означава да сте дали дозволу да се средства повуку са вашег рачуна.

Како да потврдите чек који сте добили од неког другог

Ако преврнете чек који сте примили, видећете празну линију на полеђини на врху једног од кратких крајева. Када будете спремни да депонујете чек преко банкомата, код банке или преко апликације за мобилно банкарство, потпишите своје име на празном реду. Ово указује да сте жељени прималац и да сте одобрили депозит.

» ВИШЕ: Како уплатити депозите мобилним чековима

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here