Користите образац АДВ да проверите евиденцију свог финансијског саветника

Најважнији документ за проверу да ли ћете ангажовати финансијског саветника (или га већ имате на платном списку) је образац АДВ.

Можете добити бесплатну копију обрасца АДВ преко веб локације Инвестмент Адвисер Публиц Дисцлосуре на адреси цонсултринфо.сец.гов. Такође можете проверити веб странице државних регулатора на којима саветник ради.

Шта је образац АДВ и ко га подноси?

Образац АДВ је кључни документ за откривање података који инвестициони саветници морају поднети У.С. Комисија за хартије од вредности и државни органи за хартије од вредности. Образац АДВ је комбинација пословног профила, животописа и рап листа и садржи следеће информације:

  • Опис понуђених услуга, типове и број клијената којима се служи, као и количину имовине којом се управља.

  • Објашњење накнада и пракси наплате.

  • Преглед историје компаније и сертификата главних играча, образовања и историје рада.

  • Све дисциплинске мере (регулаторне или судске) предузете због недоличног понашања.

Нису само појединачни финансијски саветници и фирме које запошљавају саветнике обавезне да поднесу образац АДВ. Чак и компаније за управљање портфељом на мрежи познате као робо-саветници, где клијенти можда чак ни не комуницирају са људским саветником, морају да имају образац АДВ у евиденцији.

» Занима вас аутоматско улагање? Сазнајте више о робо-саветницима

Шта тражити

Образац АДВ има два дела. Први део је образац који попуњава празан образац који наводи горе поменуте информације плус више детаља о прошлости и пословању саветника.

Део ИИ је оно што СЕЦ назива „наративна брошура“ и садржи оно што желите да знате.

Ово није пахуљаста продајна брошура која разводњава сваку прљавштину нејасним језиком. То је једноставно објашњење на енглеском о особи или фирми којој размишљате да поверите свој новац.

Обратите посебну пажњу на одељке који покривају:

  • Наплаћене накнаде и како је компензација структурисана.

  • Потенцијални ризици за клијенте (изложеност променљивим хартијама од вредности, на пример).

  • Потенцијални сукоби интереса који би могли утицати на препоруке које дају.

  • Дисциплинске информације (против фирме, саветника или кључног особља у компанији).

  • Било да је појединац или фирма поднела захтев за банкрот.

Ако саветник добије провизију од одређене компаније за продају својих производа, видећете однос откривен у обрасцу АДВ. Ако се плаћају на основу процента имовине којом се управља или путем услуга само уз накнаду, то ће бити наведено.

Немојте се изненадити када видите црвене ознаке на досијеу саветника. Према документу Националног бироа за економска истраживања под насловом „Тржиште за недолично понашање финансијских саветника“, 7% финансијских саветника је цитирано за недолично понашање. Међу највећим саветодавним фирмама наводи се више од 15% запослених који су укључени у послове саветовања новца. Ако видите дисциплинске мере наведене за особу или компанију о којој размишљате, то је знак да наставите да тражите помоћ на другом месту.

» Потребан ми је саветник? Погледајте наше изборе за најбоље финансијске саветнике

Идите даље од провере позадине

Саветници које размишљате о запошљавању требало би да спремно понуде копију обрасца АДВ веома рано у процесу међусобног упознавања. Сматрајте то црвеном заставом ако не.

Слично томе, постојећи клијенти треба да добијају ажурирану верзију сваке године и кад год се изврше материјалне промене.

Осим Форм АДВ, ако ангажујете људског саветника, постоје начини да осигурате да особа коју ангажујете не само да вам одговара, већ и да јој одговара:

Да ли су угледни у другим областима своје области?

Ако провајдер нуди друге финансијске услуге осим савета за инвестирање, проверите његову репутацију преко одговарајућих регулаторних тела. Ево како да проверите друге врсте саветника, укључујући рачуновође, финансијске планере и продавце осигурања.

Да ли су добри у објашњавању ствари?

Већина финансијских саветника нуди бесплатне консултације са потенцијалним клијентима. Искористите ту прилику да замолите саветника да опише своју филозофију, распоред хонорара и услуге које нуди. То вам може дати осећај колико се ваше личности уклапају и помоћи вам да осигурате да се услови нису променили од последњег подношења АДВ. (Да бисмо вам помогли да започнете, ево 10 питања која треба да поставите финансијском саветнику.)

Да ли вам је пријатно да постављате питања?

Чак и након што сте ангажовали професионалца за новац, немојте престати да постављате питања. Једно добро питање је зашто саветник препоручује одређени производ уместо алтернатива. Желите да будете сигурни да они постављају полису осигурања или узајамни фонд компаније КСИЗ зато што је то најбољи за вас, а не зато што им одговара. Ако су они фидуцијари, од њих се тражи да ставе најбоље интересе клијента испред својих. Можете да проверите да ли је саветник фидуцијар у обрасцу АДВ, што је још један разлог зашто је неопходно да прегледате овај важан документ.

» Нисам сигуран кога да ангажујем за помоћ? Погледајте наш водич за избор финансијског саветника.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here