ВА процене: захтеви, накнаде и шта очекивати

Када се пријавите за било коју врсту хипотеке за куповину куће, зајмодавац ће обично захтевати процену да би проценио вредност куће. Исто важи и за ВА зајам, осим што ће зајмодавац унајмити процењивача који је одобрио ВА. Ево шта подразумева ВА процена и колико ће коштати.

» ВИШЕ: Како функционишу ВА кредити и ко се квалификује

Шта је ВА процена кредита?

ВА процена је потребна када користите ВА кредит за куповину куће. Поред процене његове тржишне вредности, проценитељ са одобрењем ВА темељно проверава кућу како би се уверио да испуњава минималне захтеве за имовину које је одредио У.С. Одељење за борачка питања.

Процена ВА је такође потребна да бисте добили рефинансирање за исплату ВА, али можда није потребна за рефинансирање ВА поједностављене.

» ВИШЕ: Како рефинансирати ВА кредит

Штреберски савет: Обично процењивач прегледа имовину изнутра и споља. Али због пандемије коронавируса, ВА не захтева од проценитеља да уђу у куће за многе куповине и рефинансирање хипотека до даљњег. Уместо тога, ВА проценитељи могу да се ослоне на податке, фотографије, спољашње погледе и телефонске интервјуе са агентом за некретнине, власником или подносиоцем захтева за кредит. Сазнајте више о куповини и продаји куће током ЦОВИД-19.

Накнаде за процену ВА

Зајмодавац ангажује процењивача, али ви плаћате накнаду за процену ВА као део трошкова затварања хипотеке, осим ако продавац не пристане да је плати.

ВА ограничава колико проценитељи могу да наплате. Ограничење накнаде за процену варира од државе, а понекад и од округа. Максималне накнаде за процену ВА у целој земљи крећу се од 425 до 875 долара за породичне куће, станове и произведене куће. Процјенитељи могу тражити дозволу да наплате додатне накнаде за километражу и додатно вријеме потребно за процјену сложених некретнина.

» ВИШЕ: Који су трошкови затварања ВА кредита?

Контролна листа за процену ВА

Минимални имовински захтеви ВА осигуравају да су домови финансирани из ВА кредита безбедни, структурално здрави и санитарни.

ВА минимални захтеви за имовину

Смернице за процену ВА су дугачке и детаљне. Ево неких од најважнијих ствари:

  • Мора да има довољно простора за живот, спавање, кување и обедовање, као и одговарајућа купатила.

  • Имовина мора бити безбедно доступна јавном или приватном улицом са површином за све временске прилике.

  • Вода мора да оде из куће.

  • Кућа мора имати струју за осветљење, а све видљиво оштећене или изложене електричне жице морају бити поправљене.

  • Мора постојати континуирано, безбедно снабдевање водом, топлом водом, санитарним чворовима и безбедним одвођењем отпадних вода.

  • Механички системи морају бити безбедни за рад и заштићени.

  • Кров мора бити у добром стању.

  • Простор за пузање мора бити приступачан и прописно вентилиран.

  • Подруми морају бити суви и без очигледних структуралних проблема.

  • Спољашња боја треба да обезбеди темељну покривеност како би заштитила дом од елемената. На кућама изграђеним пре 1978. године, свака лабава, напукла или ољуштена боја изнутра или споља мора бити поправљена због могућности контаминације оловом.

Сви неисправни услови који чине имовину небезбедном или угрожавају структуру или санитарне услове морају бити исправљени. Примери су неисправна конструкција, цурење, пропадање, прекомерна влага и термити.

Временски оквир за процену ВА

ВА такође поставља стандарде колико је времена потребно проценитељима да одговоре и заврше посао. Захтеви благовремености за ВА процене варирају у зависности од региона и заснивају се на уобичајеним временским оквирима за конвенционалне процене куће.

Процењивач ВА мора одговорити да закаже састанак у року од два радна дана од пријема задатка. Процењивачи тада имају од пет до 21 радни дан да заврше извештај, у зависности од локације имовине. Изузеци се могу направити за олакшавајуће околности.

ВА процена вс. кућна инспекција

ВА процена није кућна инспекција. Инспекција је детаљна процена стања куће. Добра је идеја да добијете кућну инспекцију након што продавац прихвати вашу понуду, али пре него што се куповина заврши.

„Процењивач ВА ће приметити када су „очигледне“ поправке потребне да би се испунили минимални захтеви за имовину.”

Процењивач ВА ће приметити када су „очигледне“ поправке потребне да би се испунили минимални имовински захтеви, а затим ће припремити процену која подлеже поправљању тих ставки пре затварања. Али проценитељ неће вршити врсте детаљних провера механичких система и уређаја које раде инспектори.

Шта се дешава ако је ВА процена ниска?

Ниска процена може отежати процес куповине куће јер износ ВА кредита не може премашити тржишну вредност куће.

Ако ће процењена тржишна вредност вероватно бити мања од продајне цене, проценитељ мора да обавести зајмодавца пре него што заврши извештај. Зајмодавац или други укључени у трансакцију тада имају два радна дана да доставе додатне податке о продаји сличних кућа у тој области. Процјенитељи користе продају упоредивих кућа, познатих као „компаније“, да би помогли у утврђивању тржишне вриједности.

Процењивач ће размотрити податке и може извршити прилагођавања ако информације имају било какав утицај на вредност куће.

Ако мислите да је вредност ниска након што је процена завршена, обично можете затражити од ВА да поново размотри вредност. Питајте свог зајмодавца како да упутите овај захтев у писаној форми. Особље ВА ће прегледати извештај о процени, заједно са свим достављеним додатним тржишним подацима, и утврдити да ли треба повећати процењену вредност.

Обично можете затражити од ВА да преиспита вредност за рефинансирање готовине. Али ВА је суспендовала тај процес до даљњег због коронавируса.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here