ВА кредити: како раде, ко се квалификује

Ако сте служили војску и потребна вам је хипотека, онда би ВА зајам могао бити прави за вас, било да купујете кућу или рефинансирате. Ево шта треба да знате.

Шта је ВА кредит?

ВА кредит је хипотека за коју гарантује У.С. Одељење за борачка питања и издаје приватни зајмодавац, као што је банка, кредитна унија или хипотекарна компанија. ВА кредит може олакшати куповину куће јер обично не захтева учешће.

Само квалификовани У.С. ветерани, активно војно особље и неки преживели супружници имају право на ВА кредите. Повеља о правима ГИ створила је програм стамбених зајмова ВА 1944. како би помогла ветеранима да стекну упориште у цивилном животу након Другог светског рата.

Како функционише ВА кредит?

Гаранција ВА значи да ће влада вратити зајмодавцу део ВА кредита ако зајмопримац не изврши плаћања. Ово осигурање смањује ризик за зајмодавце, што им омогућава да понуде повољне услове и не захтевају учешће.

Ако испуњавате услове, можете да завршите процес пријаве за хипотеку ВА преко зајмодавца по вашем избору. Многи, али не сви, зајмодавци нуде ВА кредите, а неки зајмодавци су специјализовани за пружање услуга зајмопримцима ВА кредита.

» ВИШЕ: Погледајте наше изборе за најбоље ВА хипотекарне кредиторе

Подобност ВА зајма

Вероватно имате право на ВА хипотеку ако:

 • Ви сте активни војни члан или ветеран који испуњава услове за дужину радног стажа.

 • Ви сте преживели супружник припадника службе који је преминуо док је био на активној дужности или због инвалидитета везаног за службу и нисте се поново венчали или поново венчали након 57. године или децембра. 16, 2003. Право на учешће имају и супружници ратних заробљеника или несталих припадника војске.

 • Испуњавате захтеве зајмодавца за кредит и приход. ВА не поставља минимални кредитни резултат за ВА кредите, али зајмодавци могу да поставе сопствене минималне стандарде. Зајмодавац ће такође узети у обзир ваше приходе и дугове како би проценио вашу способност да отплатите хипотеку.

 • Некретнина коју желите да купите испуњава безбедносне стандарде и грађевинске прописе и биће ваша примарна резиденција.

Који је лимит ВА кредита?

Ограничење ВА зајма је максимални износ који можете да позајмите без плаћања учешћа. 2020. године, ограничења су елиминисана за тренутне припаднике војске и ветеране који имају приступ свом пуном праву на ВА кредит. Међутим, ограничења зајма се и даље примењују на зајмопримце који већ имају ВА зајам или нису платили ВА зајам.

У 2021., стандардно ограничење ВА зајма је 548.250 УСД за једнопородичну кућу у типичном У.С. округу, али може достићи и до 822.375 УСД у областима са високим трошковима. Могуће је добити ВА кредит чак и ако цена куће премашује ограничење округа, али од вас ће се тражити да уплатите учешће.

Врсте ВА кредита

Програм ВА кредита нуди низ опција, укључујући куповину и рефинансирање хипотека, зајмове за рехабилитацију и реновирање и директан зајам Индијанаца. Ево прегледа:

ВА тип кредита

Карактеристике

ВА хипотека за куповину

 • Омогућава квалификованим члановима сервиса да купе кућу без минималног учешћа.

ВА рефинансирање готовине

 • Замењује ВА или конвенционалну хипотеку са ВА кредитом.

 • Опција да се кућни капитал претвори у готовину.

ВА поједностављено рефинансирање (назива се и ВА зајам за рефинансирање смањењем каматне стопе или ИРРРЛ)

 • Замењује тренутну ВА хипотеку са ВА кредитом за снижавање каматне стопе или за рефинансирање са прилагодљиве на фиксну стопу.

ВА зајам за рехабилитацију и реновирање

 • Финансира трошкове побољшања дома.

Директни зајам Индијанаца (НАДЛ)

 • Помаже ветеранима Индијанаца који испуњавају услове да купе, изграде, побољшају или рефинансирају дом на земљишту савезног фонда.

» ВИШЕ: ВА кредити вс. конвенционални кредити

Предности ВА кредита

Ево највећих предности ВА кредита у поређењу са конвенционалним и ФХА кредитима:

Није потребно учешће или осигурање хипотеке: Друге врсте кредита захтевају учешће и могу укључивати додатне трошкове за осигурање хипотеке. ФХА кредити захтевају хипотекарно осигурање без обзира на износ учешћа, а конвенционални кредити обично захтевају осигурање хипотеке ако је учешће мање од 20%.

Конкурентне каматне стопе: Просечне 30-годишње хипотекарне стопе биле су ниже за ВА стамбене кредите него за ФХА и конвенционалне хипотеке у августу 2021, према провајдеру података о хипотекама ИЦЕ Мортгаге Тецхнологи.

Ограничени трошкови затварања: Трошкови затварања су различите накнаде и трошкови које плаћате да бисте добили хипотеку. Одељење за борачка питања ограничава провизију зајмодавца на не више од 1% износа зајма и забрањује зајмодавцима да наплаћују неке друге трошкове затварања.

» ВИШЕ: ФХА вс. ВА кредит: Који је прави за вас?

Недостаци ВА кредита

Свака врста кредита има недостатке за неке зајмопримце. Ево потенцијалних недостатака ВА зајма.

Накнада за финансирање ВА кредита: Иако ВА кредити не захтевају хипотекарно осигурање, они долазе са додатним трошковима који се називају накнада за финансирање. Накнаду утврђује савезна влада и покрива трошкове заплене у случају да зајмопримац не испуни обавезе. Накнада се креће од 1.4% до 3.6% кредита, у зависности од вашег учешћа и да ли је то ваш први ВА кредит. Можете да платите накнаду унапред или да је укључите у кредит.

Купујте кредите само за примарне домове: Не можете користити ВА кредит за куповину инвестиционе некретнине или куће за одмор.

Не испуњавају све некретнине: Процењивач са одобрењем ВА ће проценити кућу коју желите да купите како би проценио вредност и уверио се да испуњава минималне захтеве за имовину ВА. Неки фиксирни горњи делови можда не испуњавају минималне стандарде ВА.

Колико пута можете користити ВА кредит?

Добијање ВА кредита није једнократни посао. Након коришћења ВА хипотеке за куповину куће, можете добити још један ВА кредит ако:

 • Продајете кућу и отплаћујете ВА кредит.

 • Ви продајете кућу, а квалификовани купац ветеран пристаје да преузме ВА зајам.

 • У потпуности отплаћујете ВА кредит и задржавате кућу. Само једном, можете добити још један ВА кредит за куповину додатног дома као вашег примарног пребивалишта.

Како се пријавити за ВА кредит

Набавите сертификат о квалификованости: потврда о квалификованости показује хипотекарном зајмодавцу да ваша војна служба испуњава услове за ВА зајам. Зајмодавац са одобрењем ВА може да добије документ за вас, који је потребан пре него што се зајам затвори. Такође можете затражити сертификат од ВА на мрежи или поштом.

Пронађите правог зајмодавца: Неки ВА зајмодавци су прилагођени зајмопримцима са слабијим кредитом, док други нуде већи избор типова ВА кредита. Добијте претходно одобрење код више од једног ВА хипотекарног зајмодавца да бисте упоредили њихове квалификационе захтеве и хипотекарне стопе.

Пронађите дом: Да бисте купили примарну резиденцију са ВА кредитом, она такође мора да испуни минималне имовинске захтеве како би била чиста, сигурна и структурално чврста. Када дате понуду за кућу коју желите, хипотекарни зајмодавац ће проценити ваше финансије и наручити ВА процену како би се уверио да дом испуњава све захтеве. Када ваша пријава и процена буду одобрени, последњи кораци су затварање кредита и усељење у кућу.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here