Вангуард индексни фондови: шта су и како улагати

Вангуард индексни фондови су били пионири у потпуно новом начину стварања богатства за просечног инвеститора.

Кликните овде да бисте прешли на нашу листу најбољих фондова Вангуард индекса.

Шта су Вангуард индексни фондови?

Индексни фондови су врста заједничког фонда где хиљаде инвеститора удружују свој новац за куповину акција у фонду који имитира референтни индекс, као што је С&П 500 (отуда назив „индексни фонд“).

То је био радикално другачији приступ инвестирању када је оснивач Вангуарда Џон Богл покренуо први јавно доступан индексни фонд 1976. У то време, активно улагање - где менаџери фондова покушавају да надмаше приносе на тржишту - одржало се. Индексни фонд је једноставно настојао да усклади успон и пад широких тржишних, индустријских или секторских потеза и омогућио је свакодневним Американцима већи приступ улагању у акције.

Овај једноставнији приступ – познат као пасивно улагање – показао се профитабилнијим за просечног инвеститора од активног улагања, из два разлога: тржишта имају тенденцију раста током времена, а индексни фондови наплаћују ниже накнаде, омогућавајући инвеститорима да задрже више свог новца на тржишту. Као резултат тога, инвеститори сада хрле у пасивне фондове.

И многи од тих инвеститора се окрећу Вангуарду, светском броју. 1 покретач заједничких фондова, са 5 долара.3 трилиона под управљањем од септембра 2018.

» Желите више опција? Погледајте наше изборе за најбоље брокере за средства.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

Како функционишу Вангуард индексни фондови?

Вангуард ствара индексне фондове купујући хартије од вредности које представљају компаније у целом берзанском индексу или које су усмерене на одређене групе (на пример, индустријски сектор, компаније сличне величине или фирме у истом делу света). Индивидуални инвеститори купују акције фонда који их занима, тражећи део приноса.

„Вангуард ствара индексни фонд купујући хартије од вредности које представљају компаније у целом берзанском индексу.”

Вангуард такође нуди индексне фондове који одражавају тржишта обвезница, који купују и продају државни и корпоративни дуг, и сматрају се сигурнијим инвестицијама, али са мањим приносима.

Све у свему, Вангуард има више од 65 индексних фондова и око 80 индексних фондова којима се тргује на берзи.

» Спремни за почетак? Погледајте како да инвестирате у индексне фондове за почетнике

Да ли су Вангуард индексни фондови добра инвестиција?

Све инвестиције носе ризик, а Вангуард индексни фондови нису изузетак. На пример, инвеститори у Вангуард-ов водећи С&П 500 индексни фонд забележили су пад вредности фонда за више од 4% у односу на претходну годину након тржишног немира 2018. Али 10-годишњи просечан годишњи принос фонда био је 14.3%, захваљујући другом најдужем тржишту бикова у историји.

Пасивно улагање у индексне фондове је толико популарно јер већина активно управљаних фондова не успева да константно надмашује тржиште. На пример, од 2002. до 2017. године, само око 11% активно управљаних берзанских фондова премашило је њихов одређени стандард, према подацима Вангуарда и Морнингстара.

“Улагање у индексне фондове је толико популарно јер фондови којима се активно управља не успевају да константно надмашују тржиште.”

Као и код свих заједничких фондова, кључна предност Вангуард индексних фондова је тренутна диверсификација, ширење ризика и отупљивање утицаја волатилности, пошто су шире промене на берзи мање неравномерне од успона и пада акција било које компаније.

» Сазнајте више: Разумите различите типове заједничких фондова

Колико кошта куповина акција Вангуард индексног фонда?

Инвеститори праве почетну минималну инвестицију — обично између 3.000 и 10.000 долара — и плаћају годишње трошкове одржавања фонда, познате као омјер трошкова, на основу малог процента вашег новца уложеног у фонд.

» Повезано: Разумевање Вангуард заједничких фондова

Постоје две врсте акција Вангуард индексних фондова које су доступне појединачним инвеститорима, а који одаберете ће одредити колико ћете платити унапред и колико ћете платити годишње накнаде:

Адмирал дели

  • Минимална инвестиција: 3.000 до 100.000 долара.

  • Просечан однос трошкова: 0.11%.

Вангуард је недавно смањио минимум рачуна са 10.000 долара на 3.000 долара за акције Адмирала у 38 индексних фондова.

Акције инвеститора

  • Минимална инвестиција: 1.000 до 3.000 долара.

  • Однос трошкова: 0.18%.

Већина Вангуард индексних фондова више није отворена за куповину деоница инвеститора, што чини пад минимума рачуна за многе Адмирал деонице још добродошлом вести за инвеститоре.

Други начин на који инвеститори могу добити део акције индексног фонда је куповина фондова којима се тргује на берзи Вангуард, који не носе минимална улагања и могу се купити и продати током дана као акције.

» Сазнајте више: Шта је ЕТФ?

Постоје различите цене по акцији, у зависности од ЕТФ-а, до неколико стотина долара. Ова средства могу бити добра за инвеститоре који воле да задрже практичан приступ улагању (и имају времена да одрже свој портфолио, јер не можете да вршите аутоматска плаћања или повлачења са Вангуард ЕТФ-овима).

Како купујете акције Вангуард Индек фонда?

Осим улагања преко вашег 401(к) провајдера, постоје два начина за куповину акција индексног фонда: директно од Вангуард-а или отварањем брокерског рачуна.

Мораћете да изаберете тип рачуна који желите да отворите, као што је традиционални или Ротх ИРА, или опорезиви рачун.

Коначно, одлучите које акције индексног фонда желите да купите у зависности од тога колико морате да уложите и да ли ћете вршити месечне додатне куповине акција у фонду.

"Која је разлика? Индексни фондови вс. Заједничка средства

Који су најбољи Вангуард индексни фондови?

Као што је горе наведено, Вангуард има више од 100 индексних фондова и ЕТФ-ова од којих можете бирати. Који фонд је најбољи за вас зависи од комбинације вашег портфеља и онога што можете приуштити на основу минимума рачуна и накнада.

» Испитајте трошак: Израчунајте утицај накнада на приносе заједничких фондова

Такође можете да проверите историјски учинак фонда — уз стандардно упозорење да прошли учинак не гарантује будуће резултате.

Неки популарни Вангуард индексни фондови укључују:

Вангуард 500 индексни фонд (ВФИАКС)

Такође познат као фонд Вангуард С&П 500 Индек, ово је онај који их је све започео, дајући инвеститорима изложеност 500 највећих У.С. компаније, које чине 75% У.С. укупна вредност берзе.

Минимална инвестиција: 3.000 долара. Однос трошкова: 0.04%.

Вангуард Тотал Стоцк Маркет Индек Фунд (ВТСАКС)

Три четвртине У.С. берза није довољна? Овај фонд покрива целу У.С. тржиште акција, укључујући акције мале, средње и велике капитализације и вредности.

Минимална инвестиција: 3.000 долара. Однос трошкова: 0.04%.

Вангуард Тотал Бонд Маркет Индек Фунд (ВБТЛКС)

Овај фонд пружа широку изложеност У.С. обвезнице инвестиционог ранга, улажући око 30% у корпоративне обвезнице и 70% у У.С. владине обвезнице.

Минимална инвестиција: 3.000 долара. Однос трошкова: 0.05%.

Вангуард Баланцед Индек Фунд (ВБИАКС)

Као што име сугерише, овај фонд комбинује своје инвестиције између акција (отприлике 60%) и обвезница (око 40%) како би уравнотежио раст кроз изложеност акцијама са стабилношћу кроз улагања са фиксним приходом.

Минимална инвестиција: 3.000 долара. Однос трошкова: 0.07%.

Вангуард фонд за индекс раста (ВИГАКС)

Овај фонд има приступ "купи и држи" за акције у великим У.С. компаније у секторима који имају већи потенцијал раста, као што су технологија, потрошачке услуге и финансијске услуге.

Минимална инвестиција: 3.000 долара. Однос трошкова: 0.05%.

Вангуард Смалл Цап Индек Фунд (ВСМАКС)

Велике компаније нису једини потенцијално профитабилни играчи на берзи. Овај фонд је намењен мањим јавним предузећима, за инвеститоре који желе да диверзификују инвестиције од већих јавних предузећа.

Минимална инвестиција: 3.000 долара. Однос трошкова: 0.05%.

Вангуард Тотал Интернатионал Стоцк Индек Фунд (ВТИАКС)

Укупно У.С. тржиште није довољно? Овај фонд осваја свет, пратећи индексе акција на развијеним и тржиштима у развоју широм света.

Минимална инвестиција: 3.000 долара. Однос трошкова: 0.11%.

Вангуард Тотал Интернатионал Бонд Индек Фунд (ВТАБКС)

Овај фонд прати учинак не-У.С. обвезнице инвестиционог ранга од корпорација и влада на развијеним и тржиштима у развоју.

Минимална инвестиција: 3.000 долара. Однос трошкова: 0.11%.

Подаци актуелни од 19. јула 2020.

ОК, шта је следеће?

Ако сте спремни да купите фондове Вангуард индекса, наша Вангуард брокерска ревизија може вам помоћи да одлучите да ли да купујете директно од компаније или преко другог брокера (од којих многи такође продају фондове Вангуард индекса). Још увек нисам сигуран? Прочитајте више о улагању у индексне фондове.

Прочитајте: Како улагати са индексним фондовима »

Откривање: Аутор није имао никакве позиције у горе наведеним хартијама од вредности у првобитно време објављивања.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here