Желите да купите Аппле Стоцк? Ево шта треба да знате

Многи инвеститори желе да загризу Аппле: то је био први јавно тргован У.С. компанија вреди 1 билион долара, а скоро две трећине Американаца поседује бар један од њених производа.

Али недавна подела акција можда је учинила акције још привлачнијим: Аппле-ове акције су доживеле поделу четири према један, чиме је цена Аппле акција пала са 499 долара.23 на крају августа. 28. 2020. на 127 долара.58 на отварању авг. 31.

Подела чини јефтинијим инвеститорима куповину акција Аппле-а. (Ако сте већ деоничар Аппле-а, не брините – поделе акција не утичу на вредност вашег власништва.) Али да ли Аппле или било која друга акција заслужују простор у вашем портфолију зависиће од ваше финансијске ситуације, тренутног власништва и инвестиционих циљева.

Ево три ствари које треба узети у обзир пре куповине Аппле акција:

1. Основе Аппле акција

Можда сте већ прошли оно што може бити огроман део улагања – идентификовање акција које желите да купите – али нисте спремни за још један важан корак: истраживање.

Штреберски савет: Апплеов симбол акције је ААПЛ. ИПО компаније је било у децембру 1980. по цени од 22 долара по акцији. Аппле плаћа годишњу дивиденду од 3 долара.08.

Познавање компаније као купца није једнако познавању компаније као инвеститора. Мудри инвеститори проводе време радећи и на квантитативна истраживања (гледајући ствари као што су приход, нето приход и зарада) и на квалитативна истраживања (процењујући конкуренцију, менаџмент и како компанија зарађује, на пример). Ако сте нови у таквој анализи, погледајте наш водич о томе како истражити акције.

Као део вашег истраживања, можете прегледати годишње и тромесечне извештаје компаније Аппле, у којима ће бити наведене кључне информације у вези са пословањем компаније, финансијским резултатима, изворима прихода и расхода. Такође можете да погледате факторе као што су Аппле-ов однос цене и зараде (који се назива ПЕ однос) и његов принос од дивиденди и стопа раста, посебно ако је Аппле-ова дивиденда део разлога зашто вам се акције допадају.

Годишњи и квартални извештаји су доступни преко Аппле-ове веб странице за односе са инвеститорима, а кључне информације и истраживање акција су такође доступни преко онлајн брокера или независних сајтова за анализу као што је Морнингстар. (Прочитајте нашу рецензију Морнингстарових понуда за истраживање акција.)

» Погледајте нашу листу: Акције са најбољим учинком

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

5 до 1000 долара

на бесплатним залихама за кориснике који се пријаве преко мобилне апликације

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

2. Како се акције Аппле-а уклапају у ваш портфолио

Ако вам се свиђа оно што ваше истраживање открива, желећете да размотрите како се акције Аппле-а уклапају у остатак вашег инвестиционог портфеља. Улагање је све у диверсификацији и алокацији средстава, два термина који укључују распоређивање вашег новца на различите инвестиције како бисте ускладили колико ризика преузимате са вашом личном толеранцијом на ризик. Улагање целог портфеља у било коју појединачну акцију сматра се ризичним; једна лоша срећа за ту компанију и цела ваша инвестиција је у опасности. Диверзификација ваших инвестиција у многе компаније, индустрије и географске локације може помоћи у смањењу тог ризика.

Дакле, пре него што купите акције Аппле-а, размислите које друге инвестиције поседујете и како Аппле улази у ту комбинацију. Да ли куповина Аппле-а помера ваш портфолио предалеко ка технологији? Превише у акције уопште? (Многа правила сугеришу да портфолио треба да садржи и акције и сигурније инвестиције, попут обвезница.) Или балансира друге инвестиције које поседујете?

Многи инвеститори купују акције Аппле-а као део индексног фонда, који је скуп инвестиција умотаних заједно. Када купите индексни фонд, купујете групу инвестиција дизајнираних да прате индекс берзе, као што је С&П 500. Аппле је укључен у С&П 500 и представља дионицу са великом капитализацијом — што се односи на величину компаније или тржишну капитализацију — тако да је често међу највећим фондовима С&П 500 индексних фондова и индексних фондова са великим капиталом.

3. Колико можете приуштити да инвестирате

Уз разлоге засноване на истраживању и анализу портфеља који подржавају вашу одлуку да купите акције Аппле-а, може бити примамљиво претпоставити да је износ који бисте требали купити износ који бисте могли купити.

Рецимо да имате 1.000 долара за улагање. Можете да сазнате колико акција Аппле-а би вас купило тако што ћете погледати информације о трговању у реалном времену, које су доступне на веб локацији вашег брокера на мрежи претрагом Аппле-овог трговачког ознаке: ААПЛ.

Али куповина онолико Аппле-а колико можете да приуштите можда није најбоља одлука, у зависности од ваше финансијске ситуације и онога што је још тренутно у вашем портфељу. Размотрити:

  • Како ће износ ваше инвестиције утицати на стање вашег портфеља. Опет, инвеститори често покушавају да изграде и задрже различите врсте инвестиција - не превише у једну врсту имовине или компаније. Опште правило је да не имате више од 10% вашег укупног портфеља у једној акцији.

  • Ваши краткорочни циљеви. Док се берза сматра доказаном дугорочном инвестицијом, то је управо то. Постоје и друге алтернативе за краткорочну штедњу када вам је циљ да сачувате главницу, а не да је повећате. Такође треба да размислите да ли имате довољно новца издвојеног за хитне случајеве. Финансијски стручњаци често предлажу да имате довољно да покријете трошкове живота од три до шест месеци.

  • Ваш будући инвестициони план. Просек трошкова у доларима, стратегија редовног улагања током времена, помаже да се осигура да не сипате сав свој новац на тржиште када су цене високе. Увек можете да уложите будућа улагања у Аппле или било коју другу акцију током времена; нема потребе да уложите сав расположиви капитал одједном.

Погледајте наш општи водич о куповини залиха за додатне детаље о куповини залиха, укључујући потпуну анализу различитих типова поруџбина.

» Потребан ми је брокер? Погледајте нашу листу најбољих брокера за трговање акцијама

Откривање: Аутор није имао никакве позиције у горе наведеним хартијама од вредности у првобитно време објављивања.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here