Желите да купите Догецоин? Шта треба да знате пре куповине

Годинама је догецоин (изговара се довзх·коин) постојао на рубу као криптовалута за шалу којом се тргује за мање од пенија. Али до пролећа 2021. новчић са темом шиба ину нашао је свој корак - и своје место на главним платформама за трговање криптовалутама.

Од платформи за криптовалуте које је прегледао НердВаллет, седам тренутно нуди догецоин: Гемини, СоФи Ацтиве Инвестинг, Вебулл, Робинхоод, еТоро, Цоинбасе и Бинанце.САД. Ове платформе су олакшале трговину новчићем него икад, а у мају 2021. догецоин је достигао цену од више од 70 центи и тржишну капитализацију од 88 долара.8 милијарди.

Да то ставимо у контекст, на врхунцу догецоина у мају, он би се сврстао међу 100 највећих компанија у С&П 500 у смислу тржишне капитализације. Њена цена је од тада значајно пала, али је и даље међу 10 највећих криптовалута по тржишној капитализацији.

Али немојте само куповати хипе. Пре него што додате догецоин у свој портфељ, уверите се да знате у шта се упуштате. Ево три ствари које треба размотрити пре него што купите догецоин.

Шта даје вредност догецоин-у?

Да бисте разумели шта даје вредност било којој криптовалути, важно је знати основе блоцкцхаин технологије и шта је довело до формирања алтцоина као што је догецоин.

За контекст, инвеститори могу видети вредност у биткоину јер је створен да буде нови, бољи начин за бележење финансијских трансакција. Инвеститори Етхереума често расправљају о способности мреже да покреће паметне уговоре — споразуме који се аутоматски извршавају ако се испуне одређени услови — као главни покретач вредности. Десет других криптовалута и токена који су развијени обично настоје да побољшају постојећи новчић или да обезбеде ново решење за постојећи проблем засновано на блокчејну.

Па зашто је створен догецоин и шта му даје вредност?

Билли Маркус, суоснивач догецоин-а, написао је да је започео догецоин као шалу како би унио мало бездушности, љубазности и великодушности у крипто свијет. Поклоници Догецоин-а често користе друштвене медије да се осврну на неке од водећих принципа новчића, укључујући добротворне сврхе, прикупљање средстава, подршку једни другима, заговарање криптовалута и прављење мемова. И публика догецоин-а је прошетала: 2014. године, Догецоин фондација је прикупила више од 50.000 долара у догецоин-у како би помогла кенијској кризи са пијаћом водом, а исте године, група власника догецоин-а прикупила је 25.000 долара у догецоин-у како би помогла у слању тима Јамајке за боб. на Олимпијске игре 2014.

Али можда је примарна порука пројекта најбоље сажета уобичајеним покличем догецоин-а Реддит окупљања, који посебно чини акроним од ДОГЕ: „Чини само добро сваки дан."

Дакле, догецоин нема никакву стварну сврху осим да буде покретач добра у свету, и није створен са намером да обогати било коју особу или посао. Без правог начина да се вреднује валута у било ком традиционалном смислу, њена вредност — у смислу У.С. долара — у потпуности зависи од тржишта. Другим речима, догецоин ће вредети онолико колико је неко други спреман да плати за њега у било ком тренутку. Иако је ово једна компонента готово сваке хартије од вредности којом се тргује на секундарном тржишту, недостатак традиционалне вредности догецоин-а значи да његова цена зависи искључиво од ових тржишних сила.

Како ће се догецоин уклопити у ваш портфолио?

С обзиром на њихову волатилност, нови статус и ниску регулативу, све криптовалуте се и даље сматрају алтернативним инвестицијама, за које правила улагања кажу да би требало да чине најмањи део вашег инвестиционог портфеља. Традиционални савет каже да треба да покушате да допринесете пореским повлашћеним рачунима за пензионисање, као што је ИРА или, ако је доступно, радно место 401(к). Ако већ доприносите или максимално искориштавате било који од ових налога, можете размислити о отварању додатног опорезивог брокерског рачуна, такође.

И у шта можете да инвестирате са овим рачунима? Добро место за почетак може бити коришћење ових налога за улагање у високо диверзификоване, јефтине индексне фондове. Можда нису тако узбудљиви као догецоин – не очекујте добит од 13.000% овде – али су много мање променљиви и, дугорочно гледано, приноси су доследнији. Током протеклих неколико деценија, годишњи просек С&П 500 износи око 10%.

Ако сте већ изградили разноврсни портфолио јефтиних индексних фондова преко рачуна са повољнијим порезом или опорезивих брокерских рачуна — и имате план да редовно доприносите овим рачунима — можда сте на месту да додате алтернативне инвестиције као што су криптовалуте у ваш портфељ, али будите сигурни да у потпуности разумете ризике који су укључени.

Колико догецоина можете приуштити?

Да бисте одредили колико да инвестирате у догецоин, запитајте се ово: ако сутра изгубите целу инвестицију, да ли бисте и даље били финансијски здрави? Наравно, били бисте узнемирени, али да ли бисте и даље имали свој основни портфолио разноврсних, дугорочних инвестиција и довољно новца при руци да платите рачуне?

Ако је одговор не, онда вероватно улажете више него што можете да приуштите да изгубите. Уопштено говорећи, паметно је издвојити новац за алтернативне инвестиције само ако сте отплатили дуг са високим каматама, изградили здраву готовинску штедњу и већ креирали диверсификован портфолио.

Где купити догецоин

Наћи ћете догецоин на широком спектру берзи криптовалута, али од крипто брокера и берзи које је прегледао НердВаллет, следеће нуде догецоин. Као и код сваке криптовалуте, обавезно проверите да ли вам платформа омогућава приступ сопственом дигиталном новчанику, што значи да можете да шаљете и примате догецоин. Неки брокери вам дозвољавају да купујете и продајете догецоин само са УСД.

Брокер/берза

Може да шаље / прима догецоин?

Близанци

да.

СоФи активно улагање

Не.

Вебулл

Не.

Робин Худ

Не.

еТоро

Да, али ограничено.

Цоинбасе

да.

Бинанце.САД

да.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

0.5% - 4.5%

варира у зависности од врсте трансакције; могу се применити друге накнаде

Накнаде

2.86% - 3.81%

могу се применити друге накнаде

Накнаде

0.5% - 3.99%

у зависности од начина плаћања и платформе

Минимум налога

$2

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Зарадите 5 долара

у биткоину за почетак рада на Цоинбасе-у

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

20 долара БТЦ-а

за нове кориснике након трговања од 100 долара или више у року од 30 дана

Аутор је поседовао БТЦ и ЕТХ у време објављивања. НердВаллет не препоручује или не саветује читаоце да купују или продају БТЦ, ЕТХ или било коју другу криптовалуту.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here