Желите да купите Нике акције? Ево шта треба да знате

Не морате да будете спортиста да бисте носили Нике производе — компанија је добро познато име. То је, у комбинацији са историјом јаких перформанси, довољно да се многи инвеститори питају како да купе акције Нике-а, које тргују под симболом НКЕ.

Спремни да ставите свој новац тамо где су вам ноге? Ево неколико ствари које треба размотрити пре него што купите акције Никеа.

1. Истражите Нике акције

Можда носите Нике Аир од када сте били тинејџер, или носите Нике опрему за вежбање у теретани свакодневно. Упознати сте са брендом, али то не значи да сте упознати са компанијом или врстом детаља које треба да процените пре него што купите Нике акције.

Пре него што купите било коју акцију, морате да проучите основе компаније и индустрије. То значи истраживање Никеовог менаџерског тима, прихода, нето прихода и зараде, као и очекивања и очекиваних изазова за компанију и индустрију атлетске одеће у целини. Размислите не само о томе шта би могло да иде добро за Нике у наредним месецима и годинама, већ и шта би могло да крене по злу и како би то могло да утиче на цену акција компаније.

Чак ни најдубље истраживање неће предвидети будућност Нике-а  — или било које друге компаније — али ће вам помоћи да донесете образовану одлуку о томе да ли акције заслужују место у вашем портфолију. (Научите како да истражујете акције.)

» Тражите истраживање акција? Прочитајте нашу рецензију Морнингстара

2. Размислите да ли се акције Нике-а уклапају у ваш портфолио

Најк је можда име за домаћинство, али то не значи да су његове акције праве за свачији портфолио. Тренутна улагања инвеститора, будући циљеви и толеранција на ризик могу утицати на то да ли куповина акција за њих има смисла.

Што се тиче толеранције на ризик, важно је запамтити да су појединачне акције — чак и из етаблираних компанија у развоју као што је Нике — генерално ризичније од диверсификованих инвестиција попут индексних заједничких фондова.

Зашто? Зато што индексни фондови прате тржишни индекс и држе акције у многим — често стотинама — компанијама, а не само у једној. Временом ће компаније унутар индексног фонда које раде добро избалансирати оне које то не чине, што чини мање шансе да изгубите своју инвестицију.

То не значи да не можете изабрати и појединачне компаније у које ћете улагати, као што је Нике. Али када то учините, можете одлучити да ограничите своју изложеност било којој појединачној компанији. Популарно правило је да ограничите појединачне акције на 10% вашег укупног портфеља, резервишући остатак за више диверсификоване инвестиције као што су јефтини индексни фондови.

3. Подесите буџет за Нике акције

Уз било коју инвестицију коју одаберете, у реду је, па чак и мудро, почети с малим са једном или две акције; увек можете да додате своју инвестицију током времена. Од овог писања, акције Никеа се продају за око 160 долара по комаду. Али постоје и друге ствари које треба узети у обзир док размишљате о томе колико бисте требали уложити у компанију као што је Нике.

Једна од најважнијих ствари које треба узети у обзир је ваш временски хоризонт. Уопштено говорећи, ризично је улагати новац у берзу ако очекујете да ће вам тај новац затребати у наредних пет година. Ово важи за фондове на берзи, као и за појединачне акције као што је Нике.

Са кратким временским хоризонтом, већа је вероватноћа да ћете морати да продате са губитком јер нећете имати времена да се опоравите од флуктуација на тржишту. Али са дужим временским хоризонтима, дугорочна путања тржишта може ићи у вашу корист.

Наравно, нису акције сваке компаније предодређене да временом расту. Неке компаније ће чак и престати са радом, остављајући њихове акције безвредне. То можда није вероватно у кратком року са великом компанијом као што је Нике, али је и даље важно напоменути да појединачне акције могу и губе вредност - понекад драматично. Морате бити сигурни да можете пребродити те олује пре него што уложите у било коју компанију.

» Никада раније нисам купио акције? Погледајте наш комплетан водич о томе како да купите акције.

Откривање: Аутор није имао никакве позиције у горе наведеним хартијама од вредности у првобитно време објављивања.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here