Желите јефтине акције у успону? Започните претрагу овде

Као нови инвеститор у акције, ваш најтежи посао је пронаћи квалитетне, јефтине компаније за куповину. Желите акције које ће вероватно порасти у будућности, и не желите да платите превише за то сада.

Дакле, шта је, заправо, јефтина акција? Можда је прецизнији начин да се опише јефтине акције изразом „потцењене“." Потцењена компанија може, на пример, да има јаке основе, али тржиште још није ухватило, а тренутна цена акција не одражава тачно праву, потенцијално већу вредност компаније. (Ово је у складу са стратегијама улагања које окружују вредност и акције раста.) Другим речима, потцењене акције нуде добру вредност за новац, а не само ниску цену акције.

Постоји брз начин да почнете да тражите ове акције, а доступан је у многим брокерским кућама: преглед акција. Помоћи ће вам да сортирате акције према критеријумима за које сматрате да су важни, тако да се можете фокусирати на највероватније кандидате за даље истраживање.

Ево примера. У табели испод, прегледамо данашње јефтине акције, дефинисане као компаније у С&П 500 индексу које тренутно коштају мање од 20 УСД по акцији и имају позитиван учинак од почетка године. (Такође смо прегледали акције са тренутном ценом акција испод 5 долара, што се обично сматра акцијама пенија.)

Подаци о акцијама су из Гоогле Финанце-а и могу бити одложени до 20 минута и намењени су искључиво у информативне сврхе, а не у сврхе трговања. На крају, имате контролу над улазима и критеријумима које користите за покретање претраге залиха.

Али проналажење кандидата је само почетак процеса, јер улагање у појединачне акције захтева много посла. Мораћете да:

 • Разумети различите врсте акција.

 • Истражите компанију и њен менаџмент.

 • Истражите индустрију.

 • Процените финансијске податке, као што су биланс стања и биланс успеха.

 • Пратите кварталне извештаје компаније.

То је само минимум који треба да урадите. Дакле, ако ово није начин на који желите да проводите вечери и викенде, размислите о куповини индексног фонда. Редовно стављајте новац у то и идите да се забавите.

За све остале који желе да појединачне акције буду потенцијално уносан хоби, ево вашег водича.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

5 до 1000 долара

на бесплатним залихама за кориснике који се пријаве преко мобилне апликације

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

Како пронаћи јефтине акције

1. Изаберите залихе сцреенер

Прво, пронађите лагер за преглед. Већина онлајн берзанских брокера их има (сазнајте како да отворите брокерски рачун да бисте започели), а имају и финансијски сајтови као што је Иахоо Финанце. Сцреенер вам омогућава да сортирате по скоро свим карактеристикама које можете замислити. Можете да унесете особине које желите да ваши резултати имају, као што је годишњи раст продаје изнад одређеног нивоа, рецимо 10%.

Стопе раста и вредност су релативно основни критеријуми, тако да пример у овом чланку приказује акције у овим димензијама. Бољи скринери ће понудити више критеријума и више прилагођавања.

» Заинтересовани за истраживање акција? Прочитајте нашу рецензију Морнингстара

2. Поставите циљ за будућу стопу раста зараде

Добре компаније можете дефинисати на много начина, али типичан је колико брзо компанија расте. Компаније које се брзо развијају имају тенденцију да буду више цењене од стране инвеститора, тако да су оне атрактивно место да започнете потрагу за добрим компанијама.

На скринеру поставите екран за будућу стопу раста зараде компаније. Добро место за почетак може бити око 10% годишње у наредних пет година; затим покушајте да повећате ово на 15% или чак 20% да видите шта је доступно. Раст зараде изнад 20% је веома висок.

Ако прегледач нема екран за будући раст зараде, онда користите екран за раст продаје. Опет, потражите компаније које повећавају продају (које се називају и приходи) по вашој жељеној стопи раста. А ако прегледач нема пројекције будуће зараде, погледајте у ретровизор: уместо тога пронађите зараду или раст продаје у последњих пет година.

» Научите основе: Како купити акције

3. Користите однос П/Е да бисте пронашли потенцијално потцењене акције

Имате листу брзорастућих компанија. Хајде да додамо још један критеријум на екран и потражимо компаније које су такође јефтине.

“'Јефтино' се односи на потцењене акције, а не само на акције са ниском ценом акција.”

Запамтите да се „јефтино“ овде односи на потцењене акције, а не само на акције са ниском ценом акција. Постоји много акција које нуде ниску цену акција, али у многим случајевима можда ћете добити оно што сте платили.

Да би проценили вредност акције, инвеститори ће често поделити тренутну цену једне од њених акција са годишњом зарадом по акцији. Добијени број се назива однос цене и зараде, или П/Е однос. Што је нижи П/Е, то је компанија јефтинија. На пример, инвеститори су можда вољни да купе акције Фејсбука по цени од 20 ове године, док су прошле године платили П/Е од 30. Ако платите нижу цену за зараду, добијате бољу понуду, све остало једнако.

На скринеру додајте још један критеријум за тренутни П/Е однос компаније да бисте га упоредили са другим факторима.

4. Фокусирајте се на тржишну капитализацију да бисте издвојили ризичне компаније

Прегледник би требало да вам остави десетине компанија које су релативно јефтине и за које финансијски аналитичари мисле да ће добро повећати зараду у будућности.

Ако завршите са више компанија него што вам је потребно, поставите минималну величину компаније, мерену њеном тржишном капитализацијом, да бисте избегли неке од мањих, ризичнијих акција. Генерално, што је мања тржишна капитализација, то је компанија ризичнија. С друге стране, велике капиталне вредности су компаније чија је вредност преко 10 милијарди долара.

Ако је ваша листа и даље предугачка, размислите о додавању још неколико критеријума:

 • Повећајте минималну стопу раста, на 15% раста уместо 10%, на пример.

 • Екран за акције којима се тргује близу 52-недељне најниже тачке, како бисте открили оне на којима се тржиште погоршало (за сада).

 • Укључите само компаније које исплаћују дивиденде, што је често знак снажног финансијског здравља.

Али скрининг је само почетак проналажења добрих акција по повољној цени. Одавде заиста морате истражити акције. Желећете да схватите:

 • Ако је ово тако атрактивна акција високог раста, зашто изгледа јефтино?

 • Шта компанија ради? И да ли индустрија има будућност?

 • Како је менаџмент, и да ли је усклађен са акционарима?

 • Како се појављују биланс стања и други финансијски подаци компаније?

Одговор на ова основна питања је велики задатак, посебно ако желите да имате добро диверзификован портфолио. И након што сте купили своје акције, желећете да будете у току са компанијама анализирајући барем кварталне извештаје о заради.

Ако желите да се бавите улагањем у акције, отворите налог код брокера који пружа добар преглед и истраживање, укључујући рад професионалних аналитичара који вам могу помоћи да започнете.

» Спремни за поређење? Погледајте наше изборе за најбоље брокере за трговање акцијама

Откривање: Аутор није имао никакве позиције у горе наведеним хартијама од вредности у првобитно време објављивања.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here