Начини да уштедите новац у малом буџету

Ако сте толико спутани да морате да бирате између плаћања рачуна за струју или воду, поштедећемо вас савета „престаните да купујете кафу“. Једноставни хакови за уштеду новца неће га смањити ако прелазите од једне плате до друге — или уопште немате плату.

Пре него што смислите начине да уштедите новац у малом буџету, прво запамтите да сте „достојни да живите живот у финансијској сигурности“, каже Саундра Дејвис, оснивач Саге Финанциал Солутионс, непрофитне организације специјализоване за финансијску обуку, планирање и образовање за сиромашне и недовољно заступљене заједнице.

Често, каже она, људи који живе у сиромаштву то виде као карактерну ману и осећају се оптерећени стидом. Али сиромаштво је заправо скуп околности, каже она, што може укључивати „намерно угњетавање и системска питања.” Сиромаштво такође има везе са оним што су вам други људи урадили, као и са изборима које доносите за себе.

Мање срама, више акције

Овај чланак ће покрити изборе које можете направити да бисте се осећали моћно и уштедели новац. Али прво, „будите нежни према стварности са којом се суочавате“, каже Дејвис. „Срамотање и окривљавање не помаже – оно заправо штети.”

Што се тиче онога што заиста помаже, постоје три ствари које треба урадити. „Можете да зарадите више, потрошите мање или комбинацију то двоје“, каже Дејвис. „Нема магије.”

Наравно, зарађивати више новца је лакше рећи него учинити. Али вероватно је вредно времена и труда да се затражи повишица - да, чак и у несигурној економији - или да се тражи боље плаћени посао или споредна свирка. (Погледајте ових 25 начина да зарадите новац.)

Такође размислите о прилагођавању вашег пореског обрасца В-4, што би вам могло помоћи да задржите више готовине на својој плати сада, уместо да касније добијете повраћај.

Пре него што направите буџет, НердВаллет разлаже вашу потрошњу и показује вам начине да уштедите. ПОГЛЕДАЈТЕ СВОЈУ ПОТРОШНУ

Идеје за мање трошење

Да бисмо се позабавили другим делом једначине – трошите мање – заокружили смо 17 начина да уштедите новац. Испод је неколико изузетних прилика када већ штедите.

Прегледајте своје трошкове. Одвојите време када се осећате добро да одштампате и прегледате изводе своје банке и кредитне картице. Или користите апликацију за буџет. Пажљиво прегледајте сваки трошак да бисте разумели колико на шта трошите. На крају крајева, оно што мислите да сте потрошили и оно што сте заправо потрошили често могу бити различити износи.

Ваш крајњи циљ није да елиминишете сваки непотребан трошак и да живите спартански живот без радости. Уместо тога, тежите да ваша потрошња буде у складу са вашим вредностима. Како каже сертификовани финансијски планер Памела Цапалад, покушајте да направите разлику између „детаља“ и „ништа“.”

„Детаљи су оне ствари које допуњују вашу снагу воље и чине да се осећате као сами“, каже Цапалад, који је и оснивач предузећа за финансијско планирање Брунцх & Будгет. "ништа" вам уопште не чини много.

Дакле, ако та претплата за стриминг пружа сате и сате забаве и помаже вам да се опустите на крају стресног дана, можда је тај трошак вредан задржавања. Ако ваше изјаве откривају да сте редовно трошили 50 долара недељно на брзу храну коју једва да се сећате да сте јели, то може бити трошак „ништа“ који вреди смањити.

Позовите зајмодавце и добављаче услуга. За сваки рачун који плаћате — зајмодавцима, добављачима услуга, осигуравајућим компанијама — позовите корисничку подршку да видите да ли ваша плаћања могу бити смањена или одложена док не будете у бољој позицији да платите. „Кошта нула долара да подигнете телефон и позовете, а најгора ствар коју могу да ураде је да кажу „не“,“ каже Даша Кенеди, оснивач групе за финансијску заступницу Тхе Броке Блацк Гирл.

Вероватно ћете бити најуспешнији са овим захтевом ако позовете, уместо да пошаљете е-пошту или поруку. Припремите се тако што ћете знати резултат који желите од позива и прикупити све релевантне информације, као што су бројеви рачуна и историја плаћања са компанијом.

» ВИШЕ: Како вам телефонски позиви могу уштедети новац

Добити подршку. Још један важан телефонски позив: 211. Позовите ова три броја и бићете повезани са локалним стручњацима који вам могу објаснити и потенцијално вас упутити на програме социјалних услуга који вам могу уштедети новац. (Или почните тако што ћете посетити 211.орг.)

Ова поверљива линија која ради 24/7 може бити од помоћи за помоћ око трошкова становања, здравствене заштите, хитних случајева, криза (као што је ЦОВИД-19) и хране.

„Сваки долар који уштедим од нечега што добијем из оставе је долар који не морам да потрошим“, каже Дејвис. „И ако не морам да га потрошим, могу да га уштедим.”

Дејвис такође препоручује истраживање организација у заједници, као и финансијских тренера и саветника који нуде своје услуге бесплатно или на клизној скали.

» ВИШЕ: Где добити финансијску помоћ током кризе ЦОВИД-19

Сада за стварну уштеду

Почните са малим. „Уштеда је акција, а не износ“, каже Цапалад. У реду је ако уштедите само 10 долара месечно. „Биће срање на почетку“, каже она, јер ваша укупна уштеда неће изгледати много. Али, ако никада нисте били велика штедиша, прво се усредсредите на доношење одлуке да одвојите новац.

„Све поента је да се једноставно навикнете на акцију штедње“, каже она. У идеалном случају, редовно доношење одлуке о штедњи помоћи ће вам да развијете навику.

Аутомате. Ако већ немате штедни рачун, сада је време да га отворите. Цапалад препоручује да га отворите у другој институцији од оне у којој се налази ваш текући рачун. У супротном, пребацивање новца из уштеђевине могло би бити мало пребрзо и лако.

Након отварања рачуна — по могућности штедног рачуна са високим приносом — редовно доприносите њему. „Размишљајте о томе као о рачуну који сами издајете“, каже она. „Шта је још 10 или 25 долара месечно?”

Кенеди предлаже да подесите аутоматске трансфере са вашег чека на нови штедни рачун како не бисте били у искушењу да потрошите новац. Покушајте да га „макнете од себе што је пре могуће“, каже она.

» ВИШЕ: Како отворити штедни рачун: корак по корак

Поштујте себе у будућности. Неће увек бити лако уштедети новац када се чини да га немате. Да бисте остали мотивисани, покушајте да запамтите да не смањујете трошкове и не чувате готовину као неку врсту казне или дужне пажње. Уместо тога, гледате унапред и стварате финансијску стабилност за неколико година или деценија од сада.

Дејвис предлаже да преформулишете свој приступ као такав: „Заиста желим да будем сигуран да трошим и штедим свој новац на начин који води рачуна о себи у будућности.”

Други корисни ресурси

  • 6 ствари које треба и не треба радити када штедите новац током кризе

  • Како дати приоритет плаћању дуга у пандемији

  • Како платити кирију када то не можете приуштити

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here