Шта су средства?

Имовина је нешто што поседујете што има новчану вредност, попут куће, аутомобила, текућег рачуна или акција.

Важно је извршити инвентаризацију ваше имовине и идентификовати њихову вредност. За почетак, желите да се уверите да су заштићени, било да је у питању развод, тужба или природна катастрофа. Можда ћете желети да искористите неку имовину да бисте постигли одређене финансијске циљеве или покрили хитне трошкове када се појаве.

Пратите своју нето вредност уз НердВаллет Погледајте све своје рачуне на једном месту и пронађите готовину коју можете да одложите и развијате. НАПРАВИТЕ МОЈ БЕСПЛАТНИ НАЛОГ

Ево основног увода у средства и како она могу утицати на вас. Имовина може бити лична или пословна, али ми ћемо се овде фокусирати на личну употребу.

Врсте имовине

Постоји неколико врста имовине, као што је неколико врста финансија. Неки примери средстава одговарају више од једног описа. Нека средства депресирају (губе вредност), док друга цене (добијају вредност).

 • Готовина и готовински еквиваленти: Новац који је у вашим џеповима или похрањен на штедном рачуну, текућем рачуну, потврди о депозиту или другом рачуну.

 • Материјална имовина: То су физички објекти или средства која можете додирнути. Примери укључују ваш дом, пословну имовину, аутомобил, чамац, уметност и накит.

 • Нематеријална имовина: Нефизичка имовина као што су акције, обвезнице, пензије и ауторски хонорари

 • Ликвидна имовина: Ликвидна средства су готовина или ствари које се могу брзо продати и претворити у готовину, попут акција и обвезница којима се може лако трговати. Продаја ових средстава углавном не утиче на њихову цену. Ликвидна имовина се такође користи да би се утврдило да ли је особа класификована као појединац са високом нето вредношћу.

 • Неликвидна или основна средства: Понекад се називају „стална средства“, неликвидним средствима обично је потребно више времена да се претворе у готовину, а њихова вредност се може променити током процеса. Некретнине, намештај и антиквитети се сматрају неликвидним или сталним средствима.

 • Средства са сталним приходом: Инвестициони новац који се позајмљује за камату, укључујући државне обвезнице, сертификате о депозиту и хартије од вредности.

 • Власничка имовина: Ваши власнички интереси у компанији, као што су акције, заједнички фондови и пензиони рачуни.

Зашто је имовина важна

Ваша имовина долази у обзир приликом одређивања ваше нето вредности или личне цене. У идеалном случају, ваша нето вредност би требало да се повећава током времена.

Ова метрика вам може помоћи да пратите свој напредак ка постизању финансијских циљева попут куповине куће или штедње за пензију.

Ево неких специфичних сценарија у којима морате знати вредност ваше имовине:

 • Нето вредност: Опет, ваша нето вредност помаже у обликовању вашег финансијског здравља. Можете израчунати своју нето вредност тако што ћете одузети своје обавезе (оно што дугујете или дугове) од своје имовине (оног што поседујете).

 • Осигурање: Мораћете да знате колико одређена имовина, попут кућа и накита, вреди да бисте их правилно осигурали. Осигурање вам даје покриће у случају догађаја попут пожара, поплаве или пљачке, или потенцијалне одговорности, рецимо ако сте тужени након саобраћајне несреће. Још једна предност коју људи обично занемарују је њихова способност да зараде приход. Размислите о заштити средстава за живот инвалидским осигурањем.

 • Захтеви за кредит: Ликвидна имовина је често део онога што зајмодавци гледају када поднесете захтев за хипотеку, зајам за аутомобил или зајам за власништво над кућом. Можда ћете добити ниже стопе или боље услове ако имате средстава да се вратите да бисте брзо платили кредит ако изгубите посао.

 • Гаранција: Неки зајмодавци захтевају да своју кућу или аутомобил ставите као залог да бисте добили зајам. Ако не отплатите зајам, ови предмети могу бити заплењени како би се покрили трошкови.

 • Развод: Ваш новац и имовина могу бити подељени са бившим супружником током развода.

 • Банкрот: Постоји могућност да ћете морати да се одрекнете неке имовине, попут накита или аутомобила, ако поднесете захтев за банкрот.

 • Пензионисање: Залиха ликвидних средстава је кључна када сте у пензији. Најбоље је имати на располагању новац за покривање животних трошкова када више не примате плату. Водите рачуна о порезима када претварате своју имовину у готовину.

Како одредити вредност своје имовине

Вредност материјалне имовине попут аутомобила и антиквитета није тако јасна као готовина и готовински еквиваленти; не можете једноставно да се пријавите на налог и проверите стање. Оригинална цена коју сте платили или малопродајна цена артикла може послужити као референтна вредност. Да бисте добили тренутну вредност, затражите процену ваше имовине од стране стручњака или урадите сопствену процену. НердВаллет бесплатно пружа процене вредности аутомобила и куће.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here