Шта су обвезнице и како функционишу?

Шта је веза?

Једноставно речено, обвезница је зајам од инвеститора зајмопримцу као што је компанија или влада. Зајмопримац користи новац за финансирање својих операција, а инвеститор прима камату на инвестицију. Тржишна вредност обвезнице може да се промени током времена.

Обвезница је инструмент са фиксним приходом, који је једна од три главне класе имовине, или групе сличних инвестиција, које се често користе у инвестирању.

Већина инвестиционих портфеља треба да садржи неке обвезнице, које помажу у балансирању ризика током времена. Ако берзе нагло падну, обвезнице могу помоћи да се ублажи ударац.

» Сазнајте више о акцијама у односу на. обвезнице

Кључне чињенице о обвезницама

 • Дефиниција обвезнице: Обвезница је зајам компанији или влади која инвеститорима плаћа фиксну стопу приноса у одређеном временском периоду. Обвезнице су кључни састојак уравнотеженог портфеља.

 • Просечан принос: Дугорочне државне обвезнице су историјски зарађивале око 5% просечног годишњег приноса, у поређењу са историјским просечним годишњим приносом акција од 10%.

 • Ризици: Ризик обвезнице заснива се углавном на кредитној способности емитента. Каматне стопе такође утичу на вредност обвезнице.

 • Предности: Релативна сигурност обвезница помаже у балансирању ризика повезаних са инвестицијама заснованим на акцијама.

Врсте обвезница

Обвезнице, као и многе инвестиције, балансирају ризик и награду. Типично, обвезнице које су нижег ризика плаћају ниже каматне стопе; обвезнице које су ризичније плаћају веће стопе у замену да се инвеститор одрекне извесне сигурности. Постоје различите врсте обвезница.

У.С. обвезнице

Трезорске обвезнице су подржане од стране савезне владе и сматрају се једном од најсигурнијих врста инвестиција. Друга страна ових обвезница су њихове ниске каматне стопе. Постоји неколико типова обвезница трезора (мјенице, записи, обвезнице) које се разликују на основу дужине времена до доспијећа, као и трезорске хартије од вриједности заштићене инфлацијом или ТИПС.

Корпоративне обвезнице

Компаније могу да издају корпоративне обвезнице када треба да прикупе новац.

 • На пример, ако компанија жели да изгради нову фабрику, може емитовати обвезнице и плаћати наведену камату инвеститорима док обвезница не доспе. Компанија такође отплаћује првобитну главницу.

 • За разлику од куповине акција у компанији, куповина корпоративних обвезница не даје вам власништво у компанији.

 • Корпоративне обвезнице могу бити високе или инвестиционе. Висок принос значи да имају нижи кредитни рејтинг и нуде више каматне стопе у замену за већи ризик од неизвршења обавеза. Инвестициони ниво значи да имају виши кредитни рејтинг и плаћају ниже каматне стопе због мањег ризика од кашњења.

Муниципалне обвезнице

Муниципалне обвезнице, које се називају и мунис, издају државе, градови, окрузи и други нефедерални државни ентитети. Слично као што корпоративне обвезнице финансирају пројекте или подухвате компаније, општинске обвезнице финансирају државне или градске пројекте, попут изградње школа или аутопутева.

Муниципалне обвезнице могу имати пореске олакшице. Власници обвезница можда неће морати да плаћају савезне порезе на камату, што може довести до ниже каматне стопе издаваоца. Муни обвезнице такође могу бити изузете од државних и локалних пореза ако су издате у држави или граду у којем живите.

Општинске обвезнице могу да варирају у року: краткорочне обвезнице отплаћују главницу за једну до три године, док дугорочне обвезнице могу да доспевају и више од десет година.

» Заинтересован да дам обвезницу као поклон? Прочитајте све о обвезницама штедње

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

5 до 1000 долара

на бесплатним залихама за кориснике који се пријаве преко мобилне апликације

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

Како функционишу обвезнице?

Обвезнице функционишу тако што враћају редован износ инвеститору, познат и као „купонска стопа“, и стога се називају врстом хартије од вредности са фиксним приходом. На пример, обвезница од 10.000 долара са роком доспећа од 10 година и стопом купона од 5% би плаћала 500 долара годишње током једне деценије, након чега се оригинална номинална вредност обвезнице од 10.000 долара враћа инвеститору.

» Спремни да додате обвезнице у свој портфељ? Погледајте наш водич како да купите обвезнице

Као и свака инвестиција, обвезнице имају предности и недостатке.

Предности куповине обвезница

Обвезнице су релативно сигурне. Обвезнице могу створити балансну силу унутар инвестиционог портфеља: Ако имате већину уложену у акције, додавање обвезница може диверзификовати вашу имовину и смањити ваш укупни ризик. И док обвезнице носе одређени ризик (као што је емитент немогућност плаћања камате или главнице), оне су генерално много мање ризичне од акција.

Обвезнице су облик фиксног прихода. Обвезнице плаћају камату по редовним, предвидљивим стопама и интервалима. За пензионере или друге појединце који воле идеју о редовном примању, обвезнице могу бити солидна имовина за поседовање.

Недостаци куповине обвезница

Ниске камате. Нажалост, са сигурношћу долазе ниже камате. Дугорочне државне обвезнице су историјски зарађивале око 5% просечних годишњих приноса, док је берза у прошлости у просеку доносила 10% годишње.

Неки ризик. Иако обично постоји мањи ризик када улажете у обвезнице преко акција, обвезнице нису без ризика. На пример, увек постоји шанса да ћете имати потешкоћа са продајом обвезнице коју поседујете, посебно ако каматне стопе порасту. Издавалац обвезнице можда неће бити у могућности да исплати инвеститору камату и/или главницу коју дугују на време, што се назива ризик од неизвршења обавеза. Инфлација такође може да смањи вашу куповну моћ током времена, чинећи фиксни приход који добијате од обвезница мање вредним како време одмиче.

» Како инфлација утиче на ваш новац? Сазнајте више о куповној моћи помоћу нашег калкулатора инфлације

Да ли су обвезнице добра инвестиција?

Обвезнице, када се користе стратешки поред акција и друге имовине, могу бити одличан додатак вашем инвестиционом портфолију, кажу многи финансијски саветници. За разлику од акција, које су купљени власнички удео у компанији, обвезнице су куповина дужничке обавезе предузећа или јавног лица.

Акције зарађују више камата, али носе већи ризик, тако да што више времена имате да превазиђете флуктуације на тржишту, то ће ваша концентрација у акцијама бити већа. Али пошто се ближите пензији и имате мање времена да пређете на грубе делове који би могли да вам нагризу јаје, желећете више обвезница у свом портфељу.

Ако сте у двадесетим годинама, 10% вашег портфеља може бити у обвезницама; до ваше 65. године тај проценат ће вероватно бити ближи 40% или 50%.

Још једна разлика између акција и обвезница је потенцијалне пореске олакшице, мада те олакшице можете добити само са одређеним врстама обвезница, као што су општинске обвезнице.

И иако су обвезнице много сигурнија инвестиција од акција, оне ипак носе неке ризике, попут могућности да ће зајмопримац банкротирати пре него што отплати дуг.

» Сазнајте више: Обвезнице вс. ЦД-ови

4 кључне ствари које треба знати о обвезницама

 1. Каматна стопа обвезнице је везана за кредитну способност емитента. У.С. државне обвезнице се обично сматрају најсигурнијом инвестицијом. Обвезнице које издају државне и локалне самоуправе се генерално сматрају следећим најсигурнијим, а следе корпоративне обвезнице. Трезори нуде нижу стопу јер је мањи ризик да ће савезна влада пропасти. С друге стране, неугледна компанија може понудити вишу стопу на обвезнице које издаје због повећаног ризика да би фирма могла пропасти пре него што отплати дуг. Обвезнице оцењују агенције за рејтинг као што су Мооди'с и Стандард & Поор'с; што је виши рејтинг, мањи је ризик да ће зајмопримац не испунити обавезе.

 2. Важно је колико дуго држите везу. Обвезнице се продају на одређено време, обично од једне године до 30 година. Можете продати обвезницу на секундарном тржишту пре него што доспе, али ризикујете да не вратите првобитну инвестицију или главницу. Алтернативно, многи инвеститори купују у обвезнички фонд који обједињује различите обвезнице како би диверсификовали свој портфолио. Али ова средства су нестабилнија јер немају фиксну цену или камату. Стопа обвезнице је фиксна у тренутку куповине обвезнице, а камата се исплаћује редовно - месечно, квартално, полугодишње или годишње - током трајања обвезнице, након чега се враћа пуна првобитна инвестиција.

 3. Обвезнице често губе тржишну вредност када каматне стопе расту. Како каматне стопе расту, тако расту и стопе купона нових обвезница које излазе на тржиште. То чини куповину нових обвезница атрактивнијом и умањује вредност препродаје старијих обвезница које су задржале нижу каматну стопу.

 4. Можете препродати своју обвезницу. Не морате да држите своју везу док не доспете, али тајминг је важан. Ако продате обвезницу када су каматне стопе ниже него што су биле када сте је купили, можда ћете моћи да остварите профит. Ако продајете када су камате веће, можете добити губитак.

Уз основе везања испод вашег појаса, наставите да читате да бисте сазнали више о:

 • Како купити обвезнице: водич корак по корак

 • Како улагати у обвезнице: Водич за брзи почетак за почетнике 

 • Како инвестирати за краткорочне или дугорочне циљеве

» Потребан ми је брокер? Погледајте нашу листу најбољих брокера за почетнике

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here