Које су различите врсте заједничких фондова?

Заједнички фондови су један од најпопуларнијих начина на који Американци инвестирају, захваљујући њиховој једноставности коришћења и уграђеној разноликости.

Мање лако за нове инвеститоре може бити прегледавање хиљада заједничких фондова на тржишту. Уопштено говорећи, постоје четири широка типа заједничких фондова: они који улажу у акције (дионички фондови), обвезнице (фондови са фиксним приходом), краткорочни дуг (фондови тржишта новца) или у акције и обвезнице (уравнотежени или хибридни фондови).

Сваки заједнички фонд је дизајниран тако да се шири око ризика док истовремено остварује шире тржишне добитке. Неке врсте фондова носе већи ризик од других, али и веће потенцијалне награде. Ево детаљнијег погледа на најчешће врсте заједничких фондова.

 » Спремни за почетак? Ево неколико избора из нашег скупа најбољих брокера за инвеститоре у заједничке фондове

Акцијски фондови

Акционарски фондови купују акције скупа компанија којима се јавно тргује. Већина заједничких фондова на тржишту (55%) су неке врсте власничких фондова, према Институту инвестиционих компанија. Акцијски фондови имају већи потенцијал за раст, али већу потенцијалну волатилност у вредности. Што сте млађи, то би ваш портфолио требало више да укључује фондове капитала, саветују финансијски планери, јер имате више времена да пребродите неизбежне успоне и падове тржишне вредности.

Дионички заједнички фондови могу се исецкати на неколико начина у зависности од циљева фонда:

Средства на основу величине компаније

Неки фондови се фокусирају само на компаније са „великим капиталом“ или „смалим капиталом“, што се односи на тржишну капитализацију или вредност компанија:

  • Фонд велике капитализације: Компаније са тржишном вредношћу од 10 милијарди долара или више.

  • Фонд са средњом капитализацијом: Компаније вредне 2 до 10 милијарди долара.

  • Фонд мале капитализације: Компаније вредне 300 милиона до 2 милијарде долара.

» Који су потенцијални поврати фондова? Овај калкулатор заједничког фонда може помоћи

Индустријски или секторски фондови

Ови заједнички фондови се фокусирају на одређену индустрију, као што су технологија, нафта и гас, авијација или здравствена заштита. На пример, инвеститори који желе да буду изложени добицима компанија као што су Гоогле и Аппле могу да уложе новац у технолошки фонд. Власништво у фондовима различитих сектора може помоћи у диверсификацији вашег портфеља, тако да ако је једна индустрија тешко погођена (попут пуцања балона дот-цом акција 2000.), ти губици могу бити надокнађени добицима у другим секторима.

Средства за раст и вредност

Стил улагања фонда је још један диференцијатор узајамног фонда. Фондови за раст, као што име говори, траже акције за које менаџери фондова верују да ће имати бољи принос од просечног. Вредностни фондови траже компаније чије су акције (погађате) потцењене на тржишту.

» Зароните дубље: схватите вредност наспрам. стил улагања у раст

Међународни, глобални и тржишни фондови у настајању

Географска локација такође може одредити како се граде заједнички фондови. Међународни фондови улажу у компаније које послују ван САД.С., док глобални фондови улажу у компаније које послују и у Сједињеним Државама.С. и у иностранству. Фондови тржишта у развоју циљају земље са малим али растућим тржиштима.

» Сазнајте више: Улагање у међународне акције

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

Обвезнички фондови

Обвезнички фондови су најчешћи тип заједничких фондова са фиксним приходом, где (као што име говори) инвеститорима се враћа фиксни износ на почетну инвестицију. Обвезнички фондови су други најпопуларнији тип заједничких фондова, који чине отприлике један од сваких пет фондова на тржишту, према ИЦИ.

Уместо да купују акције, фондови обвезница инвестирају у државни и корпоративни дуг. Обвезнички фондови, који се сматрају сигурнијом инвестицијом од акција, имају мањи потенцијал за раст од фондова капитала.

Баш као што саветници кажу да акцијски фондови фаворизују младе, инвеститори који се ближи пензији би требало да имају више обвезница у свом портфељу како би заштитили своје гнездо јаје и истовремено зарађивали више камата него да држе тај новац на банковном штедном рачуну.

» Повезано: Како купити обвезнице

Фондови тржишта новца

Заједнички фондови тржишта новца су заједнички фондови са фиксним приходом који улажу у висококвалитетне, краткорочне дугове од влада, банака или корпорација. Примери имовине коју држе ови фондови укључују У.С. Трезори, депозити и комерцијални записи. Сматрају се једном од најсигурнијих инвестиција и чине 15% тржишта заједничких фондова, наводи ИЦИ.

Уравнотежена средства

Такође познате као фондови за алокацију средстава, ове инвестиције су комбинација капитала и фондова са фиксним приходом са фиксним односом инвестиција као што су 60% акција и 40% обвезница. Најпознатија варијанта ових фондова су фондови са циљним датумом, који аутоматски прерасподеле однос инвестиција са акција на обвезнице што се више приближавате пензији.

Остали заједнички фондови

Индексни фондови

Индексни фонд је врста заједничког фонда чији се фондови подударају или прате одређени тржишни индекс, као што је С&П 500. Индексни фондови су експлодирали у популарности последњих година, захваљујући порасту стратегије пасивног улагања, која временом обично доноси боље приносе од приступа активног управљања. Као и фондови капитала, индексни фондови могу варирати у зависности од величине компаније, сектора и локације.

» Сазнајте више: Како улагати у индексне фондове

Специјални или алтернативни фондови

Ова свеобухватна категорија фондова укључује хеџ фондове, управљане фјучерсе, робу и инвестиционе фондове за некретнине. Такође расте интересовање инвеститора за корпоративне друштвено одговорне заједничке фондове, који избегавају улагање у контроверзне индустрије попут дувана или ватреног оружја и уместо тога се фокусирају на финансирање компанија са јаким еколошким и радним праксама.

» Сазнајте више: Друштвено одговорно улагање

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here