Које су моје финансијске обавезе?

Одговорност је фенси реч за дуг, или нешто што дугујете. Када сазнате своје укупне обавезе, можете да их одузмете од укупне имовине или вредности ствари које поседујете — попут куће или аутомобила — да бисте израчунали своју нето вредност.

Обавезе су део вашег укупног финансијског здравља, али можда неће бити штетне све док их држите под контролом. Ево шта треба да знате.

Који су неки примери обавеза?

Обавеза је новац који дугујете другој особи или институцији. Обавеза може бити краткорочна, као што је стање на кредитној картици, или дугорочна, као што је хипотека. Све ваше обавезе треба да буду укључене у прорачун ваше нето вредности, каже Џонатан Свонбург, сертификовани финансијски планер у Хјустону. Примери укључују:

  • Ауто кредити.

  • Студентски кредити.

  • Стање на кредитној картици, ако није плаћено у потпуности сваког месеца.

  • Хипотеке.

  • Осигурани лични кредити.

  • Неосигурани лични кредити.

  • Кредити до дана исплате

Пратите свој новац помоћу НердВаллет-а. Прескочите банковне апликације и погледајте све своје рачуне на једном месту. НАПРАВИТЕ МОЈ БЕСПЛАТНИ НАЛОГ

Зашто су ваше обавезе важне

Обавезе откривају много о вашем односу према новцу. На пример, могу да истакну ваше финансијске погрешне кораке и ограниче вам могућност прикупљања средстава. Међутим, то што их имате не значи нужно да сте у лошем финансијском стању. Да бисте разумели ефекте својих обавеза, мораћете да их ставите у контекст.

Врста дуга који имате је важна, каже Дана Анспацх, сертификовани финансијски планер и оснивач компаније Сенсибле Монеи ЛЛЦ у Скотсдејлу, Аризона. Одређене обавезе могу заправо помоћи да повећате своју нето вредност током времена. На пример, студентски кредити финансирају ваше образовање и могу довести до боље плаћеног посла. Други, попут дугова по кредитним картицама насталим од куповине одеће и вечера, неће допринети вашој нето вредности.

Обавезе могу постати заиста проблематичне ако значајно премашују вашу имовину — остављајући вам негативну нето вредност — или ометају вашу способност да остварите финансијске циљеве, као што је штедња за пензију или стварање фонда за хитне случајеве. „Тамо где људи почну да упадају у велике проблеме је да почну да купују ствари на дуг под претпоставком да ће им остати новац за друге циљеве, а то никада не заврши на тај начин“, каже Сванбург.

„Мислим да морате да обратите пажњу на обе стране једначине, а посебно на промену правца“, каже Анспацх. „Ако ваш дуг расте брже од укупне имовине, на крају ћете завршити наопачке.”

Без обзира колико дуга имате или какав, уверите се да имате план да га отплатите - што пре, то боље. Типично, што више времена имате да изградите своју имовину, мање ће тежине имати ваше обавезе.

Укључите бројеве

Када идентификујете све своје обавезе и имовину, можете пронаћи своју нето вредност. Попуните поља у калкулатору испод да бисте добили резултате.

Научите шта значи бити особа са високом нето вредношћу.

Држите своје обавезе под контролом

Ако нисте задовољни својом цифром нето вредности и верујете да су за то криве обавезе, постоје кораци које можете предузети. Стратегије као што су консолидација дуга и „лавина дугова“ – прво нападање дугова са највишим каматним стопама – могу вам помоћи да ефикасно отплатите дуг.

„Мислим да људи заиста могу бити изненађени колико брзо се може исплатити када почну да се фокусирају на то“, каже Анспацх.

Проверите свој финансијски резултат да бисте добили детаљнији поглед на своје навике потрошње и штедње и сазнали како можете да побољшате. Ако вам управљање обавезама изгледа неодољиво, размислите о сарадњи са агенцијом за кредитно саветовање како бисте креирали план за смањење дуга.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here