Шта су опције? Водич за почетнике

Шта је опција?

Да бисте разумели које су опције, помаже да их упоредите са акцијама. Куповина акција значи да поседујете мали део те компаније, који се зове акција. Очекујете да ће компанија расти и зарађивати новац у будућности, као и да ће њена цена акција расти. Ако се то догоди, можете продати акције за профит. (Сазнајте више о основама куповине акција.)

Опција је, с друге стране, само уговор који вам даје право да купите или продате акције или друге основне хартије од вредности — обично у пакетима од 100 — по унапред договореној цени до одређеног датума. Међутим, када тај датум дође, нисте у обавези да купујете или продајете акције. Имате могућност да дозволите да уговор истекне, отуда и назив. Међутим, када купујете опције, унапред ћете платити оно што је познато као „премија“, коју ћете изгубити ако дозволите да уговор истекне.

» Треба ми освежење? Научите разлике између опција и акција

Важно је напоменути да опције постоје за све врсте хартија од вредности, али овај чланак разматра опције у контексту акција. Постоје две главне врсте уговора о опцијама:

 • Опције позива. Цалл опција вам даје право да купите акције компаније по одређеној цени (познатој као „цена штрајка“) у одређеном временском периоду, који се назива „истицањем“.”

 • Ставите опције. Пут опција вам даје право да продате акције компаније по договореној штрајкачкој цени пре њеног истека.

Једном када купите уговор, може се десити неколико ствари од тренутка када га купите до тренутка истека. Можете:

 • Искористите опцију, што значи да ћете купити или продати акције акција по ударној цени.

 • Продајте уговор другом инвеститору.

 • Пустите да уговор истекне и одустани без даљих финансијских обавеза.

Зашто инвеститори тргују опцијама?

Инвеститори користе опције из различитих разлога, али главне предности су:

 • Куповина опције значи преузимање контроле над више деоница него да сте купили деоницу са истим износом новца.

 • Опције су облик полуге, нудећи увећане приносе.

 • Опција даје инвеститору времена да види како се ствари одвијају.

 • Опција штити инвеститоре од ризика пада тако што закључава цену без обавезе куповине.

Али који су ризици?

 • Можете изгубити целу инвестицију у релативно кратком периоду.

 • То може бити много компликованије од куповине акција - морате знати шта радите.

 • Са одређеним врстама трговине опцијама, могуће је изгубити више од ваше почетне инвестиције.

» Спремни да зароните дубље? Научите како да тргујете опцијама 

Пример опције позива

Рецимо да је акција компаније тренутно 50 долара по акцији. Можете купити цалл опцију за куповину акција по цени од 50 долара (извршена цена) која истиче за шест месеци, уз премију од 5 долара. Премије се процењују по деоници, тако да би ова опција позива коштала 500 долара (5 долара премија Кс 100 акција). Имајте на уму да када купујете опције, бираћете са доступне листе цена штрајка и не мора да буде иста као тренутна цена акција.

Ако цена акција остане или падне испод 50 долара током шестомесечног периода и никада се не опорави, можете дозволити да уговор истекне безвредно, а ваш укупан губитак би био 500 долара које сте потрошили на премију. Тих 500 долара је такође максимални износ који можете изгубити на инвестицији.

Сада рецимо да цена порасте на 60 долара. Можете искористити своју опцију да купите 100 акција по ударној цени од 50 долара, а затим се окренете и продате их по цени од 60 долара. У овом случају, ваш поврат улагања би био 500 УСД. (Куповина акција би коштала 5.000 долара, али бисте их продали за 6.000 долара за добитак од 1.000 долара. Одузмите цену премије и остаје вам профит од 500 долара.)

Када купујете цалл опцију, постојаће тачка рентабилности у којој ћете зарадити профит. У овом примеру, та тачка рентабилности је 55 долара. Дакле, ако се акцијама тргује између 50 и 55 долара, могли бисте да надокнадите део своје инвестиције, али би то и даље било за губитак.

Ако цена акција порасте изнад цене штрајка, сам уговор добија суштинску вредност, а цена премије ће расти у складу с тим. То значи да бисте могли да продате уговор другом инвеститору пре истека за више него за шта сте га купили, узимајући профит. Мораћете да погледате неколико фактора да бисте утврдили да ли треба да продате опциони уговор или га искористите.

» Сазнајте више: Како купити и продати опције позива

Пример пут опције

Пут опције служе сличној сврси као и скраћење акције - обе вам омогућавају да профитирате ако цена акција падне. Али путови се такође могу користити као заштита од пада цена који би могао наштетити вашем портфолију.

Користећи исти пример изнад, рецимо да се акције компаније тргују за 50 долара, а ви купујете пут опцију са ударном ценом од 50 долара, са премијом од 5 долара и истеком од шест месеци. Уговор кошта 500 долара.

Ако цена акција падне на 40 долара, можете искористити своје право да продате акције по штрајкачкој цени од 50 долара. У овом случају, нећете зарадити никакав профит, али ћете заштитити своје акције од губитка вредности. Ако цена порасте, уговор ће истећи без вредности, а ви бисте остали без највише 500 долара. У извесном смислу, пут опције би се могле сматрати осигурањем за ваше акције: ако цена акција падне, ви сте осигурани да ћете продати по вишој штрајкачкој цени, а ако порасте, премија коју сте платили била је фиксни трошак тог осигурања.

Али пут опције се такође могу користити за шпекулације, и не морате да поседујете основне акције да бисте купили пут опцију. Рецимо да сте купили пут опцију и акције падају на 40 долара, али их не поседујете. Можете купити акције за 40 долара, а затим се окренути и продати их за 50 долара. Ово би вратило профит од 500 долара. (Купили бисте 100 акција по 40 долара за 4.000 долара, а затим их продали по 50 долара за 5.000 долара, генеришући 1.000 долара. Одузмите премију од 500 долара и зарадили сте 500 долара.)

Као и уговори о кол опцијама, уговор о продајним опцијама може имати суштинску вредност. Ако основна цена акција падне испод цене штрајка, уговор ће постати атрактивнији, а трошкови његове премије ће се у складу с тим повећати. У овом случају, можете продати уговор другом инвеститору за профит.

» Сазнајте више: Како купити и продати пут опције

Ризик вс. повратак у трговини опцијама

Опције позива

Ако мислите да ће акција порасти, можете или купити и поседовати акције директно, или купити опције позива. Али постоји велика разлика између ова два.

У горњем примеру, приметите да кошта 500 долара за преузимање контроле над 100 деоница у вредности од 50 долара по акцији. Ако бисте купили акције директно са истом инвестицијом од 500 долара, могли бисте да преузмете контролу над само 10 акција. Овде долази до изражаја моћ опција која повећава повратак и зашто се опције сматрају обликом полуге.

Из горњег примера знамо да ако цена акција порасте на 60 долара, то доноси поврат од 500 долара - удвостручили сте свој новац. Али ако порасте на 70 долара, ваш профит расте на 1.500 долара. Ако порасте на 80 долара? То је повећање цене акција од 60%, што је резултирало повратом од 2.500 долара. Да сте одмах купили акције, исто повећање цене од 60% би вам донело повраћај од релативно мршавих 300 долара.

Али тамо где постоји шанса за високу награду, постоји велики ризик. Ако сте директно уложили 500 долара у акције, суптилни пад цене не значи много. Пад од 10%, на пример, значи да ћете бити у паду од 50 долара и можете да чекате бесконачно да цена поново порасте пре него што продате.

Потрошити 500 долара на уговор о опцијама за позиве, међутим, значи да пад цене акција од 10% може учинити уговор безвредним ако цена акција падне испод цене штрајка, а имате ограничено време да поново порасте. Ако није, то је губитак од 500 долара или 100% ваше инвестиције.

Ставите опције

Када купујете пут опције, максимални износ који можете да изгубите је сличан цалл опцијама: ако цена акција порасте изнад штрајкачке цене, дозволићете да уговор истекне и изгубићете целу инвестицију од 500 долара.

Међутим, повећање приноса које смо видели у опцијама позива иде на други начин у пут опцијама. Ако цена акција падне на 30 долара, видећете 1.500 долара профита. На 20 долара, профит би био 2.500 долара. Али то такође значи да постоји ограничење профита на пут опцијама - акције не могу да буду ниже од нуле. Насупрот томе, када купујете цалл опцију, потенцијал профита је теоретски неограничен.

" Сазнајте више. Стратегије трговања опцијама

Опције односа купац-продавац

Са опцијама, кључно је запамтити да за сваког купца постоји продавац, чији су мотиви и подстицаји супротни од купца.

Дакле, када купите опцију цалл, на пример, надате се да ће цена порасти, јер имате право да купите акције по нижој штрајкачкој цени.

Али продавац на другој страни те трансакције има обавезу да прода акције по штрајкачкој цени ако купац одлучи да искористи опцију. То значи да продавац жели да цена акција падне — ако падне испод штрајкачке цене, купац ће вероватно дозволити да уговор истекне, а продавац ће задржати премију као профит. Међутим, ако цена акција порасте и купац искористи опцију, продавац мора да прода акције по штрајкачкој цени, која би вероватно била нижа од тренутне цене акција.

Ако продавац већ не поседује основну акцију, још увек је на улици да је прода купцу. Дакле, ако би цена акција порасла на 60 долара, они би морали да купе акције по 60 долара, а затим да их продају по 50 долара. То би резултирало губитком од 500 долара. (Куповина акција за 60 долара коштала би 6.000 долара, а затим продаја за 5.000 долара губитак од 1.000 долара. Али продавац задржава премију од 500 долара, тако да су укупни губици 500 долара.)

У овом случају, ако цена акција настави да расте, губитак продавца позива је теоретски бесконачан, баш као што је купчев профит теоретски бесконачан.

Овај однос постоји за сваку трговину опцијама, без обзира да ли купујете позиве, стављате или их продајете. Додајте различите стратегије трговања опцијама и видећете како трговање опцијама - и ризици повезани са њим - постају компликовани, брзи.

Опције услова за учење

Ево неколико термина на које ћете наићи док будете сазнали више о опцијама. (Погледајте нашу страницу са свим опцијама и дефиницијама за више информација.)

 • У новцу. Цалл опција је „у новцу“ ако је штрајк цена испод цене акција, док је пут опција у новцу ако је цена штрајка изнад цене акције.

 • На новац. Ако су цена акција и цена штрајка исте за цалл или пут, опција је „на новцу.”

 • Од новца. Цалл опција је „ван новца“ ако је штрајк цена изнад цене акција, док је пут опција ван новца ако је цена штрајка испод цене акције.

 • Премије. Ово је оно што ћете морати да платите да бисте купили уговор о опцијама. Насупрот томе, ово је новац који ћете потенцијално зарадити ако продате опцијски уговор.

 • Деривати. Дериват је врста финансијског производа чија вредност зависи од — произилази из — учинка другог финансијског инструмента. Опције су деривати јер је њихова вредност заснована на променама у цени акције.

 • Простире се. Спреад-ови су напредна стратегија трговања у којој трговац опцијама купује и продаје више уговора по различитим штрајкачким ценама.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here