Шта су залихе греха?

Акције греха звуче сексипилније од стварности — ово су, на крају крајева, финансије. Ове акције су акције компанија које се баве индустријама које неки људи сматрају неетичким или неморалним.

Тачна дефиниција залихе греха зависи од посматрача, али алкохол, дуван и коцкање (понекад се називају „коцкање“) обично су на врху листе. Неки инвеститори могу укључити и произвођаче оружја или одбрамбене извођаче. Залихе марихуане, нови на тржишту, такође би могле да се квалификују.

Зашто су акције греха привлачне?

Грешне компаније се често суочавају са додатним порезима или прописима. Дувански производи подлежу посебним акцизама, а многе државе захтевају више контролисан систем дистрибуције алкохолних производа. Слично томе, коцкање је често ограничено на одређене географске области и захтева посебну лиценцу.

Парадоксално, ови прописи често помажу да се учврсте постојеће компаније. На пример, државе обично издају ограничен број дозвола за коцкање, што спречава многе ривале да уђу на тржиште. Вишеслојни систем дистрибуције алкохола у многим државама такође може ограничити конкуренцију. Смањена конкуренција може учинити ове индустрије профитабилнијим за преостале играче.

Такође, алкохол и дуван су отпорни на рецесију – људи их купују без обзира на економску климу. Ово има тенденцију да задржи профит, омогућавајући тим компанијама да исплаћују великодушне и растуће дивиденде. Алтриа (име иза цигарета Марлборо) је од 1968. године улагаче третирало са 20% годишњих приноса у просеку – што је запањујући рекорд – све време повећавајући исплату дивиденде. Бехемот алкохолних пића Диагео остварио је више од 10% годишњег приноса у протеклих 10 година и платио скоро 40% куповне цене у готовини.

» ВИШЕ: Како улагати у дивиденде

Да ли су акције греха праве за вас?

Да ли су акције греха праве за ваш портфељ питање је личних преференција. Неки инвеститори неће купити никакве грехе, док други сматрају да је алкохол добар, али не и дуван или ватрено оружје, на пример.

Можда већ поседујете део њих преко С&П 500 индексног фонда или неког другог широко заснованог индексног фонда, иако акције греха представљају само мали део ових фондова. За велике индексне фондове, фондови су предмет јавне евиденције и лако је пронаћи компоненте најпознатијег, С&П 500, једноставном веб претрагом.

Ево неких од главних играча у три главне категорије.

Индустрија

Главне компаније

Дуван

• Алтриа • Пхилип Моррис Интернатионал • Бритисх Америцан Тобаццо

Алкохол

• Диагео • Анхеусер-Бусцх ИнБев • Молсон Цоорс Бревинг • Бостонско пиво

Коцкање

• Лас Вегас Сандс • Цаесарс Ентертаинмент • Винн Ресортс • МГМ Ресортс Интернатионал

Ако сте сви у грех акцијама, могли бисте да изаберете да инвестирате у фонд којим се тргује на берзи који се фокусира на њих. Један од најновијих учесника је АдвисорСхарес Вице ЕТФ. Концентрише се на залихе алкохола, дувана и канабиса. Други ЕТФ-ови могу бити уже фокусирани, као што су коцкање или алкохолна индустрија.

Међутим, ако желите да их избегнете, можете се одлучити за друштвено одговорно улагање, које такође може понудити атрактиван принос. Друга опција је да пронађете брокерску кућу која нуди халал улагања, која су у складу са исламским законом избегавајући индустрију коцкања, алкохола, дувана и ватреног оружја, као и компаније које остварују значајан приход од камата на кредите.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

5 до 1000 долара

на бесплатним залихама за кориснике који се пријаве преко мобилне апликације

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here