Које плаћање аутомобила можете приуштити?

Пре него што се обратите заступству, требало би да одвојите тренутак да одлучите коју месечну уплату аутомобила можете да приуштите.

Да пређемо на потеру, паметно је потрошити мање од 10% своје месечне плате за аутомобил на плаћање аутомобила, тако да можете задржати укупне трошкове аутомобила испод 15% до 20% вашег прихода.

Због тога бисте могли да осетите да можете себи приуштити само претучени Иуго. Али постоји занимљиво упозорење за ово правило. То се зове приступ уравнотеженог буџета. Ево како то функционише.

Уравнотежите свој буџет, свој живот и плаћање аутомобила

НердВаллет препоручује да користите правило 50-30-20, поделите своју плату у три опште категорије потрошње:

  • 50% за потребе као што су становање, храна и превоз — што је, у овом случају, ваша месечна уплата за аутомобил и повезани трошкови аутомобила (више о томе у наставку).

  • 30% за жеље, као што су забава, путовања и друге небитне ствари.

  • 20% за штедњу, отплату кредитних картица и постизање дугорочних финансијских циљева.

Месечна уплата за ваш ауто кредит дефинитивно спада у категорију „потреба“. За многе људе аутомобил је спас који их повезује са основним задацима као што су задржавање посла или превоз деце у школу.

Међутим, постоји одређена флексибилност у приступу уравнотеженом буџету. Ако желите скупљи аутомобил, део своје месечне уплате можете да сматрате потрошњом у категорији "жели", под условом да држите буџет у целини уравнотежен.

Дакле, иако 10% ваше плате за аутомобил може звучати рестриктивно, ако уштедите у другим буџетским областима, онда бисте могли да одлучите да потрошите више на свој аутомобил.

» УПОРЕДИТЕ: Кредити за аутомобиле за добар, поштен и лош кредит

Ваша уплата није једини трошак аутомобила

Не заборавите да поред плаћања вашег аутомобила постоје додатни трошкови везани за ауто. Ово укључује осигурање, гас, поправке и одржавање, паркинг, па чак и путарине.

Многи финансијски стручњаци препоручују да укупни трошкови аутомобила буду испод 15% до 20% ваше плате. Дакле, док ваша уплата за аутомобил износи 10% ваше плате за коју можете да понесете кући, требало би да планирате да потрошите још 5% на трошкове аутомобила.

На пример, ако је ваша месечна плата 3.000 долара, уплата за аутомобил би била око 300 долара и планирали бисте да потрошите још 150 долара на аутомобилске трошкове.

Избегните скупу грешку у плаћању аутомобила

Када одредите месечну уплату за аутомобил коју можете да приуштите, размислите шта се дешава испод хаубе када зајмодавац израчуна вашу уплату. Фактори укључују:

  • Износ кредита.

  • Годишња процентуална стопа, или АПР, која укључује каматну стопу.

  • Дужина кредита.

Могли бисте изгубити много новца фокусирајући се само на месечну уплату и игноришући своје укупне трошкове финансирања. На пример, погледајте како два веома различита кредита могу довести до истог плаћања аутомобила.

Месечна уплата

Износ позајмице

АПР

Термин

Тотални интерес

$372

$12,500

4.5%

36 мос.

886 долара

$372

$18,000

8.8%

60 мес.

$4,315

Такође имајте на уму да ће каматна стопа на ваш ауто кредит зависити од вашег кредитног резултата и других фактора. Нижи кредитни резултати генерално резултирају вишим стопама. Паметно је упоређивати понуде да бисте пронашли најконкурентнију стопу за ваш ауто кредит, али је посебно важно ако имате лошу кредитну способност.

Поред тога, док многи људи узимају дужи зајам да би добили приступачније плаћање аутомобила, често на крају плаћају знатно више камате током трајања кредита. (НердВаллет препоручује зајмове не дуже од 36 месеци за половне аутомобиле и 60 месеци за нове аутомобиле.)

» ВИШЕ: Калкулатор плаћања аутомобила и кредита

» ВИШЕ: Да ли плаћање додатне главнице умањује месечну уплату за аутомобил?

Добијте шта желите - али останите уравнотежени

Сада када знате које плаћање аутомобила можете приуштити и како се уклапа у ваш буџет, бићете боље опремљени да преговарате о добром послу.

И док већина финансијских стручњака препоручује уштеду на аутомобилским трошковима, ако вам је надоградња ваше вожње важна, наставите - све док укупан буџет остане уравнотежен.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here