Шта Коронавирус значи за хипотекарне стопе и ваш стамбени кредит

Федералне резерве предузеле су неколико корака како би заштитиле економију од веће штете од пандемије ЦОВИД-19. Резултат су биле ниже камате на хипотеке и кредитне линије за власнички капитал.

Ево шта ово значи за купце кућа, власнике кућа који размишљају о рефинансирању, људе са хипотекама са подесивом стопом и све који желе да знају да ли треба да закључају стопу.

НердВаллет водич за ЦОВИД-19 Добијте одговоре на питања о хипотеци, путовањима, финансијама — и одржавању мира. ИСТРАЖИТЕ НАШ ВОДИЧ

Зашто је Фед смањио каматне стопе

Хипотекарне стопе су почеле да падају недељама пре првог ванредног смањења стопе Фед-а у прошлој години, 3. марта 2020. Затим, 12 дана након тог смањења од пола процентног поена, Фед је најавио још једно изненађујуће смањење стопе за пун процентни поен — постављајући циљну стопу федералних фондова на распон од 0% до 0.25%.

Стопа федералних фондова је од тада остала близу нуле, а централна банка каже да неће повећавати стопу док се не постигне максимална запосленост и док инфлација не буде на путу да „умерено премаши 2 процента неко време." Ову политику је поновио на свом последњем састанку, који је завршен у септембру. 22, 2021.

» ВИШЕ: Како Федералне резерве утичу на стопе хипотека

Утицај на хипотекарне стопе

Фед је почео да купује милијарде долара вредне хартије од вредности покривених хипотекама, убризгавајући новац у систем хипотекарног финансирања и резултирајући падом хипотекарних стопа који је и даље трајао.

» ВИШЕ: Како се одређују стопе на хипотеке

Продавци и купци кућа одговорили су на ЦОВИД-19 повлачењем у пролеће, пошто је препродаја кућа успорила. Али продаја је почела да се опоравља у лето.

Смањење каматних стопа Фед-а у марту 2020. било је добра вест за оне који имају или купују хипотеке са подесивом стопом и кредитне линије за власнички капитал, које су вођене кретањем стопа Фед-а. Стопе ХЕЛОЦ-а су пале за око процентни поен у односу на средину фебруара 2020.

» ВИШЕ: Разумевање кредитних линија за власнички капитал

Шта да знате ако сте:

Куповина куће

Ако сте на тржишту да бисте купили кућу, имате мање кућа за избор него што сте имали годину дана раније. Број кућа за продају је опао јер су потенцијални продавци склонили своје домове са тржишта.

Постоји само толико тога што ниже хипотекарне стопе могу учинити да стимулишу продају кућа док је мање кућа на тржишту. Хипотекарне стопе и приступачност нису највећи изазови на данашњем стамбеном тржишту. Недостатак приступачних кућа за продају је.

Ево две тактике због којих је већа вероватноћа да ћете победити:

  • Добијте претходно одобрење за хипотеку. Писмо пре одобрења даје продавцима уверење да ћете моћи да добијете зајам и да ће продаја проћи.

  • Обавестите продавца да можете бити флексибилни у погледу датума затварања ако је то могуће.

» ВИШЕ: Колико куће можете приуштити?

Рефинансирање

Многи власници кућа сада рефинансирају. Зајмодавци трпе велика оптерећења. Ви можете учинити свој део да олакшате оптерећење подношењем комплетне пријаве, са свом потребном документацијом. Онлине апликације обично ће вас обавестити ако нисте доставили све потребне документе.

Остали савети:

  • Знајте зашто рефинансирате да бисте добили прави зајам. То би могло бити да добијете нижу месечну уплату, да скратите рок кредита, да замените хипотеку са подесивом стопом зајмом са ниском фиксном каматном стопом, да позајмите више него што дугујете у рефинансирању или да се решите хипотекарног осигурања ФХА.

  • Купујте више од једног зајмодавца. Већа је вероватноћа да ћете добити најбољу могућу понуду ако се пријавите код више зајмодаваца. Сваки зајмодавац ће вам дати документ о откривању података који се зове Процена зајма. Упоређујући процене зајма, моћи ћете да идентификујете најбољу понуду.

  • Послушајте савет вашег кредитног службеника о закључавању стопе. У нормалним временима, можете да закључате стопу када се пријавите. Али са тржиштем у превирању, неки зајмодавци вам неће дозволити да закључате док касније у процесу преузимања гаранције.

Пазите да добијете рефинансирање у готовини, што би могло да смањи ваш капитал у тренутку када бисте можда желели да задржите тај капитал као јастук у случају незапослености.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here