Који кредитни резултат вам је потребан да бисте добили картицу од 0% АПР?

Картица са уводним периодом од 0% АПР може вам уштедети новац док отплаћујете дуг или финансирате велику куповину. Такве картице нуде ограничене уводне периоде, обично 12 до 18 месеци, који вам омогућавају да носите стање без плаћања камата.

Обично ће вам требати добар или одличан кредит (скор од најмање 690 на ФИЦО скали) да бисте се квалификовали за већину 0% АПР кредитних картица. Текућа каматна стопа, која се наплаћује када се промотивни период картице заврши, такође ће зависити од ваше кредитне способности. Ево шта треба да знате о квалификовању за картицу од 0% камате.

Потребно је да изградите свој кредитни резултат? Пратите ове кораке. 

  • Сазнајте какав је ваш кредитни резултат.

  • Ако можете, плаћајте стање на кредитној картици на време и у целости сваког месеца.

  • Држите проценат вашег укупног кредитног лимита – искоришћења кредита – испод 30%.

  • Покушајте да не аплицирате за превише картица одједном, да бисте избегли више кредитних упита.

  • Нека све актуелне кредитне картице без накнаде буду отворене и активне.

  • Редовно пратите свој кредитни резултат да бисте проверили да ли постоје грешке или сумњиве активности.

» ВИШЕ: Како одабрати кредитну картицу од 0% годишње

Бољи кредит = боље 0% АПР картице

Уопштено говорећи, што је бољи ваш кредитни резултат, то ћете имати боље опције кредитне картице. То је зато што ваш кредитни резултат показује издаваоцу картице колико сте ризични од зајмопримца. У ту сврху, највероватније се нећете квалификовати за картицу са каматом од 0% ако је ваш резултат на нижој страни.

Док ће специфични захтеви за резултат зависити од издаваоца, кредитне картице које нуде ниске или промотивне каматне стопе обично захтевају добар кредитни резултат. А у неким случајевима ће вам требати још већи кредитни резултат да бисте се квалификовали.

На пример, да бисте се квалификовали за Цити® Диамонд Преферред® картицу — која нуди 0% Интро АПР за 21 месец за трансфер стања и 12 месеци за куповине, а затим текући АПР од 13.74%-23.74% варијабилни АПР — мораћете да имате кредитни резултат од 690 или више.

Одличан кредитни резултат (најмање 720 ФИЦО) је потребан да бисте добили сличну картицу, У.С. Банка Виса® Платинум картица, која нуди 0%* уводних АПР за 20 обрачунских циклуса за куповине и трансфере стања*, а затим текући АПР од 14.49% - 24.49%* Променљива АПР.

Опет, када се промотивни период од 0% камате заврши на картици, почиње текућа каматна стопа. Већина картица наплаћује низ АПР-ова, а стопа ће зависити од вашег кредитног резултата.

» ВИШЕ: Шта треба знати о 0% АПР кредитним картицама

Како смањити каматну стопу

Поред отварања картице са уводном промоцијом од 0%, постоје кораци које можете предузети да смањите каматну стопу. Иако је најбољи начин да избегнете наплату камате да платите свој износ у целости сваког месеца, финансијске потешкоће понекад захтевају ношење рачуна, што може бити скупо. Ове опције могу учинити јефтинијим ношење дуга по кредитној картици.

Изградите свој кредитни резултат

Имати лош кредитни резултат може бити велика препрека када је у питању квалификовање за нижи АПР. Што је већи ваш кредитни резултат, то ће вероватно бити нижа каматна стопа. Подизање вашег кредитног резултата плаћањем рачуна за кредитну картицу на време, одржавање ниске потрошње кредита и провера и исправљање грешака у вашем кредитном извештају може вам помоћи да се квалификујете за нижу каматну стопу.

Затражите нижу стопу

У зависности од издаваоца, можда ћете моћи да договорите нижи АПР, посебно ако је ваш кредитни резултат порастао од када сте отворили рачун. У неким случајевима, издавач ваше картице може бити вољан да снизи стопу за неколико поена, али то није гаранција. Можете покушати да позовете издаваоца да видите да ли је то могуће.

Одлучите се за алтернативну кредитну картицу

Ако ваш кредит није довољно јак да добијете одобрење за 0% АПР картицу, постоје и друге опције картице које нуде ниске текуће каматне стопе — што може учинити јефтинијим ношење салда — и за које се можда лакше квалификујете :

  • Обезбеђене кредитне картице захтевају унапред повраћај депозита, који ће деловати као ваш кредитни лимит. Депозит служи као колатерал и ограничава ризик за издаваоца, што такве картице чини лакшим за добијање од традиционалних кредитних картица. Осигуране картице понекад нуде ниже каматне стопе, иако обично наплаћују годишње накнаде.

  • Картице које нуде кредитне уније често наплаћују ниже камате од оних великих банака. Међутим, такве картице захтевају чланство у кредитној унији и обично долазе са другим захтевима.

» ВИШЕ: Које су праве кредитне картице са ниском каматом доступне?

Може ли кредитна картица од 0% камате наштетити вашем кредитном резултату?

Отварање нове кредитне картице потенцијално може наштетити вашем кредитном резултату. Иако ово није специфично за картице са 0% камате, пријава за нову картицу може да изазове тешку истрагу о вашем кредиту, што може привремено да сруши неколико поена од вашег резултата. Добра вест је да таква питања углавном утичу на ваш резултат само у кратком временском периоду. Осим тога, нова картица може на крају помоћи вашем кредитном резултату ако практикујете добре навике држања картице као што је плаћање рачуна на време и у потпуности сваког месеца. 

Поред тога, пренос дуга на нову картицу може негативно утицати на ваш кредитни резултат повећањем искоришћења кредита или процента вашег кредитног лимита који дуг преузима. На пример, ако ставите 5.000 УСД на картицу са ограничењем од 10.000 УСД, ваше коришћење на тој картици биће 50%. У идеалном случају, желите да задржите искоришћеност — на свакој картици и на свим картицама — испод 30% ако сте у могућности. 

Један од начина да се ово ублажи је да ваш стари рачун остане отворен када пренесете стање на нову картицу. Одржавање картице активном уз повремене куповине не само да може помоћи у смањењу ваше укупне искоришћености кредита, већ може помоћи и у делу вашег кредитног резултата који се приписује дужини ваше кредитне историје.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here