Шта учинити након саобраћајне несреће: 6 корака које треба предузети

Несреће се дешавају, чак и опрезним возачима. После саобраћајне несреће, можда ћете бити запањени шоком, вртоглави од адреналина или бесни на момка који је прошао кроз црвено светло.

Прва ствар коју треба да урадите након што сте били у саобраћајној несрећи? Остани прибран. Процес након несреће је прилично једноставан, али није увек лак. Чување хладне главе ће вам помоћи да детаљније и тачније документујете олупину.

Користите доленаведене савете да бисте се припремили да се носите са стресним последицама саобраћајне несреће и да процес захтева – ако постоји – учините ефикаснијим и ефикаснијим.

1. Проверите да ли има повреда

После саобраћајне несреће одмах утврдите да ли је неко повређен. Ако јесте, позовите хитну помоћ и полицију на лице места. Чак и ако је инцидент био мањи и сви су кооперативни, размислите о позивању полиције. На тај начин ћете имати званичан извештај који ћете дати својој осигуравајућој компанији.

2. Пређите у сигурније подручје

Ако су укључена возила и даље у функцији, одведите их на раме или са главног пута. Уверите се да сте потпуно скренули са пута како бисте избегли да вас ударе возила која се приближавају. Ако имате бакље или рефлектирајуће троуглове за хитне случајеве, поставите их да упозоравају друге аутомобиле. Ако се чини да постоји опасност од експлозије, склоните све с пута.

3. Размените информације и документујте пад

Државни закони разликују се од тога колико информација се очекује да дате на месту несреће. Уопштено говорећи, потребно је да дате само своје име и информације о осигурању свим другим укљученим возачима. Иако бисте можда желели да разјасните детаље судара са другим возачем, најбоље је да ограничите своју интеракцију како не бисте признали кривицу или окривили другу особу.

Ипак, желећете да добијете што више информација, укључујући:

 • Име и подаци о осигурању другог возача.

 • Телефонски број другог возача, ако су вољни да га дају.

 • Контакт подаци сведока.

 • Фотографије било каквог оштећења.

 • Број полицијске пријаве.

 • Име и број телефона полицајца.

 • Личне белешке о томе шта се десило током инцидента.

Национална асоцијација повереника за осигурање нуди ВрецкЦхецк, бесплатну апликацију која бележи време несреће, омогућава вам да креирате писане и аудио детаље и све шаље е-поштом вама или вашем агенту. Поред тога, неколико компанија за осигурање аутомобила нуди бесплатне апликације за паметне телефоне које ће вам помоћи да документујете детаље судара.

Немате апликацију за паметни телефон, али имајте оловку и папир при руци? Нацртајте дијаграм сцене и забиљежите како се несрећа догодила, укључујући смјер у којем је свако возило путовало.

4. Одредите које осигурање ће се применити

Начин на који ће процес потраживања осигурања проћи за вас након саобраћајне несреће зависи од тога ко је крив и од врсте покрића које ви и други возач имате. Под претпоставком да је други возач био крив, ево како ће покривања функционисати.

Ваши и трошкови ваших путника 

 • Ваше возило: покриће одговорности за штету на имовини другог возача ће платити поправке до лимита полисе.

 • Ваши медицински рачуни: они би били покривени до граница покрића одговорности за телесне повреде другог возача, што је потребно у већини држава. У 12 стања без грешке, ваша сопствена заштита од повреда би дошла у игру.

» ВИШЕ: Заштита од личних повреда и осигурање без грешке

Ако други возач није имао осигурање или није имао довољно покрића да плати ваше рачуне, неосигурани или недовољно осигурани возачи би се исплатили. Неосигурано покриће возача је потребно у 21 држави и Дистрикту Колумбија, а неке од тих држава такође захтевају покривеност неосигураних возача.

Трошкови другог возача 

 • Њихов аутомобил: Покривеност судара ће платити поправке до стварне готовинске вредности возила, минус одбитак. Генерално, ово покриће је опционо, осим ако не финансирате или узимате на лизинг.

 • Њихове сопствене повреде: Покриће медицинских плаћања, или МедПаи, део њихове политике би функционисао у тандему са покрићем здравственог осигурања.

Опциона покривања која могу помоћи оба возача 

 • Хитна помоћ на путу: Ово је згодно ако вам је потребна вуча до сервиса. Ова услуга је једна од предности ААА чланства; међутим, често је јефтиније добити хитну помоћ на путу од вашег ауто осигуравача. Лоша страна је у томе што ће се његово коришћење рачунати као потраживање, а потраживања могу довести до повећања ваших стопа.

 • Покривеност изнајмљивања аутомобила: Покриће надокнаде за изнајмљивање аутомобила плаћа за изнајмљивање док је ваш у продавници.

Имајте на уму да ће вам вероватно требати судар и свеобухватна покривеност да бисте додали надокнаду за изнајмљивање аутомобила и хитну услугу на путу.

5. Одлучите да ли ћете поднети захтев

Ако је несрећа била ваша грешка и штета изгледа мања, примамљиво је да понудите да платите готовином за поправке другог возача. Али то би могло бити скупље него што мислите. Према Цонсумер Репортс-у, бројни пробни судари при брзини од само 10 миља на сат изазвали су штету која је изгледала мања, али је коштала од 3.000 до 6.000 долара.

Можда ћете и даље морати унапред да користите сопствено осигурање, чак и ако је за несрећу крив други возач. Ево како то функционише:

 • Поднесите захтев свом осигуравајућем друштву и будите спремни да платите одбитку. Ваш осигуравач ће комуницирати са осигуравајућом компанијом другог возача и рефундирати вашу одбитку ако је потребно.

 • Ако живите у држави без грешке, ваша сопствена ПИП покрића плаћа за повреде вама и свима у колима са вама. (И даље бисте имали право да касније тужите за озбиљне повреде.)

 • Осигуравајуће друштво другог возача ће истражити да ли је његов клијент крив. Након тога, од вас ће бити затражено да добијете процену поправке или ће поправљач проценити штету.

 • Компанија може покрити медицинске трошкове осим ако не живите у држави без грешке. Али у оба случаја биће вам надокнађено само до граница одговорности возача који је крив.

 • Ако то није довољно да платите све рачуне, можете се обратити сопственом покрићу од судара, ако га имате, или сопственом покрићу за возаче који није довољно осигуран, што није потребно у свакој држави. Одбици се вероватно примењују за обоје.

6. Купујте около за ниже стопе осигурања аутомобила

Ваше стопе осигурања аутомобила могу значајно порасти (50% или више, у неким случајевима) у зависности од тежине несреће и ваше осигуравајуће компаније. Док неке осигуравајуће компаније нуде опроштај несреће, што значи да ваша несрећа због несреће можда неће резултирати већим премијама, друге компаније могу удвостручити вашу стопу за исту несрећу.

У ствари, извештај Потрошачке федерације Америке наводи да ће неке компаније чак повећати стопе за 10% или више за несреће за које нисте криви. Ипак, друге политике наплаћују повећање цене само ако сте ви криви. Чак и временски период који несрећа утиче на ваше стопе зависи од државе и компаније.

» ВИШЕ: За колико се повећавају цене осигурања аутомобила након несреће

Само преживети аутомобилску несрећу може се осећати као победа. Али не дозволите да вас шок након судара одврати од обављања послова, како на месту несреће, тако и у решавању питања осигурања. Због тога је од суштинског значаја да упоредите стопе осигурања аутомобила да бисте пронашли најбољу цену (и полису) за вас.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here