Шта учинити ако Цхиме или друге Необанке затворе ваш рачун

Непрофитна новинска организација ПроПублица известила је 6. јула да су клијенти Цхиме-а, једне од највећих необакованих банака, затворили своје рачуне без претходне најаве, остављајући им начин да приступе свом новцу. Извештај ПроПублица укључује интервјуе са 13 бивших или садашњих корисника Цхиме-а, као и јавно доступне жалбе купаца.

Цхиме „према стручњацима изазива високу стопу притужби, са 920 поднесених у Бироу за финансијску заштиту потрошача од 15. априла 2020.“, преноси ПроПублица. Од тих притужби, 197 — више од 20% — категорисано је као да укључује затворен рачун. Жалбе упућене ЦФПБ-у такође помињу споро време одговора, понекад недељама, од Цхиме корисничке подршке.

Необанке често обећавају брзо подешавање налога уз ограничене провере прошлости. Цхиме-ов веб-сајт процењује да процес траје два минута, а веб-сајт Варо, још једне необанке, каже да је то пет минута. Цхиме и Варо не проверавају кредитну способност кандидата, нити дисквалификују људе које су банке раније одбиле.

Једноставан процес регистрације чини необанке метом за преваранте, према извештају Националног центра за право потрошача из 2019. Лопови могу да отворе више налога под лажним идентитетима да би покушали да приме новац са хакованих банковних рачуна или да прикупе неприкладне државне бенефиције.

У извештају ПроПублица, Цхиме је рекао да су многа затварања налога повезана са преваром, као што је погрешно примање стимулативних исплата. Али такође је признао да су неколико затварања на које је скренута пажња била грешка.

Како смањити ризик

Необанке, као и друге банкарске институције, могу затворити рачуне без претходне најаве, али већина затварања се дешава из једног од само неколико разлога, укључујући:

 • Неплаћене накнаде, посебно накнаде за прекорачење.

 • Неактивност налога у одређеном временском периоду.

 • Сумњиве активности, као што је превара.

Многа затварања Цхиме налога десила су се након државног депозита, пошто је Цхиме покушао да потврди милионе нових налога због лажних активности, известила је ПроПублица.

Ако сте забринути да ће необанка замрзнути или затворити ваш рачун због погрешне сумње у превару, ево неколико савета за смањење ризика:

 • Пријавите свако неовлашћено коришћење вашег налога. Ако видите било коју куповину или другу активност на рачуну коју нисте одобрили, обавестите свог банкарског провајдера што је пре могуће. Не желите да будете у знаку лажне трансакције.

 • Не користите свој налог за комерцијалну употребу ако то није дозвољено. Необанке као што су Цхиме, Варо и Н26 помињу у својим уговорима о рачунима да рачуни могу бити затворени због сумње на пословну активност. Ако сте слободни или водите мали бизнис, отворите рачун у необанци као што је Окиген, Лили или Ланце која се фокусира на пословно банкарство.

 • Знајте да ли имате право на државне бенефиције. Подношење непрописног захтева за бенефиције као што су осигурање од незапослености или подстицајна средства може се сматрати преваром и изазвати затварање рачуна.

Постоје и начини да се смањи утицај ако је ваш налог замрзнут или затворен:

 • Ажурирајте контакт информације свог налога. Примарни начин да Цхиме контактира клијенте је путем е-поште, а друге необавезне банке могу учинити исто, па обавезно пратите обавештења.

 • Водите офлајн евиденцију информација о налогу. Запишите адресу е-поште или број телефона необанке, број вашег рачуна и друге детаље, као што је свака претходна преписка коју сте имали са необанком, укључујући датуме, имена представника корисничке службе и оно што вам је речено.

 • Имајте резервни налог и дебитну или кредитну картицу. Не желите да се заглавите ако ваша једина опција плаћања престане да функционише или изгубите приступ налогу пре следећег директног депозита. Размислите о отварању резервног рачуна у локалној кредитној унији или онлајн банци са ниским или без месечних накнада.

ЦД за управљање готовином штедње Провера тржишта новца Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

ЛендингЦлуб Штедња високог приноса

АПИ

0.60%

Мин. стање за АПИ

$2,500

Сазнајте више

Федерално осигуран од стране НЦУА

Аллиант Цредит Унион Хигх-Рате штедња

АПИ

0.55%

Мин. стање за АПИ

$100

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Откријте банковну штедњу на мрежи

АПИ

0.40% Оглашени онлајн штедни рачун АПИ је тачан од 02.12.2021

Мин. стање за АПИ

$0

Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Сазнајте више

на веб страници СоФи-ја

СоФи Монеи®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

500 долара

Сазнајте више

на веб страници Веалтхфронт-а

Веалтхфронт готовински рачун

АПИ

0.10%

Мин. стање за АПИ

$1

ЦД-ови (потврда о депозиту) су врста штедног рачуна са фиксном стопом и роком, и обично имају веће камате од обичних штедних рачуна. ЦД-ови (потврда о депозиту) су врста штедног рачуна са фиксном стопом и роком, и обично имају веће камате од обичних штедних рачуна. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

0.70%

Термин

2 године

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

1.00%

Термин

5 година

Текући рачуни се користе за свакодневне депозите и исплате готовине. Текући рачуни се користе за свакодневне депозите и исплате готовине. Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Рачун потрошње звона

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Оне Спенд

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цити провера приоритета

АПИ

0.03%0.03% годишњег процентуалног приноса

Мјесечна накнада

$30

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Провера награда ЛендингЦлуб-а

АПИ

0.10%0.10% АПИ на стање од $2,500–$99,999

Мјесечна накнада

$0

Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Рачун тржишта новца ЦИТ банке

АПИ

0.45%

Мин. стање за АПИ

$0.01

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Куонтиц рачун на тржишту новца

АПИ

0.40%

Мин. стање за АПИ

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Тржиште новца са високим приносом Акос Банк®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

$0

ИСТРАЖИТЕ ВИШЕ НАЛОГА

Шта учинити ако је ваш налог затворен

Као што је извештај ПроПублица открио, налог може бити означен чак и ако нисте урадили ништа лоше. Ако вам се то деси:

 • Крећите се брзо. Затварање налога не мора нужно да дође одмах, тако да можда има времена да се ствари исправи. „За огромну већину затварања налога, саопштавамо члановима да ће налог бити затворен за најмање пет дана“, рекао је Габе Мадваи, шеф комуникација у Цхимеу, у е-поруци. Он додаје да у неким затварањима Цхиме мора да задржи средства за правне или реституцијске сврхе.

 • Контактирајте необанку. Купци Цхиме-а могу да е-поруче услугама за чланове на [емаил протецтед, да позову 844-244-6363 или да контактирају компанију на друштвеним мрежама. „Уверите се да имате при руци документацију да бисте објаснили све неуобичајене активности на вашем налогу, укључујући велике депозите из нових извора или сумњиве активности пријављивања“, рекао је Мадвеј. У неким случајевима, можда ћете морати да доставите додатни доказ свог идентитета, као што је рачун за комуналне услуге да бисте утврдили своју кућну адресу, ако плаћање захтева да будете становник одређене државе.

 • Ако не добијете помоћ, поднесите жалбу ЦФПБ-у. Ова опција може привући пажњу необанке, и генерално, можете очекивати одговор у року од 15 дана, иако може потрајати дуже.

Посебни ризици необанка

Необанка обично није банка. Уместо тога, то је фирма за финансијску технологију која у партнерству са банком обезбеђује банкарске рачуне и дебитне картице усмерене на мобилне уређаје. Партнерска банка обезбеђује федерално осигурање депозита како би заштитила новац клијената у случају да необанка пропадне. Цхиме је, на пример, партнер са Тхе Банцорп Банк и Стриде Банк.

Необанке могу бити атрактивна алтернатива традиционалним банкама, нудећи погодности као што су бесплатни текући рачуни, без накнаде за прекорачење, дводневни ранији директни депозит и још много тога. Али можда им недостају системи подршке обичне банке. Осим неколицине одабраних са банковним повељама, као што су Варо и ГО2Банк, необанке нису директно под надзором савезне регулаторне агенције.

Пошто необанке немају физичке локације, провера идентитета клијената се обавља онлајн или преко телефона — а њихова корисничка служба можда неће бити тако поуздана као у традиционалним банкама.

» Сазнајте више о 19 необанака и шта нуде

„Новији рачуни засновани на мобилним уређајима од стране финтецх-а имају тенденцију да се превише ослањају на аутоматизовану и онлајн корисничку подршку и отежавају долазак до људског бића, што може да функционише са једноставним питањима, али не и када ствари крену озбиљно наопако“, рекла је Лорен Саундерс , помоћник директора Националног центра за право потрошача, у мејлу.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here