Шта учинити када се криптовалута руши

Криптовалуте су биле у моди раније ове године, са ценама неколико кованица које су скочиле на рекордно високе вредности, а крипто размена Цоинбасе је објавила своју јавну понуду. Крипто ентузијаста и извршни директор Тесле Елон Муск објавио је на Твитеру емоџи ракете и месец, подстичући поклич „на месец!" И велики и мали инвеститори су скочили на тржиште.

Али након што се спот цена биткоина, најпопуларније кованице, приближила 65.000 долара у априлу, вредности су ушле у турбулентну фазу. До почетка јуна, цене биткоина су пале за скоро 50%. Иако се тржиште донекле опоравило, вероватно је да су многи од тих нових крипто инвеститора осетили ударац.

„Веома је интересантно да сваки пут када тај биткоин поскупи, он добије сву популарност, људи се узбуде“, каже Киана Даниал, аутор књиге „Улагање у криптовалуте за лутке“.” Али Даниал додаје да је последња особа која купује када је цена на врху “ особа која ће успаничити када цена неизбежно падне.”

Дакле, шта радите када се ваша дигитална имовина попут биткоина сруши? Замолили смо неколико стручњака за криптовалуте да добију своје мишљење.

Запамтите да су биткоин и друге криптовалуте променљиве

За оне који годинама улажу у криптовалуте, драматични добици и губици нису ништа ново. На пример, биткоин је забележио претходни рекорд од скоро 20.000 долара у децембру 2017, али је до децембра 2018. трговао испод 3.500 долара.

Како биткоин добија на усвајању, „покрети навише и наниже могу да одузимају дах. Дугорочни поглед ставља ове потезе у перспективу“, каже Грег Кинг, оснивач и извршни директор Оспреи Фундс-а, инвестиционе фирме специјализоване за дигиталну имовину.

„На пример, иако је биткоин пао за 50% у периоду од априла до маја ове године, он је у порасту од 25% од тих најнижих вредности и још 100% у односу на Дан захвалности прошле године.” (Напомена: Ови коментари су дати 17. јуна 2021. Ко зна где је цена биткоина док ово прочитате.)

За искусне биткоин инвеститоре, ниже цене су биле добродошле. „Онда бисте заправо видели пад вредности биткоина као прилику за куповину“, каже Даниал.

» Сазнајте више: Али шта је криптовалута?

Разумите своју склоност ка ризику пре улагања

Када се крипто руши, неко ко је био заинтригиран са стране може помислити да је ово време да уђе и „купи по ниској цени.Али Кинг препоручује да себи поставите два питања пре него што одлучите да инвестирате у биткоин или друге криптовалуте.

„Размислите да ли би пад од 80% до 90% у вашим криптовалутама проузроковао да изгубите сан ноћу или да га продате“, каже он. „Ако је одговор на било који од њих потврдан, немојте инвестирати.”

„Свака имовина има успоне и падове — криптовалута има више успона и падова због количине узбуђења и ФОМО укључених“, додаје Даниал, алудирајући на страх од пропуштања, „и чињеницу да људи заправо не зна шта је то. Они га купују јер су чули да неко прича о томе

преузимају неизмерене ризике.

„Запитајте се коју суму новца можете себи приуштити да изгубите, јер свака инвестиција носи свој ризик“, каже она. „Ако мудро бирате своју имовину и имате конкретне разлоге зашто улажете у њу, не би требало да вас поколеба када тржишта падну, и остаћете на курсу.”

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

0.5% - 4.5%

варира у зависности од врсте трансакције; могу се применити друге накнаде

Накнаде

2.86% - 3.81%

могу се применити друге накнаде

Накнаде

0.5% - 3.99%

у зависности од начина плаћања и платформе

Минимум налога

$2

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Зарадите 5 долара

у биткоину за почетак рада на Цоинбасе-у

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

20 долара БТЦ-а

за нове кориснике након трговања од 100 долара или више у року од 30 дана

Испитајте шта покреће распродају

Један фактор који може да покрене песимизам инвеститора и може довести до пада криптовалута су владине акције регулатора широм света.

Како је интересовање за криптовалуте расло, јавни званичници размишљају о томе шта би технологија могла да значи за монетарну политику, безбедност и животну средину.

Кина је била посебно агресивна. Септ. 24, 2021, на пример, цене су пале након што је кинеска влада прогласила трансакције криптовалута нелегалним и рекла да берзама у иностранству није дозвољено да послују са људима у Кини.

Догађаји попут онога што се догодило у Кини су подсетник да криптовалута остаје релативно нова технологија чији пуни ефекти на светску економију још нису јасни. Цене криптовалута су променљиве, а неочекивани догађаји могу довести до пада цена.

Појединачне инвестиције треба да додају укус, а не да доминирају вашим портфолиом

Крипто стручњаци предлажу да се уздржите од „све уложених“ потеза када одлучите да инвестирате. „Избегавајте куповину великих количина криптовалуте у једном тренутку“, каже Џејк Јоком-Пјат, суоснивач Децред, криптовалуте са 1 доларом.5 милијарди тржишног удела. „Ако купите читаву гомилу одједном и цена падне, то је људима психолошки веома тешко.”

Уместо тога, он предлаже да се размотри заједничка стратегија улагања у берзе: просечна цена долара. „Купите малу количину сваког месеца, а онда само наставите то да радите, како цена расте или пада, за разлику од куповине све у овом једном кристализованом трошку са којим ћете морати да се носите психолошки за догледно време.”

Стручњаци за личне финансије често кажу да било која појединачна имовина, било да се ради о новчићу или акцијама компаније или нечем другом, треба да буде само прскање на врху иначе ваниле портфеља акција, обвезница и заједничких фондова који вам могу помоћи остварите своје дугорочне финансијске циљеве.

„Ако је крипто једино средство у које улажете, вероватно преузимате превише ризика“, каже Даниал.

Аутор је поседовао биткоин у време објављивања. НердВаллет не препоручује или не саветује читаоце да купују или продају биткоин или било коју другу криптовалуту.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here