Шта да радите када не можете да платите рачуне

Економске последице пандемије корона вируса могле би да нас прате још неко време.  Незапосленост се смањила, али чак и они који остану запослени могу се суочити са скраћеним радним временом или несигурношћу у погледу стабилности посла.

Ако сте у ситуацији у којој не можете да платите све своје рачуне или ћете вероватно ускоро бити тамо, можда имате неке опције да ограничите штету по своје финансије.

Дајте приоритет основним стварима

Пре него што платите било шта друго, покушајте да покријете основне ствари: смештај (хипотеку или кирију), храну и комуналије. Превоз, услуге мобилног телефона и брига о деци су неопходни ако вам дозвољавају да радите.

Хитна акција Трампове администрације продужила је савезну забрану деложација за многе изнајмљиваче до децембра. 31. Такође можете имати јачу заштиту од своје државе или града.

Људи који имају хипотеке које подржавају савезне државе (укључујући Фанние Мае, Фреддие Мац, ФХА, ВА и Министарство пољопривреде) и који могу потврдити финансијске тешкоће повезане са ЦОВИД-19 могу затражити стрпљење од својих хипотекарних зајмодаваца. Ако ћете пропустити плаћање хипотеке, контактирајте свог зајмодавца о опцијама за тешкоће и размислите о разговору са стамбеним саветником којег је одобрило У.С. Одељење за становање и урбанизам. Можете да позовете ХУД на 888-995-4673 за 24-часовну помоћ у избегавању одузимања имовине.

Помоћи ћемо вам да стигнете на прави пут. Погледајте анализу ваше потрошње и уочите могућности да уштедите новац. ПРАТИТЕ СВОЈЕ НАЛОГЕ

Стамбени саветници такође могу помоћи изнајмљивачима. Још један добар ресурс је Јуст Схелтер, који вас може упутити на локалне организације које се боре против исељења и бескућништва. Такође, може бити доступна помоћ при изнајмљивању у хитним случајевима. Започните претрагу за помоћ на ввв.211.орг.

Ваша локална 211 организација такође може да вас повеже са ресурсима за плаћање других основних ствари, укључујући храну и комуналије. Регулатори у неким државама рекли су комуналним предузећима да не искључују услуге због неплаћања током кризе; на другим местима многе комуналне компаније су обећале да ће обуставити искључења. Многи такође нуде јефтиније услуге „лифелине“ или планове плаћања ако заостанете.

Ако су вам плаћања за аутомобил прескупа и дугујете мање него што аутомобил вреди, можда ћете моћи да рефинансирате зајам. У супротном, најбоља опција може бити да га продате и купите нешто јефтиније, ако је могуће. Ако дугујете више од вредности аутомобила, можда ћете и даље моћи да га продате ако добијете лични зајам да покријете разлику у ономе што дугујете. Покушајте да избегнете враћање имовине, било добровољно или на неки други начин, јер ћете и даље бити на удици за сваки дефицит и ваш кредит ће патити.

Идентификујте своје приоритете следећег нивоа

Порези, алиментација и осигурање су трошкови који могу имати озбиљне последице када не платите.

Пореска управа и државне пореске агенције могу да вам узму део плате, заплене новац са вашег банковног рачуна и чак вас пошаљу у затвор (иако се то обично не дешава осим ако намерно не почините пореску превару). Сличне казне чекају и људе који не плаћају алиментацију.

Заостајање у плаћању осигурања, у међувремену, може довести до нестанка ваших полиса, остављајући вас рањивим на потенцијално катастрофалне трошкове.

Неке опције за олакшање:

  • Пореска управа је ове године померила рок за подношење пореске пријаве, а многе државе су следиле њихов пример. Ако и даље нисте били у могућности да платите, потражите начине да решите своје заостале порезе.

  • Можда ћете моћи да измените уговор о издржавању детета ако се вратите на суд.

  • Ако вам осигурање није приуштиво, разговарајте са осигуравачем о алтернативама или потражите јефтинију полису.

Сада размотрите све остало

Приступ кредиту може вам помоћи да платите рачуне када ваш приход није довољан. Идеално би било да извршите минималне уплате за било које зајмове или кредитне картице, јер прескакање плаћања може озбиљно оштетити ваше кредитне резултате и одрезати вашу могућност задуживања. Пропустите довољно уплата и могли бисте се суочити са позивима за наплату, тужбама и запленом плата.

Али неки рачуни имају дугме „пауза“. Можете тражити одустајање од савезних студентских кредита, на пример, што вам омогућава да привремено престанете да плаћате. Пошто су камате на савезне образовне зајмове укинуте током кризе, стрпљење неће повећати оно што дугујете. Осим тога, савезни зајмови имају планове отплате засноване на приходима који потенцијално могу смањити ваша потребна плаћања на нулу. У.С. Федерални сајт за помоћ студентима Министарства образовања има детаље.

У међувремену, неке банке и други зајмодавци нуде својим клијентима више опција након што су федерални регулатори охрабрили финансијске институције да помогну потрошачима погођеним пандемијом. Контактирајте своје зајмодавце да видите шта је доступно и како да се квалификујете за било какву помоћ.

Нажалост, понекад доступна помоћ није довољна. План управљања дугом кредитног саветника могао би вам омогућити да отплатите дуг по нижим каматним стопама. Можете добити препоруке од Националне фондације за кредитно саветовање.

Можда ћете такође морати да узмете у обзир да би банкрот могао бити ваша најбоља опција. Зауставља активност наплате и законски брише многе дугове. Национална асоцијација адвоката за банкрот потрошача је ресурс за препоруке.

Овај чланак је написао НердВаллет, а првобитно га је објавила Тхе Ассоциатед Пресс.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here