Шта покрива осигурање аутомобила?

Како функционише осигурање аутомобила

Већина ауто полиса укључује неколико врста осигурања аутомобила, од којих је свака дизајнирана да плати различите трошкове. На пример, један део ваше полисе може да покрива поправке вашег возила, док други плаћа нечију штету.

Свака врста покрића има ограничење — максимум који ће ваша полиса платити. Можете прилагодити многа од ових ограничења на основу тога колико покрића желите и колико сте спремни да платите за своју полису.

Што су ваши лимити већи и што више врста покрића купујете, то је мања финансијска одговорност са којом ћете се вероватно суочити након несреће – али ће ваше осигурање бити скупље.

Да бисте одлучили које покриће вам је потребно, истражите шта је потребно у вашој држави и шта ће најбоље заштитити ваше финансије.

» ВИШЕ: Колико вам је потребно осигурање аутомобила?

Које осигурање аутомобила је потребно?

У најмању руку, ваша полиса осигурања аутомобила ће укључивати минималне потребне врсте покрића и ограничења ваше државе. Док се минимални захтеви за осигурање аутомобила разликују у зависности од државе, главне врсте осигурања које бисте могли да добијете су:

 • Осигурање од одговорности, које плаћа трошкове због незгоде коју сте изазвали.

 • Заштита од личних повреда, или ПИП, или медицинска плаћања, или МедПаи, за покривање сопствених медицинских трошкова након несреће, без обзира ко је крив.

 • Неосигурани и недовољно осигурани возачи за плаћање штете од возача без осигурања аутомобила, или без довољно за плаћање штете коју узрокују.

Врсте покрића осигурања аутомобила на први поглед

Како функционише ваше осигурање аутомобила зависи од покрића које купујете. У наставку погледајте главне врсте покрића осигурања аутомобила и како они функционишу; затим читајте даље за више детаља и стварне примере.

Врста покривености

За шта се плаћа

Покриће одговорности

Медицински трошкови због повреда или смрти у несрећи коју сте изазвали, и трошкови поправке имовине коју сте оштетили.

Неосигурано покриће возача

Трошкови лечења и поправке након незгоде са неосигураним возачем.

Недовољно осигурана покривеност возача

Трошкови удеса са минимално осигураним возачем. Ово покриће се исплаћује када се испуне ограничења покрића недовољно осигураног возача.

Покривеност судара

Трошкови санације саобраћајних незгода, без обзира ко је крив.

Свеобухватна покривеност

Трошкове поправке од догађаја који су ван ваше контроле — укључујући временске прилике, ударање животиње током вожње, крађу и вандализам.

Покриће медицинских плаћања

Медицински трошкови за вас и ваше путнике након несреће без обзира на кривицу.

Осигурање за заштиту од повреда

Медицински трошкови, као и изгубљене плате, неге деце, трошкови сахране и други губици услед несреће без обзира на кривицу.

Гап осигурање

Разлика између онога што дугујете на свом аутомобилу и стварне тржишне вредности вашег аутомобила.

Осигурање од одговорности

Ако изазовете саобраћајну несрећу, осигурање од одговорности ће покрити трошкове било које накнадне штете, повреда или смрти. Све државе, осим Њу Хемпшира и Вирџиније, захтевају ово покриће.

Постоје две врсте покрића одговорности за ауто полисе:

Одговорност за телесне повреде плаћа трошкове повреда или смрти у несрећи коју сте изазвали.

Одговорност за штету на имовини покрива трошкове поправке ако ударите друго возило или другу имовину као што је ограда или зграда.

Износ покрића обавезе у полиси обично се изражава као три броја. На пример, 100/300/50 значи:

 • 100.000 долара телесне повреде за сваку особу у несрећи.

 • 300.000 долара за телесне повреде по несрећи.

 • 50.000 долара за материјалну штету по несрећи.

Ваше осигурање аутомобила ће платити до ограничења ваше полисе. Након тога, бићете на удици за додатне трошкове.

Како то функционише: Изазивате несрећу са више аутомобила, оштетите још два возила и повређујете четири особе. Ваша покриће за штету на имовини би покривало поправке за два возила, док би ваше покриће за телесне повреде платило медицинске рачуне људи које сте повредили.

Примењиваће се најнижа могућа граница. Да сте имали горенаведену покривеност и нанели повреде у вредности од 100.000 долара четири различите особе, ти медицински рачуни не би били у потпуности покривени јер је ваш максимум по несрећи 300.000 долара.

Да би овај тип сценарија био мање вероватан, у неким државама уместо тога можете изабрати комбиновано једно ограничење.

» ВИШЕ: Цитати за осигурање аутомобила: Шта треба да знате

ПИП и МедПаи

Заштита од личних повреда и покриће медицинских плаћања плаћате своје медицинске трошкове након саобраћајне несреће, без обзира ко је крив. Они такође покривају медицинске трошкове за повређене путнике.

Заштита од личних повреда, која се понекад назива и „осигурање без грешке“, такође може да покрије трошкове сахране, бриге о деци или изгубљене плате услед повреда у несрећи.

Како то функционише: Ви и путник сте повређени у несрећи и на крају изостајете са посла неколико недеља. Пошто живите у држави без грешке, ваша политика укључује ПИП, који плаћа болничке рачуне и вама и вашем путнику, плус ваше изгубљене плате.

» ВИШЕ: Осигурање без грешке: Шта треба да знате

Покривеност неосигураних и недовољно осигураних возача

Покриће за неосигуране возаче плаћа трошкове који настају услед ударца неосигураног возача. Отприлике 1 од сваких 8 возача нема осигурање аутомобила, према студији Савета за истраживање осигурања из 2019.

Покривеност недовољно осигураног возача исплаћује се када возач који је крив има осигурање, али су њихови лимити прениски да покрију сву штету.

Неке државе захтевају минимални износ неосигураних или недовољно осигураних возача. Ево четири врсте покривености које ће можда бити потребне:

 • Неосигурано покриће за телесне повреде возача, или УМБИ, плаћа медицинске трошкове узроковане неосигураним возачем.

 • Неосигурано осигурање од штете на имовини возача, или УМПД, плаћа трошкове поправке узроковане неосигураним возачем.

 • Недовољно осигурано осигурање за телесне повреде возача, или УИМБИ, исплаћује се ако су трошкови повреда и поправки већи од ограничења одговорности за телесне повреде возача који је крив.

 • Недовољно осигурано покриће за штету на имовини возача, или УИМПД, плаћа трошкове поправке који премашују границе одговорности за штету на имовини возача који је крив.

Како то функционише: Возач вас зауставља на црвеном светлу. Када одете да размените информације о осигурању, откријете да их возач нема. Ваше УМПД покриће плаћа поправку вашег браника, док УМБИ покриће плаћа медицинске трошкове.

Судар и свеобухватна покривеност

Осигурање од судара и свеобухватно осигурање су опциони у свакој држави, али могу бити потребни вашим уговором ако сте финансирали или изнајмили возило. Ово покриће се исплати да поправите ваш аутомобил или да вам надокнадите његову вредност ако је украден или оштећен без поправке.

Осигурање од судара плаћа штету на вашем аутомобилу након несреће, без обзира на то ко је крив. Такође ће платити штету на удару.

Каско осигурање се исплаћује ако је ваш аутомобил украден или оштећен нечим другим осим саобраћајном несрећом. То укључује штету од олуја, поплава, падајућих предмета, експлозија, земљотреса, вандализма или контакта са животињом, као што је ударање јелена.

И свеобухватно покриће и покриће у случају судара углавном долазе са одбитком, што је износ потраживања из осигурања који ћете морати да покријете пре него што ваш осигуравач плати. Што већи износ одбитка одаберете, то ће ваша премија бити нижа.

Како то функционише: Ударите јелена и оштетите хаубу свог аутомобила у вредности од 3.000 долара. Одбитак за свеобухватно осигурање износи 1.000 долара, који плаћате радионици. Након тога, преосталих 2.000 долара покрива ваш осигуравач.

» ВИШЕ: Шта је осигурање аутомобила са пуним покрићем?

Гап осигурање

Вредност новог аутомобила почиње да опада у тренутку када напусти паркиралиште – брже него што се стање кредита у почетку смањује. Ако имате нов аутомобил који још увек није отплаћен, осигурање ће покрити разлику између вредности аутомобила и износа који дугујете по кредиту.

Ако изнајмљујете аутомобил, компанија за лизинг може захтевати од вас да носите осигурање од недостатка. Обично ће продавац аутомобила обезбедити осигурање празнине, а трошкови ће бити укључени као део плаћања закупа. Међутим, то резултира плаћањем камате на покриће које обично можете добити јефтиније преко осигуравача.

Како то функционише: Дугујете 20.000 долара за свој ауто кредит када доживите тешку несрећу и ваш нови аутомобил је укупан. Ваше покриће од судара би покривало укупан износ тржишне вредности вашег аутомобила (минус одбитак), око 18.000 долара. Ако имате осигурање од празнине, ваш осигуравач ће покрити преосталих 2.000 долара на вашем ауто кредиту.

Додатне опције покривености

Можете бирати између разних додатних опција, које обично не коштају превише да би се додале политици, али могу бити корисне у хитним случајевима. Мораћете да купите судар и свеобухватан да бисте могли да купите неке од ових додатака.

 • Надокнада за изнајмљивање плаћа се за изнајмљени аутомобил док је ваш аутомобил у радњи након покривене поправке.

 • Помоћ на путу, или покриће за вучу и рад, пружа помоћ ако се покварите и треба вам батерија или вуча.

 • Осигурање за замену новог аутомобила функционише слично као и осигурање од празнине и платиће вредност новог аутомобила ако је ваш укупан у несрећи. Већина осигуравача нуди само једно или друго покриће.

 • Потпуна покривеност стаклом се исплати за поправку или замену напукнуто или сломљено стакло, без одбитка.

 • Ридесхаре осигурање ће вас покрити када се возите за услугу ридесхаре као што је Убер или Лифт.

Када одредите опције покрића које желите, важно је да купујете и упоредите стопе осигурања аутомобила. Прикупите најмање три понуде да бисте били сигурни да ћете добити најбољу могућу понуду за било коју покривеност коју одаберете.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here