За шта се залаже ИРА?

ИРА је скраћеница за индивидуални аранжман за пензионисање. То је стари школски, званични говор пореске управе, али већина људи мисли о ИРА-има као о индивидуалним пензионим рачунима, а то је управо оно што јесу.

Иако постоје различите врсте ИРА, све су то рачуни за пензионисање који нуде пореске олакшице како би подстакли људе да штеде за пензију. Скоро све ИРА захтевају да имате приход од рада. (ИРА супружника је изузетак.)

Две најпопуларније врсте ИРА су традиционална ИРА и Ротх ИРА. Са ова два ИРА-а, можете допринети максимално 6.000 УСД у 2021. и 2022. (7.000 УСД ако имате 50 или више година).

Ево више информација о традиционалним ИРА и Ротх ИРА:

Традиционална ИРА

Са традиционалном ИРА-ом, можете се квалификовати да узмете порески одбитак у години када дате допринос. Ако ставите годишњи максимум у традиционалну ИРА, а квалификујете се за одбитак, ваш опорезиви приход ће бити смањен за тај износ у вашој пореској пријави.

Па како знате да ли се квалификујете за тај традиционални ИРА порески одбитак? Ево како:

  • Ако немате рачун за пензионисање на послу, а ваш супружник (ако сте у браку) такође нема рачун за пензионисање на послу, онда можете одбити свој пуни традиционални допринос ИРА-е.

  • Ако ви или ваш супружник имате план за пензионисање на послу, онда ћете морати да погледате традиционална ограничења прихода ИРА. Ова ограничења прихода спречавају људе са већим приходима да одбију неке или све своје доприносе традиционалној ИРА ако такође имају план за пензионисање на послу.

Предност штедње са одложеним порезом долази са неким другим правилима. Ако повучете новац из традиционалне ИРА пре 59½ године, вероватно ћете дуговати казну од 10% плус порез на доходак на ту дистрибуцију. Сазнајте више о ИРА правилима повлачења.

» Прочитајте више о традиционалним ИРА

Ротх ИРА

Са Ротх ИРА, не добијате пореске олакшице у години када дате свој допринос. То значи да ако ове године ставите годишњи максимум у своју Ротх ИРА, не можете тражити тај допринос као порески одбитак на вашој пореској пријави.

Али са Ротхом, ваши доприноси расту без пореза – никада не дугујете порез на добит од улагања ако пустите новац да стоји тамо док не навршите најмање 59½ година (под претпоставком да сте отворили Ротх најмање пет година раније – читајте више о Ротх ИРА правилима повлачења овде). Пошто нисте узели порески одбитак на доприносе, сав новац долази са тог рачуна потпуно ослобођен пореза у пензији.

Осим тога, са Ротх ИРА, можете повући своје доприносе кад год желите. Ово је новац за вашу пензију, тако да је најбоље да оставите новац уложен за пензију. Али ако апсолутно морате да додирнете свој налог, не постоје правила, казне за повлачење или порези све док повлачите само оно што сте допринели. (Имајте на уму да ако повучете инвестициону зараду или камату, вероватно ћете дуговати казну од 10% и порез на приход на тај новац.)

Коначно, важно је знати да постоје ограничења прихода за Ротх ИРА. То значи да не можете доприносити Ротх-у ако ваш приход премашује границе пореске управе. Погледајте ограничења доприноса Ротх ИРА.

» Прочитајте више о Ротх ИРА

» Погледајте наше листе најбољих ИРА налога и најбољих Ротх ИРА налога

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here