Шта очекивати од кућне инспекције

Инспекција куће вам помаже да донесете информисанију одлуку о дому који размишљате о куповини.

Кућни инспектор може идентификовати потенцијалне проблеме и дати вам бољу представу о текућем одржавању које ће имовина захтевати.

Када купујете кућу, темељна инспекција куће може вам уштедети хиљаде долара у неочекиваним поправкама - или од несвесне куповине јаме новца.

Шта је кућна инспекција?

Инспекција куће је визуелна процена физичке структуре куће и механичких система, укључујући кров, плафоне, зидове, подове, прозоре и врата.

Инспектор ће проверити да ли су главни уређаји у функцији, прегледати систем грејања и климатизације, испитати водоводне и електричне системе, а може чак и да чачка по тавану и подруму.

Циљ кућне инспекције је да открије проблеме са самим домом. Инспектори вам неће рећи да ли добијате добру понуду за кућу или понудити мишљење о продајној цени.

» ВИШЕ: Шта треба и не треба кућна инспекција

Када се врши кућна инспекција?

Преглед куће се дешава након што продавац прихвати вашу понуду, али пре куповине куће. Да бисте обезбедили довољно времена за додатне инспекције или преговоре са продавцем, желећете да закажете кућну инспекцију што је пре могуће након што сте под уговором.

Требало би да дозволите најмање седам до 10 дана у процесу куповине куће да бисте се побринули за инспекцију.

» ВИШЕ: Колико времена је потребно да се затвори кућа?

Ангажовање кућног инспектора

Као купац, на вама је да ангажујете кућног инспектора. Чак и ако продавац понуди да подели свој извештај о инспекцији куће или тврди да је кућа претходно прегледана, желећете да организујете сопствену инспекцију како бисте сами могли да проверите инспектора. Кућни инспектори нису федерално регулисани, а чак нису ни лиценцирани у свим државама.

Тражите препоруке од пријатеља и колега и претражите базе података професионалних удружења, као што су Америчко друштво кућних инспектора и Међународно удружење сертификованих кућних инспектора. Такве организације обично захтевају од чланова да положе испит, поштују етички кодекс и заврше континуирано образовање. Проверите свој локални Биро за боље пословање да видите да ли кућни инспектор има евиденцију о жалбама.

Најбоља пракса је интервјуисати потенцијалне кућне инспекторе о њиховом искуству, обуци и областима стручности. На пример, ако размишљате о поправљачу или гледате старију кућу, пожелећете инспектора који има знање о историјским кућама.

Затражите препоруке од претходних клијената, посебно од власника кућа који су били у својим домовима најмање шест месеци. Ово ће вам помоћи да утврдите да ли су се појавили проблеми који нису пријављени у њиховим инспекцијама.

Такође можете затражити узорке претходних извештаја и приметити да ли су једноставно попуњене контролне листе или опсежне прегледе. На тај начин ћете знати да ли плаћате брзи извештај или детаљне информације.

» ВИШЕ: Разумевање непредвиђених ситуација и обелодањивања

Колико кошта кућни преглед?

Кућне инспекције могу коштати 300 до 500 долара или више, тако да желите да будете сигурни да добијате оно што плаћате. Такође ћете желети да имате та средства при руци.

За разлику од многих других трошкова затварања, обично плаћате кућном инспектору у време услуге.

Размислите о томе на овај начин: ако кућни инспектор мора да чека до затварања да би добио плату, он би имао подстицај да се увери да затварање прође глатко. Бескрупулозан би могао да пријави проблеме који би могли стати на пут продаји.

» ВИШЕ: Избегните катастрофу откривања података

Шта се дешава током кућне инспекције?

Кућном инспектору би требало  неколико сати да заврши детаљан обилазак куће коју желите да купите. За то време, инспектор ће правити белешке и слике и, ако будете пратили, коментарисати оно што виде. Што је најважније, инспектор ће дати објективно мишљење о стању куће, одвојено од емотивног тобогана на којем сте били током процеса куповине куће.

Инспектор би могао да размисли о питањима безбедности деце која се налазе у кући, али опет, то зависи од искуства и компетенција инспектора. А кућни инспектор не мора нужно да утврди да ли је ваш дом у складу са локалним грађевинским прописима.

Такође неће коментарисати ништа естетско, осим ако то не одаје већи проблем. На пример, могу указати на мрљу на плафону која указује на оштећење водом.

Иако инспектори треба да имају оштро око за детаље, неће моћи да открију невидљиво. То значи да скривене штеточине, азбест, буђ или друге потенцијално опасне супстанце могу остати непримећене.

Неће бити покривена ни подручја која нису лако доступна, попут септичке јаме. Оваква питања могу захтевати специјализоване евалуације.

» ВИШЕ: Различите врсте кућних инспекција

Шта је укључено у извештај о кућној инспекцији?

Добар извештај о кућној инспекцији је опсежан, садржи контролне листе, сажетке, фотографије и белешке. Може проценити преостали корисни век трајања главних система и опреме, као и крова, структуре, боје и завршних обрада.

Критичне информације ће укључивати и препоручене поправке и замене.

Инспекција није пролазни испит. Ниједна поправка није обавезна након кућне инспекције, иако може открити проблеме који подстичу даље преговоре са продавцем. Научићете много о дому и стећи ћете поверење у одлуку да се уселите на нову адресу — или сазнаћете довољно да пређете на куповину.

» ВИШЕ: Контролна листа за кућну инспекцију за купце

Често постављана питања Која је сврха кућне инспекције?

Инспекција куће вам помаже да донесете информисанију одлуку о дому који желите да купите. Кућни инспектори могу да идентификују потенцијалне проблеме, од којих би неки могли бити скупи или би чак могли да крше договоре. Инспекција вам такође може дати бољу представу о текућем одржавању које би имовина могла захтевати.

Шта није укључено у кућну инспекцију?

Инспектори вам неће рећи да ли добијате добру понуду за кућу или понудити мишљење о продајној цени. Циљ кућне инспекције је да објективно открије проблеме са самим домом.

Да ли морам да будем тамо на кућном прегледу?

Не морате бити присутни током кућне инспекције, али би могло бити корисно гледати како инспектор ради свој посао. Може вам дати прилику да чујете коментаре који можда неће завршити у коначном извештају или да поставите хитна питања.

Ко плаћа кућну инспекцију током распродаје, и да ли сам дужан да је добијем?

Купац ангажује кућног инспектора и плаћа таксу, која може бити од 300 до 500 долара или више. Ово би могла бити мала цена ако инспекција открије проблеме са кућом који би могли да захтевају скупе или опсежне поправке. Кућне инспекције нису потребне, али би могле пружити непроцењив мир, посебно за купце куће први пут.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here