Шта очекивати ако сте позитивни на ЦОВИД док путујете у иностранство

Наставница науке у средњој школи Стефани Гугенхајм требало је да одлети кући у Илиноис са једнонедељног породичног одмора кроз Шпанију - последње ура пре почетка школске године.

Као што сви путници морају да ураде пре уласка у У.С. из иностранства, она и њена породица су урадили брзи тест на ЦОВИД-19 у Барселони дан пре лета у августу. Тест њеног оца био је негативан. Тест њене сестре је био негативан. Њено је било позитивно.

„Дама која је издавала наше тестове дала им је формуларе за одобрење“, каже Гугенхајм, који је у то време био вакцинисан. „Погледала ме је и једноставно рекла: „10 дана.’ Био сам у шоку.”

То вече није било последње ура у Шпанији коју је очекивала. Уместо тога, пожурила је да одложи свој лет док је њена породица купила залихе како би је прошла кроз неочекивани карантин. И следећег дана, њена породица се вратила у У.С., остављајући 27-годишњег Гугенхајма самог у хотелској соби без људске интеракције 10 дана, осим што је неко куцао на врата од стране некога ко је достављао храну.

Оно што је уследило био је убрзани курс о томе шта се дешава ако сте позитивни на ЦОВИД-19 док путујете у иностранство.

Шта се дешава када тест буде позитиван

Трошкови добијања ЦОВИД-19 у иностранству — и процес суочавања са њим — могу да варирају у зависности од земље, а често чак и од региона.

Гугенхајм је имала среће (колико је неко могао када је био позитиван) јер је била у Барселони, која има посебне „здравствене хотеле“ за људе који морају да се самоизолују. Шпанска влада је покрила трошкове њеног хотела, који је била мала соба са брачним креветом и мини балконом са погледом на улицу испод. Да је морала да плати рачун, десетодневни боравак би је лако могао коштати више од 800 долара, према анализи НердВаллет-а о десетак хотелских боравака у ниским објектима у Барселони (а то чак ни не узима у обзир трошкове хране).

Слично томе, путник Роллие Петеркин, који је био позитиван у јануару 2021., имао је сличан случајан тренутак. Петеркин, који је путовао за Турску са заустављањем у У.С., био позитиван дан пре него што је требало да напусти Костарику.

Костарика захтева од невакцинисаних туриста да купе путно осигурање. Иако је од тада био вакцинисан, у то време није био. И тако - док Петеркин обично никада не купује путно осигурање - за њега је издвојио око 30 долара.

Али није био сигуран шта ће бити надокнађено (ако ишта), па је Петеркин рекао да је и даље покушавао да смањи трошкове уместо да наручи лепе оброке и борави у луксузним хотелима током карантина.  Док је поднео признанице у вредности од око 2.000 долара, рекао је да је захвалан што је добио чек од 1.000 долара од своје осигуравајуће компаније, на крају.

Ево неких од изазова са којима су се Гугенхајм и Петеркин сусрели током свог продуженог боравка:

Преноћиште

Пошто је влада покрила собу и пансион, Гугенхајмов боравак у Шпанији имао је мало трошкова осим услуге прања веша у хотелу.

Преноћиште је било изазовније за Петеркина, који је одсео у хостелу. Власник хостела га је замолио да оде након што је сазнао за позитиван тест, па је Петеркин покушавао да пронађе смештај који би га прихватио и на крају пронашао смештај за одмор. Без детерџента за прање веша, подразумевано је пратио веш у судоперу сапуном за суђе.

Шта очекивати: Очигледно је да ће трошкови варирати у зависности од локације, али није неразумно очекивати да ћете платити најмање 100 долара по ноћи у ниским хотелима ако морате да продужите свој боравак. Ово би могло бити више од 1.000 долара током 10 ноћи.

Храна

Гугенхајм, која је веганка, рекла је да је импресионирана што њен хотел нуди чак и оброке без меса. Гугенхајм је рекла да се не сећа квалитета хране јер је до трећег дана карантина изгубила чуло мириса.

С обзиром да је био у изнајмљивању за одмор, Петеркин се ослањао на услугу доставе хране. Обично је наручивао само два оброка дневно како би смањио трошкове испоруке.

Шта очекивати: Није неразумно очекивати да ћете платити 15-20 долара по испорученом оброку док сте у карантину. Дакле, мораћете да урачунате неколико стотина долара за храну.

Забава

Гугенхајм је очекивао одмор без посла и није понео лаптоп. Али с обзиром на њен предстојећи усамљени карантин, њена породица јој је купила лаптоп у Аппле Сторе-у у Барселони како би се могла припремити за предстојећу школску годину. Осим тога, обим њене забаве подразумевао је да мачка луталица лута ходником њеног хотела.

Петеркин, који ради на даљину као писац и подкастер, рекао је да је остао релативно продуктиван, иако му је досадно.

„Поред тога, само сам изводио склекове да бих био заузет“, каже он.

Шта очекивати: Иако куповина лаптопа може изгледати екстремно, пожелећете да барем размислите о томе шта бисте могли да радите да бисте убили време ако сте у иностранству, али не можете да изађете напоље. Да ли ћете морати да радите из своје хотелске собе? Имате ли књигу или електронику са собом која вам може помоћи да прођете кроз време карантина?

Летови

И Гугенхајм и Петеркин су поново заказали своје почетне летове. Већина авио-компанија је додала флексибилне политике за промене и отказивање од пандемије. Обојица су рекли да не морају да плаћају промену, иако су обоје дуговали разлику у првобитној цени авионске карте у односу на скупљу авионску карту у последњем тренутку.

Петеркинова ситуација је била тешка јер је, док је његово коначно одредиште била Турска, свратио у САД.С., али је летове резервисао посебно. Његово осигурање је покривало авионске карте од Костарике до САД.С., али је дуговао разлику у цени карте за продужени лет за Турску.

Шта да очекујете: Поновно резервација лета може бити скупа, јер сте обично у знаку разлике у цени карте, која ће често бити већа када поново резервишете близу новог датума поласка након карантина као за разлику од тог оригиналног лета који сте вероватно резервисали много унапред. Овај трошак би лако могао бити неколико стотина долара.

Медицински трошкови

Гугенхајм је рекао да су њени симптоми - који су се углавном појавили усред карантина - били благи, што она приписује вакцинацији. Петеркин је рекао да је асимптоматски. Али за путнике са озбиљним случајевима, неочекивани болнички рачуни могу бити скупи.

Поред тога, обојици је било потребно одобрење за повратак у У.С. За Гугенхајма, то је подразумевало посету лекару, који је написао белешку у којој се наводи да се потпуно опоравила.

Петеркинова карта за У.С. био негативан резултат теста. Пошто су тестови у тој области коштали 90 долара, чекао је 10 дана упркос томе што је био асимптоматски да би боље гарантовао негативан тест - чиме је осигурао да неће изгубити 90 долара на другом позитивном тесту.

Шта очекивати: Ово може бити велика варијабла у зависности од тога колико сте болесни (или не). Било шта, од плаћања теста на ЦОВИД-19 до продужених болничких трошкова, могло би бити потребно у зависности од земље у којој се налазите.

Како се припремити за могућност добијања ЦОВИД-а у иностранству

„Знам да вакцина није нужно ту да вас ослободи болести, већ да вам симптоми буду благи“, каже Гугенхајм. „Ипак, био сам шокиран што сам био позитиван, а моја породица негативан.”

Гугенхајм је рекла да је свесна да ће се можда разболети. „Али никада не мислите да ће вам се то догодити док се не догоди“, каже она.

У очекивању да ћете можда бити позитивни, ево како да се припремите:

Схватите своје постојеће здравствено осигурање и размислите о куповини путног осигурања

У.С.-Пружаоци здравственог осигурања обично не покривају медицински третман када сте у иностранству, па увек проверите код свог осигуравача да ли нуди покриће за међународна путовања. Ако није, размислите о куповини путног здравственог осигурања. Иако обично неће покрити рутинске трошкове, може покрити хитне медицинске трошкове, било да вам ломи ногу на скијању или заврши у болници са ЦОВИД-19.

Платите одређеним путним кредитним картицама

Неке путне кредитне картице нуде безброј погодности осигурања путовања укључујући отказивање путовања, медицински третман и покриће медицинске евакуације. Иако је то обично предност за премиум кредитне картице за путовања (које такође често имају годишње накнаде северно од 500 долара), држање једне од ових картица може бити вредно тога ако сте позитивни на тесту.

Уобичајено је да ове картице надокнађују трошкове до најмање 5.000 до 20.000 долара, све док је оригинална куповина обављена на истој картици. Уместо да купите посебну полису путног осигурања, можда ћете имати довољно покрића од путног осигурања ваше кредитне картице. Услови се разликују у зависности од картице, али често могу да вам надокнаде трошкове ако је неко други у вашој странци на путовању позитиван (чак и ако нисте).

Резервишите код авио-компанија и хотела који имају флексибилне политике

Ипак, чак и ослањање на осигурање може бити фрустрирајуће. Обично ћете и даље морати да платите унапред трошкове и да поднесете признанице за надокнаду. Петеркин је рекао да је требало десетак телефонских позива и много месеци пре него што му осигуравач пошаље чек од 1.000 долара.

Да бисте избегли надокнаду за пропуштени лет или отказану хотелску собу на следећој етапи вашег путовања, резервишите код провајдера путовања са флексибилним смерницама за промене и отказивање. Иако су се политике отказивања авиона и хотела побољшале, нису сви тако великодушни. На пример, многе основне економске цене су непроменљиве, тако да оно што изгледа као јефтина авионска карта може на крају бити неповратна цена.

Да ли су међународна путовања добра идеја с обзиром на ризик од позитивног тестирања на ЦОВИД-19?

Зависи кога питаш. Гугенхајм каже да би, гледајући уназад, волела да се одлучила за кућни одмор.

„Не путујте ван своје земље ако желите да се опоравите у свом кревету“, каже она. „Варијанта делта је жива и здрава. Наше вакцине су од помоћи и захвалан сам што се нисам много разболео, али оне нису лек.”

С друге стране, Петеркин није дозволио да га заустави карантин у Костарики. Од тада је био у више од десет земаља и чак је примио прву АстраЗенеца вакцину у Црној Гори и другу дозу у Румунији.

„Срећан сам што могу да путујем“, каже он. „Поврат новца од мог путног осигурања био је шлаг на торти.”

Ипак, Петеркин није купио путно осигурање од излета у Костарику.

„Вероватно би требало да га добијем“, каже он. „Претпостављам да сам мало непромишљен.”

Како да максимизирате своје награде

Желите путну кредитну картицу која даје приоритет ономе што вам је важно. Ево наших избора за најбоље путне кредитне картице 2021, укључујући оне најбоље за:

  • Флексибилност, трансфер поена и велики бонус: Цхасе Саппхире Преферред® картица

  • Без годишње накнаде: кредитна картица Банк оф Америца® Травел Ревардс

  • Паушалне награде за путовања: Цапитал Оне Вентуре Ревардс кредитна картица 

  • Бонус награде за путовања и врхунске погодности: Цхасе Саппхире Ресерве®

  • Луксузне погодности: Платинум Цард® из Америцан Екпресс-а

  • Пословни путници: Инк Бусинесс Преферред® кредитна картица

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here