Шта се дешава ако не платим лични зајам?

Имали сте сву намеру да отплатите свој лични зајам када сте потписали уговор о зајму. Али онда се догодио живот - можда неочекивани губитак посла, повреда или развод - и сада сте пропустили уплату и суочавате се са неизвршеним обавезама.

Неиспуњење личног кредита значи да ваша месечна уплата касни најмање 30 дана. Као резултат тога, ваш зајам можда иде у наплату, а ваш кредитни резултат ће вероватно бити погођен.

Време је да предузмете акцију: Контактирајте зајмодавца и објасните своју ситуацију. Неки зајмодавци ће понудити краткорочно олакшање, посебно зајмопримцима погођеним кризом ЦОВИД-19. Можда ћете моћи да ублажите озбиљну штету тако што ћете бити проактивни.

Ево шта можете очекивати ако не платите лични зајам и кораке које треба предузети сада ако се суочите са кашњењем.

Када је лични кредит у кашњењу?

Лични кредит у кашњењу значи да плаћање касни од 30 до 90 дана. Тачан тајминг зависи од врсте кредита, зајмодавца и услова вашег уговора о зајму.

Лични кредити су у кашњењу, али не у кашњењу, ако плаћање касни само неколико дана. Можда ће вам бити наплаћена накнада за кашњење након грејс периода од 10 до 15 дана. Накнада се може наплатити као износ у доларима (15 до 40 долара) или проценат доспелог плаћања (5% до 10%).

Плаћање мора каснити најмање 30 дана да би га зајмодавац пријавио кредитним бироима као закашњело плаћање. Закашњела плаћања могу срушити чак 100 поена од вашег ФИЦО кредитног резултата ако имате добар до одличан кредит (690 до 850).

Подразумеване вредности не само да штете вашем кредитном резултату; они такође остају на вашем кредитном извештају до седам година и могу отежати квалификовање за нови кредит.

» ВИШЕ: Како уклонити негативне ставке са вашег кредитног извештаја

Последице кашњења личног кредита

Једном када ваш кредит не дође до кашњења, зајмодавац или премешта неплаћени износ зајма у интерно одељење за наплату или га продаје трећем лицу утеривачу дугова. Можете примати телефонске позиве, писма, е-пошту или текстуалне поруке од компаније за наплату у покушају да наплатите дуг.

Ако ваш кредит није обезбеђен, зајмодавац или утеривач дугова могу да вас одведу на суд да траже отплату путем заплене плате или да заложе имовину коју поседујете, као што је ваша кућа, каже Русс Форд, финансијски планер и оснивач Ваифиндер Финанциал-а.

„Само зато што [зајмодавци немају имовину за заплену не значи да [подразумевано је без последица и да не могу да вас натерају да је вратите“, каже Форд.

Ако је зајам обезбеђен средствима као што су ваш аутомобил, штедни или инвестициони рачуни, зајмодавац има право да заплени имовину да би надокнадио своје губитке, као што је наведено у уговору о зајму.

На пример, ако је зајам обезбеђен власништвом аутомобила, зајмодавац може послати писмо захтевајући плаћање. Може повратити возило ако се не отплати у одређеном временском оквиру, каже Форд.

Коначно, ако имате коподносиоца зајма, без обзира да ли је ко-потписник или су-зајмопримац, та особа је спремна да плати ако не испуните обавезе.

» ВИШЕ: Тужени због дуга? Ево шта можете очекивати

Шта учинити ако се суочите са кашњењем кредита

Контактирајте зајмодавца: Будите проактивни и позовите зајмодавца пре доспећа следеће уплате. Зајмодавац ће можда моћи да пружи неку олакшицу — као што је привремена суспензија или одлагање плаћања кредита — ако објасните своју ситуацију.

„Увек је боље за вас да прегризете метак и решите се са тим, и да одете код даваоца кредита за помоћ пре него што дође до наплате или неизмирења“, каже Форд.

Упознајте своја права: Схватите своја права према Закону о поштеној наплати дугова (ФДЦПА) ако се суочите са неизвршеним обавезама или ако је ваш дуг већ ушао у наплату.

Противзаконито је да утеривачи дугова користе увредљиве, непоштене или обмањујуће поступке када покушавају да наплате дугове. Ако вас утеривач дугова малтретира или крши закон, можете поднети жалбу Бироу за финансијску заштиту потрошача и контактирати државног тужиоца.

Контактирајте адвоката: Ако вам је већ достављена тужба, тражење правне помоћи је вероватно ваш најбољи начин деловања.

Мораћете да се појавите на суду да бисте избегли неизвршену пресуду у којој судија решава случај и аутоматски одлучује у корист зајмодавца или утеривача дугова.

Разговарајте са кредитним саветником: Агенција за кредитно саветовање може да ради са вама на вашем буџету или да креира нови план буџета, који може да ослободи готовину за отплату оног што дугујете и да вам помогне да останете у току са свим својим дуговама.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here