Шта се дешава са студентским кредитима када умрете?

Ако су вам потребна решења за студентски дуг:

  • Пронађите помоћ: Опције за легитимне ресурсе помоћи и организације за студентску позајмицу за контакт.

  • Паузирајте исплате: Сазнајте разлике између одлагања студентског кредита и одлагања.

  • Изађите из задане обавезе: Сазнајте о последицама и лековима за неплаћање студентског дуга.

  • Прогласите банкрот: Истражите како отплатити студентски дуг у стечају.

Можда ћете се осећати као да ћете отплаћивати студентске кредите до дана смрти. Али ни то можда није крај.

Све зависи од врсте кредита које имате и зајмодавца, каже Адам Мински, адвокат за студентске кредите са канцеларијама у Бостону и Њујорку.

„Први корак је да се утврди да ли је зајам федерални или не“, каже Мински. „Ако је приватно, онда је нијансираније; своди се на то шта пише у уговору и када је кредит издат.”

» ВИШЕ: Шта се дешава ако никада не платите студентске кредите?

Ево шта се дешава са вашим студентским дугом ако умрете и шта можете да урадите како бисте били сигурни да нећете оптерећивати људе који су остали.

Шта се дешава са дугом савезног студентског зајма када умрете?

Ако умрете, ваши савезни студентски кредити ће бити исплаћени, што значи да више неће бити потребно плаћање. Ваш родитељ, супружник или друга особа коју одредите мораће да достави доказ о смрти вашем сервисеру кредита. То значи оригинал или копију умрлице.

Федерални ПЛУС кредити за родитеље ће такође бити отпуштени ако родитељ зајмопримац умре или ако умре ученик за кога је родитељ позајмио кредит.

» ВИШЕ: 10+ програма опроста студентских кредита који отпуштају кредите

Шта се дешава са дугом приватног студентског кредита када умрете?

Ако умрете са дугом приватног зајма, његова будућност ће зависити од политике зајмодавца.

Приватни кредити које сте сами подигли вероватно ће вам бити опроштени. (Питајте свог зајмодавца о његовој политици отпуштања у случају смрти.) Али приватни зајам који је заједно потписао родитељ или неко други можда и није.

Супотписници су једнако одговорни за зајам као и студент. Ако студент умре, супотписник је дужан да отплати зајам осим ако зајмодавац има полису у којој се другачије наводи.

Ово се односи на већину постојећих кредита, али не и на нове кредите. Сви кредити узети након 11. 20. 2018. мора да ослободи супотписника у случају смрти студента зајмопримца, због одредбе у Закону о економском расту, регулаторним олакшицама и заштити потрошача.

Ако имате кредит који је издат пре новембра. 20, 2018, а ваш зајмодавац нема званичну политику отпуста, још увек постоји регрес. Зајмодавац ће имати процес који се зове „саосећајни преглед“ који би и даље могао да доведе до опроштења ваших зајмова или отпуштања супотписника, каже Април Куери, регионални менаџер и менаџер за друштвене услуге у Фондацији колеџа Северне Каролине. Контактирајте свог зајмодавца да бисте сазнали шта процес подразумева.

Шта се дешава са кредитима ваших родитеља у случају смрти?

Федерални директни ПЛУС зајмови ће бити отпуштени ако умре родитељ или студент за који је ПЛУС кредит узет. Доказ о смрти се доставља сервисеру у виду оригинала или копије умрлице.

Ако имате приватни родитељски зајам, контактирајте свог зајмодавца да бисте сазнали његову политику.

» ВИШЕ: Како добити родитеље плус опрост зајма 

Да ли морам да наставим да плаћам студентски зајам ако мој родитељ или супружник умре?

Да, ако вам родитељ или супружник умре, и даље ћете морати да отплаћујете студентске кредите. Чак и ако вам је родитељ или супружник помагао у плаћању, и даље сте законски обавезни да отплаћујете зајмове.

Да ли ће смрт покренути рачун за порез на студентски зајам?

За разлику од неких других програма за опрост дугова, отпуштање због смрти или инвалидитета неће покренути порески рачун. Закон о смањењу пореза и запошљавању из 2017. укључивао је одредбу којом је студентски дуг који се отплаћује због смрти ослобођен плаћања пореза. Ово правило је на снази до 2025. године и односи се на све савезне и приватне студентске кредите.

» ВИШЕ: Ваш водич за пријављивање пореза са студентским кредитима

Шта можете учинити да заштитите своју породицу

Да бисте избегли било какве главобоље за своје имање, сада морате предузети кораке да заштитите своје најмилије.

Разговарај са својим родитељем (или неким другим). Ако имате савезне кредите, реците родитељима ко је ваш сервисер и како да их контактирате како би знали где да пошаљу смртовницу. Исто важи и за сваки приватни дуг. То је непријатан разговор, али је неопходан.

„У супротном родитељ можда неће знати коме да се обрати“, каже Куери.

Ако не желите да оптерећујете своје родитеље овом одговорношћу – „Могао сам да видим да је родитељ потпуно заборавио да оде и то уради“, каже Куери – можете питати неког другог. Она предлаже да пронађете резервног члана породице или пријатеља да предате смртовницу вашем сервисеру. Можете некога питати или именовати званично у свом тестаменту.

Узмите у обзир политику отпуштања у случају смрти када упоређујете приватне зајмове. Ово можда неће донети или покварити вашу одлуку, али потражите зајмодавца који ће отплатити сав дуг за вас и вашег супотписника.

Проверите политику вашег приватног зајмодавца. Ако имате постојећи приватни дуг, ваше опције ће зависити од политике вашег зајмодавца. Ако има политику отпуста која не укључује вашег супотписника, сазнајте да ли је доступно издање супотписника да бисте их заувек добили од кредита.

Размислите о рефинансирању. Можете рефинансирати код приватног зајмодавца који има ослобађање супотписника или политику отплате дуга за супотписника у случају смрти ако ваш тренутни зајмодавац не нуди ову олакшицу.

Узмите већу полису животног осигурања, као последње средство. Ако не желите да рефинансирате или ослободите свог супотписника, Мински предлаже да узмете полису животног осигурања са исплатом коју ваша имовина може користити за покривање вашег преосталог дуга.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here