Шта се дешава када не можете да отплатите зајам до дана исплате?

Неиспуњење кредита до дана плате може довести до накнада за прекорачење у банци, позива на наплату, оштећења ваших кредитних резултата, дана на суду и заплене ваше плате.

Немојте мислити да се то не може догодити јер сте позајмили само 300 долара.

„Ако имате важећи, обавезујући, правни споразум да платите тај дуг, а ви сте у стању у којем вас могу тужити и запленити вам плату, играте игру пилетине на коју идете изгубити“, каже Брус Меклери, портпарол Националне фондације за кредитно саветовање.

Ако не можете да отплатите зајам до дана плате, могли бисте да измирите дуг за мање него што дугујете или да поднесете захтев за банкрот ако су ваши дугови огромни. Ево шта можете очекивати.

Позиви за подизање и наплату из банке

Зајмодавци до дана исплате не губе време када доспе новац који дугујете.

Они ће одмах повући новац са вашег банковног рачуна ако сте им дали приступ као део уговора о зајму. Ако задужења не прођу, могу да разбију наплату на мање делове у покушају да извуку новац који се налази на вашем рачуну.

Сваки неуспели покушај може да изазове банковну провизију против вас. Успешни покушаји би могли да исцрпе ваш банковни рачун и да доведу до одбијања других трансакција, што такође доводи до накнада.

У исто време, зајмодавци ће почети да зову, шаљу писма адвоката и контактирају рођаке или пријатеље које сте користили као референце када сте узимали кредит. По савезном закону, зајмодавци могу само тражити помоћ да вас лоцирају - не могу открити одакле зову осим ако их не затраже или никоме не објасне вашу ситуацију дуга.

Бесплатни алати за решавање дугова НердВаллет вам помаже да останете у току са предстојећим исплатама и разумете структуру дуга. Пријавите се, бесплатно је

Затворско време? Не — али претње су уобичајене

Невраћање кредита није кривично дело. У ствари, незаконито је да зајмодавац прети зајмопримцу хапшењем или затвором. Без обзира на то, неки зајмодавци су успели да искористе законе о лошим проверама за подношење кривичних пријава против зајмопримаца, при чему су судије грешком печативале жалбе.

Биро за финансијску заштиту потрошача саветује свима којима прети хапшење због неплаћања да се обрате свом државном тужилаштву. Никада не треба занемарити налог за појављивање пред судом, чак и ако је кривична пријава поднета грешком.

Прилика за преговарање

Зајмодавац би радије наплатио новац директно од вас него да прода ваш дуг спољној агенцији за наплату. Утеривачи дугова треће стране могу платити само неколико пенија на долар да би откупили ваш дуг. Ако можете, почните тако што ћете понудити 50% онога што дугујете за измирење дуга.

„Реците зајмодавцу: „Види, једноставно не могу да ти платим и размишљам о банкроту“, каже Џон Улцхајмер, кредитни стручњак који је радио у компанији за кредитно бодовање ФИЦО и кредитном бироу Екуифак. „Оног тренутка када почнете да користите реч БК, они постају заиста озбиљни, јер БК значи да не добијају ништа.”

Добијте било какав уговор у писаној форми и уверите се да је у документу наведено да ће ваше стање бити сведено на нулу. Званично, желите да дуг „исцрпите“.”

Ако не успете да се нагодите, уверите се да знате како да се носите са утеривачима дугова и које праксе су незаконите. На пример, агенти за наплату не могу вас непрестано звати или давати лажне изјаве или претње о износу који дугујете.

» ВИШЕ: Како се носити са дугом у наплати

Судски позив

Ако мислите да се агенције за наплату не труде да туже мале износе, размислите поново.

Скоро све тужбе против потрошача данас су за релативно мале износе, каже Мицхаел Бовее, председник Цонсумер Рецовери Нетворк, компаније за измирење дугова.

Зајмодавци обично побеђују зато што се потрошачи не појављују на суду, према анализи из 2020. из Пев Цхаритабле Трустс-а. Судија тада доноси заосталу пресуду и суд може почети да наплаћује новац који дугујете у име агенције за наплату.

„У зависности од вашег државног закона, изложени сте заложним правима на имовину, дажбинама на банковним рачунима и заплени плата“, каже Бовее.

Никада не треба занемарити тужбу, каже Лаурен Саундерс, помоћница директора Националног центра за право потрошача.

„Појавите се на суду и тражите од њих доказ да им дугујете новац, јер се често појављују без доказа“, каже Саундерс.

Друге опције ако не можете да платите зајам до дана исплате

Не би требало да дајете предност плаћању зајмодавца на дан плате над стављањем хране на сто или плаћањем кирије, каже Саундерс.

Прво покријте основне потребе:

  • Можда имате право на планове помоћи заједнице за помоћ око станарине, комуналија или хране.

  • Потражите савет од непрофитног кредитног саветника, стечајног адвоката или центра за правну помоћ о својим следећим потезима.

  • Потражите начине да брзо пронађете готовину која не укључује подизање више дугова.

Није вредно подношења захтева за банкрот због једног малог дуга, али можда бисте желели да размислите о томе ако ваши необезбеђени дугови – укључујући зајмове до дана исплате, кредитне картице и медицинске рачуне – износе половину или више вашег прихода.

Немојте одлагати и надати се да ће дуг магично нестати - неће. „Време никада не чини да дуг нестане“, каже Улцхајмер. “Стечај има.”

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here