Шта је обавештење о нежељеној акцији?

Ако поднесете захтев за кредит, а не добијете га, савезни закон захтева од кредитора да вам каже зашто. То објашњење се зове обавештење о нежељеној акцији или писмо о нежељеној акцији.

Обавештење о штетној радњи, иако разочаравајуће, нуди драгоцене информације. Користите га као водич за исправљање кредитног профила пре него што се поново пријавите. Свака пријава може изазвати мали, привремени пад у вашим кредитним резултатима, тако да желите да будете разумно сигурни да сте у доброј форми да бисте добили одобрење.

Ево неколико разлога због којих бисте могли да добијете писмо о нежељеним радњама, шта ће вам оно рећи и шта даље да радите.

Добијајте обавештења о промени резултата Погледајте свој бесплатни резултат у било ком тренутку, добијајте обавештења када се промени и изградите га помоћу персонализованих увида. Почети

Превише дугова или премало прихода

Неколико фактора може довести до одбијања кредита, каже Род Гриффин, директор јавног образовања за агенцију за кредитно извјештавање Екпериан.

Зајмодавци и издаваоци картица не гледају само на вероватноћу да ћете отплатити на основу прошлих радњи – то је оно што показује ваш кредитни резултат – већ и да ли имате довољно новца да платите нове обавезе. Међу разлозима због којих би поверилац могао да одбије захтев:

 • Премали приходи за плаћање

 • Висок однос дуга и прихода, који указује да ваши постојећи дугови остављају мало простора у вашем буџету за нову уплату. Однос испод 20% се сматра одличним. Један изнад 50%, посебно ако је велики део дуга по кредитној картици, сигнал је да треба да истражите опције за смањење дуга, а не да преузмете више обавеза.

 • Потписали сте зајам или кредитну картицу. Чак и ако особа за коју сте потписали верно плаћа на време, повериоци то и даље виде као вашу дужничку обавезу и урачунавају је у ваш однос дуга и прихода.

 • Мало или нимало радне историје, на пример да сте нови на свом тренутном послу или радној снази

 • Нередовни или сезонски приходи

 • Претерани недавни кредитни упити, што се може сматрати знаком финансијске невоље. (Али имајте на уму да се провера сопственог кредита не рачуна као кредитни упит.)

Касне исплате или банкрот

Повериоци, посебно неки издаваоци кредитних картица, могу рећи не ако сте раније били клијент и нисте платили како је договорено - на пример, ако сте имали кашњења у плаћању или вам је дуг избрисан кроз банкрот.

Чак и након што је банкрот уклоњен из вашег кредитног извештаја, он се и даље може појавити у евиденцији рачуна финансијске институције. Та компанија није у обавези да вам одобри кредит.

Како обавештење о нежељеној акцији може да вам помогне

Примамљиво је да само згужвате то писмо или избришете ту е-пошту. Уместо тога, користите га да следећи пут добијете бољи резултат.

Поверилац који вас је одбио може доставити обавештење писмено или телефоном. Ако је обавештење било усмено, можете затражити писмену копију. Обавештење мора да садржи:

 • Конкретан разлог или разлози за одбијање

 • Која је агенција за кредитно извештавање доставила информације које је поверилац користио да донесе одлуку и како да контактира ту агенцију

 • Обавештење о вашем праву на бесплатан кредитни извештај од агенције чији су подаци коришћени, ако то затражите у року од 60 дана. То је поред бесплатног годишњег кредитног извештаја који можете да добијете годишње од сваке од три главне агенције за кредитно извештавање.

 • Ваше право да оспорите информације које сте користили за доношење одлуке

 • Ваш кредитни резултат, ако је коришћен у одлуци. Кредитни резултат ће укључивати „шифре разлога“ који објашњавају зашто није био већи.

Прво пратите обавештења упутства о томе како да добијете бесплатан кредитни извештај да бисте могли сами да га проверите. Грешке у вашем кредитном извештају могу смањити ваш резултат, па оспорите све грешке које видите. НердВаллет нуди бесплатне информације о кредитном извештају, ажуриране сваке недеље, које вам могу помоћи да их надгледате.

Затим се позабавите разлозима због којих сте одбијени.

Наведите разлоге наведене у писму о непожељној акцији

Имате три опције:

1. Ацт. Можда ћете моћи директно да решите неке препреке. На пример, ако је ваш однос дуга и прихода био превисок, можете се усредсредити на отплату кредитне картице или кредита пре него што се поново пријавите.

2. Чекати. Неке препреке — као што је недовољна историја плаћања или кратка радна историја — могу се превазићи тако што ћете мало сачекати пре поновног подношења захтева.

3. Промените своју мету. Неки разлози због којих сте одбијени ће сигнализирати да морате да промените оно за шта се пријављујете. Ако је ваш приход пренизак за износ за који сте се надали да ћете позајмити или је ваш резултат знатно испод оних који се обично прихватају за одређену кредитну картицу, потражите реалнији циљ.

Проверите који су кредитни резултати обично потребни за одређене кредитне картице или ускладите ваше апликације за лични зајам или аутоматске кредите са вашим кредитним стањем.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here