Шта је годишња процентуална стопа на лични зајам?

Термин „годишња процентуална стопа“ се обично користи у вези са финансијским производима као што су хипотеке, кредитне картице и лични зајмови.

Конкретно за личне зајмове, АПР је збир каматне стопе плус накнаде за отплату обрачуната на годишњем нивоу и изражена у процентима. Ако нема накнада, АПР је једнак каматној стопи.

Зашто су АПР-ови важни за личне зајмове

Када купујете личне зајмове, АПР пружа поређење трошкова између јабука и јабука. Сама камата или месечна исплата не одражавају стварну цену кредита.

Лични зајмови су кредити на рате са фиксном стопом, што значи да се ваша каматна стопа неће променити током трајања кредита, а кредит враћате у једнаким, месечним ратама. Зајмодавци додељују каматну стопу на основу вашег кредитног резултата, кредитне историје и вашег односа дуга и прихода, између осталих фактора.

» ВИШЕ: Колики је мој однос дуга и прихода?

Лични зајмови могу доћи са унапред накнадом за покретање која се креће између 1% и 10% износа кредита. Зајмодавци узимају у обзир факторе као што су кредитни резултат, износ кредита и приход приликом израчунавања накнаде.

Исплати се куповати код више зајмодаваца јер би сваки зајмодавац могао да користи другачију формулу за израчунавање АПР-а. Многи зајмодавци на мрежи и неке банке и кредитне уније омогућавају вам да се унапред квалификујете да проверите процењену стопу без утицаја на ваш кредитни резултат.

Назад на врх

Како АПР функционишу

Хајде да видимо како вам АПР помаже да одаберете зајам. Претпоставимо да желите да позајмите 5.000 долара и да их отплаћујете током четири године. Претквалификујете се код два зајмодавца и добијате следеће стопе:

Зајмодавац 1

Зајмодавац 2

Каматна стопа.

10%.

11%.

Полазна накнада.

150 УСД (3% накнада).

100 УСД (2% накнада).

Месечна уплата.

$127.

129 долара.

АПР.

11.6%.

12.1%.

Тотални интерес.

$1,087.

$1,203.

У почетку је тешко знати који је кредит јефтинији. Један зајмодавац нуди нижу камату, али наплаћује већу накнаду. Месечна уплата је скоро једнака.

Тада долази АПР: први кредит има АПР од 11.6% и други кредит има АПР од 12.1% и више укупне камате, чинећи први кредит укупно јефтинијом опцијом.

Сада можете са сигурношћу да упоредите укупне трошкове оба зајма и изаберете онај који вам одговара. НердВаллет препоручује да одаберете зајам са најнижим АПР за дати рок зајма јер је то увек најјефтинија опција.

У неким случајевима, може имати смисла изабрати кредит са вишом каматном стопом — ако је месечна уплата приступачнија за ваш буџет, на пример, или ако је накнада за одобрење нижа. Неки зајмодавци одбију ову накнаду унапред, па чак и ако вам је одобрен зајам од 5.000 долара, можда ћете на крају добити мање од тог износа.

» ВИШЕ: Најбоље каматне стопе за личне кредите

Назад на врх

Утицај просте и сложене камате на АПР

Зајмодавци личних кредита обично наплаћују једноставну камату. Проста каматна стопа се обрачунава искључиво на износ главнице кредита и остаје фиксна током трајања кредита.

На пример, зајам од 5.000 долара са једноставном каматом од 15% имао би фиксну месечну исплату од 173 долара током трогодишњег периода.

Трошкови камата на кредите на рате су обично мањи од АПР-а кредитних картица који наплаћују сложену камату, која је камата на главницу плус неплаћена камата.

Назад на врх

Упоредите АПР за личне зајмове

Обично су АПР за личне кредите између 6% и 36%. Користите наш лични калкулатор зајма да видите своју месечну уплату и укупну камату, на основу вашег кредитног резултата и жељених услова зајма. Такође можете видети потенцијалне стопе од онлајн зајмодаваца.

Назад на врх

Шта је добар АПР за лични кредит?

Зајмопримци са добрим до одличним кредитним резултатима (690 и више на ФИЦО скали) ће вероватно добити најниже стопе. Ваш кредитни резултат није једини фактор који зајмодавци прегледају у апликацији, али је често важан.

Ево како у просеку изгледају каматне стопе на личне кредите:

Какав је ваш кредит?

Опсег резултата

Процењени АПР

Одлично.

720-850.

11.2%.

Добро.

690-719.

15.5%.

Сајам.

630-689.

20.5%.

Лоше.

300-629.

25.3% (најнижи резултати се вероватно неће квалификовати).

Извор: Просечне стопе су засноване на збирним, анонимним подацима о понуди корисника који су се претходно квалификовали на тржишту кредитора НердВаллет-а од 1. јула 2020. до 31. јула 2021. Стопе су само процене и нису специфичне за било ког зајмодавца.

Ако имате лошу кредитну способност (629 или ниже на ФИЦО скали), још увек можете да се квалификујете за лични зајам. Неки зајмодавци раде посебно са подносиоцима захтева за лошу кредитну способност и размотриће друге факторе у вашој пријави, као што су ваш месечни бесплатни новчани ток, образовање или место где живите.

» ВИШЕ: Упоредите кредите за лошу кредитну способност

Зајмопримци са лошим кредитима ће вероватно добити вишу стопу. Потражите АПР испод 36%, за шта се заговорници потрошача слажу да је граница приступачности кредита и уверите се да се месечне уплате удобно уклапају у ваш буџет.

Упоредите опције зајма да бисте пронашли најнижу стопу. НердВаллет вам омогућава да се унапред квалификујете са више зајмодаваца у исто време без утицаја на ваш кредитни резултат.

Назад на врх

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here