Шта је ФХА 203(к) зајам?

ФХА 203(к) зајам вам омогућава да купите или рефинансирате кућу којој је потребан посао и да трошкове реновирања убаците у хипотеку. Добићете зајам који покрива и цену куповине или рефинансирања и трошкове надоградње, што вам омогућава да плаћате реновирање током времена док отплаћујете хипотеку.

ФХА 203(к) финансирање може бити приступачан начин плаћања за побољшање дома и може проширити ваше могућности куповине куће, посебно у областима са високим трошковима. Пошто су зајмови 203(к) осигурани од стране Федералне управе за стамбена питања, они могу понудити блаже квалификацијске услове од других кредита за реновирање.

Ево шта треба да знате о хипотекама ФХА 203(к) и како да их користите за финансирање побољшања дома.

» ВИШЕ: Добијте преглед ФХА кредита

Како функционише зајам ФХА 203(к)?

Постоје две врсте ФХА 203(к) зајмова: ограничени - који се понекад називају "стреамлине" - и стандардни. Сваки од ових зајмова за рехабилитацију такође има опцију рефинансирања од 203 (к) за тренутне власнике кућа.

“203(к) кредити имају правила о томе колико можете да позајмите за реновирање и шта можете да урадите са новцем.”

Ограничени и стандардни зајмови од 203 (к) имају различита правила о томе колико можете да позајмите за реновирање и шта можете да урадите са новцем. Побољшања која ФХА сматра луксузима, попут базена или кухиње на отвореном, генерално не испуњавају услове.

203(к) ограничени зајам: Обезбеђује до 35.000 долара за реновирање, али велике структуралне поправке не испуњавају услове.

203(к) стандардни зајам: Реновирање мора коштати најмање 5.000 долара, а велике структуралне поправке су квалификоване. Зајмопримци који користе стандардни зајам 203(к) морају ангажовати ХУД консултанта да надгледа процес реновирања.

203(к) прихватљиви пројекти

Између осталог, хипотеке ФХА 203(к) могу се користити за:

 • Побољшајте функционалност или атрактивност дома.

 • Уклоните опасности по здравље и безбедност.

 • Поправите водоводне или канализационе системе.

 • Уградите или поправите кров, олуке и сливнике.

 • Поставите или замените под.

 • Побољшајте главне аспекте пејзажног уређења.

 • Осигурајте приступачност за особе са инвалидитетом.

 • Учините дом енергетски ефикаснијим.

Напомена: Ово је сажета листа и не укључује све пројекте који се могу финансирати са 203(к) кредитима.

Побољшања која се плаћају кредитом из 203(к) генерално морају да буду завршена од стране лиценцираног извођача радова и подлежу одобрењу од стране ФХА проценитеља, ау неким случајевима и консултанта ХУД-а.

Мудро је почети да разговарате са извођачима што је пре могуће како бисте им били на радару и осигурали да можете започети пројекат убрзо након затварања. Пошто много специфичне папирологије и протокола иде уз реновирање финансирано из кредита ФХА 203(к), пожелећете да тражите уговарача са претходним искуством у раду на пројектима који су плаћени овом врстом зајма. Реновирање мора бити завршено у року од шест месеци.

» ВИШЕ: Сазнајте више о захтевима ФХА за процену

Ко се квалификује за ФХА 203(к)?

Иако има врло специфичну сврху, зајам од 203 (к) је и даље хипотека ФХА у својој сржи. То значи да има блаже квалификационе захтеве од конвенционалне хипотеке и да подлеже ограничењима зајма ФХА.

 • Кредитни резултат: Требаће вам кредитни резултат од најмање 500 да бисте се квалификовали за ФХА 203(к) зајам, иако неки зајмодавци могу имати већи минимум.

 • Учесник: Минимално учешће за кредит од 203 (к) је 3.5% ако је ваш кредитни резултат 580 или већи. Мораћете да спустите 10% ако је ваш кредитни резултат између 500 и 579. Помоћ за аванс може бити доступна кроз државне програме за купце куће, а дозвољени су и новчани поклони од пријатеља и породице.

 • Максимални износ зајма: ФХА ограничења зајма варирају у зависности од тога где живите, али су углавном ограничена на 356.362 долара у окрузима са ниским трошковима и 822.375 долара у окрузима са високим трошковима.

 • Одузимање имовине: У већини случајева, заплена у последње три године ће вас спречити да се квалификујете за ФХА зајам.

» ВИШЕ: Упоредите ФХА вс. конвенционални кредити

Како да добијем ФХА 203(к) зајам?

Да бисте се пријавили за 203(к) зајам, мораћете да пронађете зајмодавца који је одобрила ФХА и да будете спремни да наведете свој број социјалног осигурања, као и документе који потврђују ваше приходе, дугове и кредитни резултат. Када истражујете своје опције, узмите у обзир свој профил и потребе као купца куће — неки зајмодавци по ФХА 203(к) боље одговарају зајмопримцима са нижим кредитним резултатом, на пример, док други могу пружити изузетно искуство за купце куће први пут. 

Док ФХА кредити обично имају ниже трошкове затварања од конвенционалних хипотека, могу постојати додатне накнаде за издавање и већа накнада за процену.

Да ли су кредити ФХА 203(к) добра идеја?

Ако купујете горњи део или поправљате кућу коју већ поседујете, хипотека ФХА 203(к) може бити добра опција, али будите сигурни да одмерите предности и недостатке у односу на ваше јединствене финансијске потребе.

ХомеСтиле зајам од Фанние Мае и зајам ЦХОИЦЕРеноватион од Фреддие Маца су два уобичајена зајма за реновирање. Они би могли бити бољи за оне са вишим кредитним резултатима или жељом за побољшањима које ФХА сматра „луксузима“.”

Предности зајма од 203 хиљаде:

 • Има ниске захтеве за минимално учешће и кредитни резултат.

 • Нуди нижу камату од кредитних картица или личних зајмова.

 • Може покрити отплате хипотеке ако је кућа неупотребљива за време реновирања.

Недостаци зајма од 203 хиљаде:

 • Захтева ФХА хипотекарно осигурање.

 • Не може се користити за инвестиционе некретнине.

 • Можда ће бити потребни ХУД консултант и искусан извођач радова.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here