Шта је индексни фонд? Једноставан начин за улазак на берзу

 • Они удружују новац од више инвеститора за куповину појединачних акција, обвезница или хартија од вредности које чине одређени тржишни индекс

 • Они су добар начин за минимизирање ризика јер прате тржишни индекс, који генерално расте у вредности током времена

 • Они су пасивна инвестиција са нижим накнадама од заједничких фондова којима свакодневно управљају професионални брокери — и често показују боље приносе

 • Њихови потенцијални добици и губици су мање променљиви од оних којима управљају фондови који покушавају да победе тржиште

Шта је индексни фонд?

Индексни фонд је врста заједничког фонда чији се фондови подударају или прате одређени тржишни индекс. То је једноставно, а могли бисте да изградите диверсификован портфолио који зарађује солидне приносе користећи углавном ову врсту улагања.

То је зато што индексни фондови не покушавају да победе тржиште, или остварују веће приносе у поређењу са тржишним просецима. Уместо тога, ови фондови покушавају да буду тржиште — купују акције сваке компаније која је наведена на индексу  како би одражавала учинак индекса у целини.

Индексни фондови могу помоћи у балансирању ризика у портфолију инвеститора, пошто су промене на тржишту мање волатилне у индексу у поређењу са појединачним акцијама.

» Спремни за почетак? Ево како да инвестирате у индексне фондове

Кључне ствари које треба знати о индексним фондовима

Они су индиректан начин да се купи цело тржиште. Индексни фонд купује хартије од вредности које чине цео индекс. На пример, ако индекс прати Стандард & Поор'с 500 — индекс од 500 највећих компанија у Сједињеним Државама — фонд купује акције од сваке компаније наведене на индексу (или репрезентативног узорка акција). Инвеститор, заузврат, купује акције од фонда, чија ће вредност одражавати добитке и губитке индекса који се прати.

Прихватајући пораз, заправо побеђујете. Бирајући појединачне акције, вероватно нећете надмашити тржиште. Чак ни професионалци не раде: истраживање показује да је од 2001. до 2016. године више од 90% активних менаџера фондова имало лошији учинак у свом референтном индексу. Дакле, остваривање тржишних добитака је сигурнија опклада него победити тржиште, а то је управо оно за шта су дизајнирани индексни фондови.

Индексни фондови су све популарнији код инвеститора. Према Морнингстару, активно управља заједничким фондовима и фондовима којима се тргује на берзи у Сједињеним Државама.С. забележили су одливе од скоро 514 милијарди долара, док су пасивно управљани фондови забележили скоро 1 долар.6 трилиона у новом новцу од априла 2014. до априла 2017. Пораст робо-саветника и пасивно улагање уопште помогли су да подстакну интересовање. Погледајте дубље поређење индексних фондова и заједничких фондова овде.

Индексни фондови су доступни у различитим класама имовине. Инвеститори могу купити фондове који се фокусирају на компаније са малим, средњим или великим капиталом или се фокусирају на сектор попут технологије или енергетике. Ови индекси су можда мање диверсификовани од најширег тржишног индекса, али ипак више него када бисте купили акције у неколицини компанија у оквиру сектора.

» ЗАРОНИ ДУБЉЕ: Научите како да улажете са Вангуард индексним фондовима.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

Шта је индекс?

За инвеститоре, индекс је мера учинка цене акција, обвезница  или друге имовине којом се тргује на ширем тржишту хартија од вредности. Када чујете новинаре да причају о успонима и падовима "Дов-а", они говоре о томе колико је добар индекс  — Индустријски просек Дау Џонса  — постао тог дана.

Као што име сугерише, индексни фонд прати одређени референтни индекс. Нека уобичајена мерила за индексне фондове укључују:

Примери индекса

 • С&П 500: Као што је горе наведено, Стандард & Поор'с 500 је индекс учинка 500 највећих У.С. јавна предузећа.

 • Дов Јонес Индустриал Авераге: Овај добро познати индекс (познат и као ДЈИА) прати 30 највећих У.С. фирмама.

 • Насдак: Насдак Цомпосите прати више од 3000 компанија повезаних са технологијом.

 • Индекс Русселл 2000: прати 2000 мањих компанија (такође познатих као „смалл цап“, што се односи на компаније са тржишном капитализацијом мањом од 2 милијарде долара).

 • Вилсхире 5000 Тотал Маркет Индек: Вилсхире 5000 прати скоро 7.000 У.С. компаније, пондерисане капитализацијом или величином тржишта.

 • Индекс МСЦИ ЕАФЕ: Прати учинак акција великих и средњих компанија са седиштем у 21 развијеној земљи изван У.С. и Канада, укључујући нације у Европи, Аустралији и Далеком истоку.

Шта је у томе за вас?

Појединачне акције могу расти и пасти, али индекси имају тенденцију раста током времена. Са индексним фондовима, нећете добити биковске приносе током медведјег тржишта. Али нећете изгубити готовину ни у једној инвестицији која тоне како се тржиште окреће ка небу. А С&П 500 је објавио просечан годишњи принос од скоро 10% од 1928.

Индексни фондови имају мање накнада које нарушавају ваше приносе. Трошкови провизија и управљања рачуном, познати као омјери трошкова, нижи су за индексне фондове, јер захтијевају мање посла од управљаних рачуна. Не плаћате да неко проучава финансијске извештаје и позива шта да купите.

» Прегледајте трошкове: калкулатор поврата заједничког фонда

Индексни фондови помажу у диверсификацији вашег портфеља. Као и сви заједнички фондови, индексни фондови шире ризик и дају инвеститорима већи избор између конзервативних и ризичнијих улагања, као и ширу мешавину индустрија и класа имовине.

Индексни фондови су једноставни за разумевање. Стратегије улагања могу бити веома сложене, али индексни фондови имају квалитет „оно што видите је оно што добијате“. Обећавају само да ће пратити финансијски напредак индекса за који су везани.

» Погледајте наше најбоље изборе најбољих брокера за заједничке фондове.

Неки други ресурси за разумевање индексних фондова и њихове улоге у вашем портфолију:

 • Како инвестирати у заједничке фондове

 • Гуглање „Најбоље акције за куповину“? Потребан вам је индексни фонд

 • Најбољи брокери за улагање у заједничке фондове

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here