Шта је кредит на рате?

Кредит на рате је уобичајен тип кредита који се често користи за куповину аутомобила, куће или друге велике куповине. Можда чак имате и кредит на рате који носи друго име, као што је хипотека. Ево шта је кредит на рате и шта треба да знате о овим врстама кредита пре него што позајмите.

Како функционишу кредити на рате

Кредит на рате је паушални износ новца који позајмљујете и отплаћујете у плаћањима - или ратама - током одређеног временског периода, обично месецима или годинама. Зајмови на рате могу бити обезбеђени колатералом, попут аутомобила, или необезбеђени.

Зајмови на рате функционишу другачије од револвинг кредита – који добијате кредитном картицом или кредитном линијом за власнички капитал – јер позајмљујете средства одједном. Не можете добити више новца без пријаве за нови кредит. А кредити на рате вам дају више времена да отплатите зајам, за разлику од кредита до дана исплате који захтевају пуну отплату од ваше следеће плате.

» ВИШЕ: Сазнајте више о револвинг вс. кредит на рате

Примери кредита на рате

Лични зајмови: Лични зајмови су кредити на рате које можете да користите из готово било ког разлога. Доступни износи зајма се крећу од 1.000 до 100.000 долара, а рокови отплате су обично две до седам година.

Зајмодавац одлучује да ли се квалификујете за лични зајам и по којој стопи користећи информације као што су ваша кредитна историја и резултат, приход и други неизмирени дугови.

Неосигурани лични зајмови су чешћи од обезбеђених личних зајмова, али неки зајмодавци дозвољавају зајмопримцима да користе штедни или инвестициони рачун или возило као колатерал за зајам како би се потенцијално квалификовали за нижу стопу.

» ВИШЕ: Сазнајте више о личним зајмовима

Стамбени зајмови: Код стамбеног кредита или хипотеке, позајмљујете вредност куће и сагласни сте да је отплаћујете уз камату у месечним корацима, обично на 15 или 30 година.

У овом случају, кредит на рате је обезбеђен од куће, а након превише пропуштених плаћања, ризикујете да га изгубите.

Кућни зајам - који је друга хипотека коју можете узети да платите побољшања дома - такође је кредит на рате.

» ВИШЕ: Шта је хипотека?

Ауто кредити: Ауто зајам је још један пример зајма на рате. Позајмљујете цену возила и плаћате месечне уплате, плус камате, током две до шест година. Ако пропустите исплате, зајмодавац може повратити ваш аутомобил.

» УПОРЕДИТЕ: Ауто кредити вс. лични зајмови: у чему је разлика?

Студентски кредити: Студентски кредити су кредити на рате јер их враћате редовним уплатама током времена. Међутим, могу имати фиксне или променљиве стопе и обично укључују период након што сте позајмили новац када се камата акумулира, али месечна плаћања нису почела.

» ВИШЕ: Врсте студентских кредита

Како кредити на рате утичу на ваш кредит

Подношење захтева за кредит на рате обично захтева чврсту проверу кредитне способности, што може привремено да смањи ваш кредитни резултат за неколико поена. Осим тога, кредити на рате могу ојачати ваш кредит - све док плаћате доследно и на време.

Угледни зајмодавци пријављују правовремене уплате најмање једном од три главна кредитна бироа, Екуифак, Екпериан и ТрансУнион. Историја плаћања чини 35% вашег кредитног резултата, а правовремене рате зајма помажу да се изгради та историја.

Последице пропуштених или касних плаћања могу бити озбиљне. Плаћање које касни више од 30 дана може да вам сруши 50 до 100 поена кредитног резултата. Већина зајмодаваца има опцију да подеси аутоматска плаћања, што уклања притисак да се сете да плате.

Како добити кредит на рате

 • Упоредити. Зајмодавци користе различите методе за процену вашег захтева за кредит и додељивање ваше стопе, тако да може да исплати да упореди зајмове на рате од више зајмодаваца. Размотрите и друге облике финансирања, као што су кредитне картице са ниским каматама или кредитне линије, који могу бити јефтинији, посебно за велике трошкове.

 • Пре-куалифи. Претходно квалификовање за лични зајам или претходно одобрење за хипотеку омогућава вам да видите потенцијалне износе кредита, стопе и плаћања без утицаја на ваш кредитни резултат. Затим можете проценити како плаћања утичу на ваш буџет.

 • Побољшајте своју апликацију. Пре него што се пријавите, размислите о заједничком или супотписаном кредиту на рате или обезбедите необезбеђен зајам са колатералом. Ове опције вам могу помоћи да се квалификујете или добијете нижу стопу или већи износ кредита. Само знајте да постоје последице ако нисте у могућности да отплатите зајам: ваш супотписник ће бити на удицу, или би колатерал могао бити узет.

 • Применити. Зајмови на рате се нуде у банкама, кредитним унијама и онлајн зајмодавцима. Време потребно за подношење захтева зависи од врсте кредита и зајмодавца; онлајн зајмодавци обично нуде брже процесе.

» ПОЧНИТЕ: Квалификујте се унапред за личну позајмицу на НердВаллет-у

Лични кредити на рате за лошу кредитну способност

Зајмопримци са слабим или несавршеним кредитним профилима можда могу да добију кредит на рате са лошом кредитном кредитом (испод 630 ФИЦО). Неки зајмодавци имају нижи кредитни резултат и узимају у обзир друге информације, као што су трансакције банковног рачуна, запослење, образовање и постојећи дугови. Кредитне уније и онлајн зајмодавци обично раде са зајмопримцима са лошим кредитима, док банке обично захтевају добар до одличан кредит.

» ВИШЕ: Најбољи кредити на рате на лоше кредите

Скупи лични кредити на рате

Зајмодавци морају да обелодане годишњу процентуалну стопу зајма (камату плус све друге накнаде), а стручњаци за личне финансије кажу да је 36% годишње максималне стопе да би зајам био приступачан.

Али наћи ћете неке кредите на рате са стопама од 100% или више. Зајмодавци који нуде кредите на рате са високим каматама можда неће проверити вашу кредитну способност и способност да отплатите зајам или пријавити правовремене уплате кредитним бироима. Ово су црвене заставице које сигнализирају да је кредит у најбољем случају прескуп, ау најгорем предаторски.

Пре него што позајмите, израчунајте месечне отплате зајма да бисте видели која стопа, рок и износ кредита одговарају вашем буџету.

Алтернативе кредита на рате

Лични кредит на рате може бити скуп начин да се покрије хитан случај. Прво испробајте ове опције.

 • Позајмите новац од пријатеља или члана породице. Можда је понижавајуће тражити новац од некога коме верујете, али то може бити јефтино или без камате. Саставите уговор о зајму који прецизира када ћете га вратити и коју камату ћете платити. Пажљиво поступајте са овом опцијом да не бисте довели везу у опасност.

 • Истражите друге начине да зарадите новац. Продаја одеће, вожња за услугу дере вожње, тестирање веб сајта или анкетирање за новац су сви начини да зарадите новац са стране ако имате времена.

 • Обратите се добротворној или локалној непрофитној организацији за помоћ. НердВаллетова база података о алтернативама зајма до дана исплате има листу ресурса по државама који би могли да пруже мали зајам или другу помоћ.

 • Позајмите од своје следеће плате помоћу апликације за позајмицу. Апликације за позајмице вам омогућавају да приступите малом делу ваших зарађених плата, обично уз ниске или никакве накнаде. Али то такође може довести до накнада за прекорачење или поновљеног задуживања, тако да се најбоље користи као последње средство у хитним случајевима.

Често постављана питања Шта је пример кредита на рате?

Кредит који добијате у паушалном износу и враћате током времена је кредит на рате. Ево неколико примера:

 • Лични кредити.

 • Ауто кредити.

 • Студентски кредити.

 • Стамбени кредити.

Која је разлика између личног кредита и кредита на рате?

Лични кредити су кредити на рате. У оба случаја, добијате део новца одједном, а затим га враћате у року од неколико месеци или година. Лични кредити су само једна врста кредита на рате. Други укључују ауто кредите, студентске кредите и хипотекарне кредите.

Да ли су кредити на рате добри?

Кредити на рате деле отплату на мања, често предвидљива плаћања. Такође вам дају времена да вратите кредит. Ако имате мања плаћања и више времена да их извршите, то вам може помоћи да у потпуности отплатите зајам. Са зајмом до дана исплате, с друге стране, често добијате до следеће плате да бисте отплатили пуну зајам.

Такође, многе отплате кредита на рате се пријављују кредитним бироима, што вам може помоћи да изградите кредит.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here