Шта је инвестициони саветник?

„Инвестициони саветник“ је термин за компанију или појединца који је регистрован или у У.С. Комисија за хартије од вредности или државни регулатор за хартије од вредности. Иако се најчешће пише као „саветник“, закони који регулишу ове финансијске професионалце користе правопис „саветник“.”

Дефиниција инвестиционог саветника

Инвестициони саветници бирају, управљају и препоручују улагања за своје клијенте. Инвестиционе саветнике регулише њихова држава или СЕЦ у зависности од тога колико новца управљају, за разлику од других финансијских саветника који можда нису регулисани. Инвестициони саветници такође могу понудити услуге као што је планирање одласка у пензију.

Што се тиче трошкова, инвестициони саветници обично наплаћују клијентима проценат имовине којом управљају. Према истраживању регистрованих инвестиционих саветника компаније РИА ин а Бок из 2019. године, просечна укупна накнада за саветовање је 1.17%. Средња накнада је нешто нижа, 0.98%, што значи да више од половине РИА фирми наплаћује мање од 1%.

Ко се мора регистровати као инвестициони саветник?

Према У.С. Закон о инвестиционим саветницима из 1940. године, инвестициони саветник је особа или фирма која се бави пословима пружања савета другима или издавања извештаја о хартијама од вредности или анализа за компензацију. Сваки финансијски професионалац који одговара том опису мора да се региструје као инвестициони саветник или да се квалификује за изузетак.

Ова обавезна регистрација и пропис који следи је оно што чини инвестиционе саветнике јединственим. СЕЦ дели дужност регулисања ових саветника са државним регулаторима за хартије од вредности. Инвестиционе саветнике који достижу 110 милиона долара у имовини под управљањем надгледа СЕЦ; инвеститорима са АУМ испод тог прага обично управља држава. Инвестициони саветник се може добровољно регистровати код СЕЦ-а када достигне 100 милиона долара, али се генерално тражи да то учине када њихов АУМ пређе праг од 110 милиона долара.

СЕЦ и државни регулатори за хартије од вредности постављају захтеве за инвестиционе саветнике да их држе одговорним. На пример, сви инвестициони саветници регистровани код СЕЦ-а морају имати писану политику о инсајдерској трговини, приватности и етички кодекс.

Која је разлика између инвестиционог саветника и финансијског саветника?

Изрази инвестициони саветник и финансијски саветник се често користе наизменично, али нису исти. „Финансијски саветник“ је општа фраза која се односи на многе различите врсте финансијских професионалаца. „Инвестициони саветник“ или инвестициони саветник је законски регулисан термин за појединце или компаније које су регистроване код СЕЦ-а или државног регулатора.

Пошто термин финансијски саветник има широку мрежу, тешко је знати да ли неко може легално да даје савете за инвестирање. Важно је да потврдите да је саветник регистрован — регистровани инвестициони саветници имају фидуцијарну дужност према својим клијентима, што значи да су обавезни да делују у најбољем интересу клијената, а не у сопственом.

„Регистровани инвестициони саветници имају фидуцијарну дужност према својим клијентима, што значи да су обавезни да делују у најбољем интересу клијената, а не у сопственом.”

Инвестициони саветници не морају да полажу квалификациони испит, али многи од њих имају друге сертификате као што су сертификовани финансијски планер (ЦФП) или овлашћени финансијски аналитичар (ЦФА). Ове ознаке могу да им омогуће да понуде холистичкије финансијске смернице — на пример, савете о томе како да планирају буџет, планирају пензионисање или отплате дуг — поред инвестиционих савета.

Када проверавате потенцијалног инвестиционог саветника, уверите се да њихови сертификати или лиценце одговарају вашим потребама. Увек питајте о њиховим квалификацијама, да ли имају фидуцијарну обавезу према својим клијентима и каква је њихова структура накнада. Такође можете да потражите позадину инвестиционог саветника преко БрокерЦхецк-а Регулаторног тела за финансијску индустрију, који нуди информације о инвестиционим саветницима који су регистровани у СЕЦ-у и у држави.

» Желите да знате више? Сазнајте више о различитим врстама финансијских саветника.

Да ли вам је потребан инвестициони саветник?

Да ли вам је потребан инвестициони саветник зависи од тога колико вам је удобно да сами бирате, надгледате и управљате својим инвестицијама.

Уопштено говорећи, што је ваша финансијска ситуација компликованија, већа је вероватноћа да ћете имати користи од професионалне помоћи у управљању вашим финансијама. Ако сматрате да би ваш новац могао да учини више за вас и нисте сигурни одакле да почнете, можда би било добро да унајмите саветника за инвестиције или финансијског саветника.

Ако су ваше финансије једноставније или желите јефтину алтернативу личном саветнику, размислите о коришћењу робо-саветника. Робо-савјетници користе компјутерске алгоритме за изградњу и управљање вашим портфељем, обично уз годишњу накнаду од 0.25% до 0.50% стања на вашем рачуну.

» Желите робота да управља вашим инвестицијама? Погледајте наш преглед најбољих робо-саветника или упоредите неколико опција у наставку:

НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

0.25%

Накнада за управљање

Накнаде

$1 - $9

месечно

Накнаде

0.25%

Накнада за управљање

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

500 долара

Промоција

До 1 године

бесплатног управљања са квалификованим депозитом

Промоција

2 месеца бесплатно

са промо кодом "нердваллет"

Промоција

$5,000

износ имовине којом се управља бесплатно

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here