Шта је СР-22? Осигурање од грешке

Иако се може назвати „СР-22 осигурање“, СР-22 образац заправо није полиса ауто осигурања. То је званични документ који доказује да сте купили минимално осигурање од одговорности које је потребно у вашој држави. Образац СР-22 се такође може назвати потврдом о финансијској одговорности.

Са СР-22, осигуравајућа друштва уверавају одељење за моторна возила или осигурање ваше државе да ћете задржати покриће у одређеном временском периоду. Ако то не учините, осигуравач ће упозорити вашу државу, а ваша возачка дозвола може бити суспендована или одузета.

Подношење СР-22 није ничија идеја забаве. Плаћаћете веће премије осигурања аутомобила од возача са чистим досијеом и бићете ограничени у избору осигуравача. Али куповина по најјефтинијим ценама може помоћи. Ево шта треба да знате.

Коме је потребан формулар осигурања СР-22

СР-22 вам омогућава да задржите или вратите своје возачке привилегије након озбиљних или поновљених прекршаја.

Можда ћете морати да имате СР-22 ако:

 • Осуђени сте за ДУИ, ДВИ или неки други озбиљан прекршај.

 • Изазвали сте несрећу док сте возили без осигурања.

 • Добили сте превише саобраћајних казни за кратко време, као што су три или више казни за прекорачење брзине у року од шест месеци.

 • Нисте платили издржавање деце по налогу суда.

 • Ваша возачка дозвола је суспендована или одузета.

За одређене осуде на Флориди и Вирџинији, може вам бити наложено да поднесете сличан образац који се зове ФР-44. Ово захтева већи ниво покрића одговорности од државног минимума.

Не захтевају све државе СР-22 или ФР-44. Ако вам треба, сазнаћете од свог државног одељења за моторна возила или саобраћајног суда.

» ВИШЕ: СР-22 у Калифорнији: Ауто осигурање након неуспеха

Како добити СР-22

Процедура за добијање обрасца осигурања СР-22 може се разликовати у зависности од државе, али ево како се то обично одвија.

Када добијете обавештење да вам је потребан СР-22, почните тако што ћете контактирати своју компанију за осигурање аутомобила. Неки осигуравачи не нуде ову услугу, па ћете можда морати да купујете у компанији која то нуди.

Ако већ немате ауто осигурање, вероватно ћете морати да купите полису да бисте повратили своје возачке привилегије. А осигуравач може захтевати од вас да унапред платите целу премију - било шест или 12 месеци.

Када је ваше покриће на месту, осигуравач ће поднети образац осигурања СР-22 саобраћајним властима ваше државе.

Компаније које архивирају СР-22с

Осигуравачи који су специјализовани за покриће за возаче високог ризика обично нуде СР-22 документацију. То укључује:

 • 21. век

 • Даириланд

 • Дирецт Ауто

 • Гаинсцо

 • Генерал

 • Инфинити

 • Кемпер

 • Национални генерал

 • Сафе Ауто

» ВИШЕ: Најбоље компаније за осигурање аутомобила са високим ризиком

Многи од највећих ауто осигуравача такође нуде СР-22 форме осигурања, укључујући:

 • Аллстате

 • америчка породица

 • Геицо

 • Прогресивна

 • Државна Фарма

 • УСАА*

*УСАА је доступна само активној војсци, ветеранима и њиховим породицама.

Колико кошта СР-22

Подношење СР-22 вашој држави обично кошта око 25 долара, али та једнократна накнада није једини додатни трошак са којим се можете суочити. Када вам је потребан СР-22, цене осигурања могу бити веће од уобичајених.

Колико више зависи од тога где живите и које кршење је довело до вашег СР-22. Цијене осигурања ће се такође разликовати у зависности од тога коју компанију за осигурање аутомобила одаберете. Да бисте добили најбољу стопу за вас, важно је да упоредите стопе од више осигуравача.

» ВИШЕ: Цитати за осигурање аутомобила: Шта треба да знате

Како добити јефтино покриће

Тражим јефтин СР-22? Осигуравајуће компаније које су вам дале ниску стопу пре вашег захтева за СР-22 можда вам касније неће дати најбољу стопу, а ниједан осигуравач није свуда најјефтинији. Локација је битна.

Као пример, узмите у обзир возача са недавним ДУИ, кршење које може довести до захтева СР-22. НердВаллетова анализа стопе за 2021. показала је да су од четири највеће компаније у земљи које све подносе СР-22, стопе осигурања у просеку биле најјефтиније од Прогрессиве-а за 40-годишње возаче са недавним ДУИ. Међутим, наши подаци такође показују да би 40-годишњи возачи са ДУИ у просеку добили боље цене од Геицо-а на Флориди, Мериленду и Јути.

» ВИШЕ: Како пронаћи јефтино ДУИ осигурање аутомобила

Дакле, након ДУИ или било каквог кршења које резултира захтевом СР-22, мудро је да се позабавите и пронађете најбољу стопу ауто осигурања за вас. НердВаллет-ов алат за поређење осигурања аутомобила може помоћи.

Можда ћете открити да ваш тренутни провајдер отказује ваше покриће или одбија да обнови вашу полису у светлу вашег СР-22. Осигуравајуће компаније које су специјализоване за покривање високоризичних возача такође могу да вам ускрате покриће. У том случају, можете се обратити високоризичном осигурању ваше државе. За почетак, пронађите своју државу у именику Службе за сервис плана осигурања аутомобила.

СР-22 без аутомобила

Ако немате аутомобил, можда ће вам и даље требати СР-22 или ФР-44 поднесен у ваше име да бисте вратили возачку дозволу. Неки осигуравачи ће их пријавити за вас ако купите осигурање аутомобила који није власник.

Ово осигурање ће покрити сваку штету коју нанесете док возите возило које не поседујете, као што је аутомобил који сте позајмили или изнајмили.

Осигурање за невласнике такође вам може помоћи да избегнете пропуст у покрићу. Возачи са мањком покривености могу се суочити са вишим премијама јер их осигуравачи виде као ризик. Ако немате паузу у покривености, квалификоваћете се за боље цене када се ваш захтев за СР-22 заврши.

» ВИШЕ: Осигурање аутомобила без власника: Где купити и шта покрива

Шта радити након СР-22

У већини држава, захтев за СР-22 траје три године. Ако ваша полиса истекне док имате СР-22, од вашег осигуравача се тражи да обавести државу и ваша лиценца ће бити суспендована.

Када се ваш захтев заврши, СР-22 неће аутоматски испасти из ваше полисе осигурања. Обавезно обавестите своју осигуравајућу компанију да вам више не треба.

Ово је такође добар тренутак да поново купите најјефтинију полису осигурања за вас. Стопе обично остају високе три до пет година након што сте изазвали несрећу или сте имали прекршај у покрету. Ако купујете одмах након трогодишњег и петогодишњег периода, можда ћете наћи ниже премије.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here