Шта је АПИ?: Дефиниција годишњег процента приноса и како то функционише

Кључне Такеаваис

  • Годишњи проценат приноса (АПИ) је проценат који одражава износ новца или камате који зарадите на банковном рачуну током једне године.

  • АПИ укључује сложену камату.

  • Можете да користите калкулатор штедње да бисте брзо видели шта ћете зарадити са датим АПИ.

АПИ је скраћеница од "годишњи процентуални принос." Скоро сви штедни рачуни, и неки текући рачуни, имају један. Што је већи, ваш новац брже расте.

То је важан термин који треба знати за свакога ко је фокусиран на уштеду новца.

Шта значи АПИ?

АПИ се односи на износ новца или камате који зарадите на банковном рачуну током једне године. Треба напоменути да ово укључује сложену камату. Каматна стопа је слична АПИ-у, осим што не утиче на наплату.

Проста камата се не обједињује, тако да зарађујете исти износ камате сваког месеца. У међувремену, сложена камата је камата зарађена и на новац који ставите на рачун и на камату коју добијате током времена.

Што је већи АПИ штедног рачуна, то боље. Многе онлајн банке нуде АПИ око 0.40%. (Овде можете прочитати више о неким од НердВаллет-ових омиљених рачуна са високим приносом.) Државни просек је само 0.06%. Погледајте испод да упоредите цене и налоге и пронађете праву опцију за вас.

Ако сте вољни да закључате део своје уштеђевине на одређени временски период, размислите о потврди о депозиту или ЦД-у. Неке онлајн банке имају ЦД стопе око 0.55%. (Погледајте НердВаллет листу са најбољим ценама ЦД-а.)

» Рачуни за управљање готовином: Погледајте наше најбоље изборе за ове хибриде чекова и штедње са високим АПИ

ЦД за управљање готовином штедње Провера тржишта новца Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

ЛендингЦлуб Штедња високог приноса

АПИ

0.60%

Мин. стање за АПИ

$2,500

Сазнајте више

Федерално осигуран од стране НЦУА

Аллиант Цредит Унион Хигх-Рате штедња

АПИ

0.55%

Мин. стање за АПИ

$100

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Откријте банковну штедњу на мрежи

АПИ

0.40% Оглашени онлајн штедни рачун АПИ је тачан од 02.12.2021

Мин. стање за АПИ

$0

Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Ови готовински рачуни комбинују услуге и функције сличне чековним, штедним и/или инвестиционим рачунима у једном производу. Рачуне за управљање готовином обично нуде небанкарске финансијске институције. Сазнајте више

на веб страници СоФи-ја

СоФи Монеи®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

500 долара

Сазнајте више

на веб страници Веалтхфронт-а

Веалтхфронт готовински рачун

АПИ

0.10%

Мин. стање за АПИ

$1

ЦД-ови (потврда о депозиту) су врста штедног рачуна са фиксном стопом и роком, и обично имају веће камате од обичних штедних рачуна. ЦД-ови (потврда о депозиту) су врста штедног рачуна са фиксном стопом и роком, и обично имају веће камате од обичних штедних рачуна. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

0.70%

Термин

2 године

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цапитал Оне 360 ЦД

АПИ

1.00%

Термин

5 година

Текући рачуни се користе за свакодневне депозите и исплате готовине. Текући рачуни се користе за свакодневне депозите и исплате готовине. Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Рачун потрошње звона

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Депозити су осигурани ФДИЦ-ом

Оне Спенд

АПИ

Н/А

Мјесечна накнада

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Цити провера приоритета

АПИ

0.03%0.03% годишњег процентуалног приноса

Мјесечна накнада

$30

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Провера награда ЛендингЦлуб-а

АПИ

0.10%0.10% АПИ на стање од $2,500–$99,999

Мјесечна накнада

$0

Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Рачуни тржишта новца плаћају стопе сличне штедним рачунима и имају неке функције провере. Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Рачун тржишта новца ЦИТ банке

АПИ

0.45%

Мин. стање за АПИ

$0.01

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Куонтиц рачун на тржишту новца

АПИ

0.40%

Мин. стање за АПИ

$0

Сазнајте више

Члан ФДИЦ-а

Тржиште новца са високим приносом Акос Банк®

АПИ

0.25%

Мин. стање за АПИ

$0

ИСТРАЖИТЕ ВИШЕ НАЛОГА

Како израчунати АПИ

Можете користити формулу да ручно израчунате АПИ, ако знате каматну стопу вашег налога:

АПИ= (1 + р/н )^н – 1,

У којима:

р = каматна стопа н = број периода наплате (ако се камата наплаћује месечно, то би било 12)

Ваша банка или кредитна унија такође могу да вам обезбеде ваш АПИ.

Ако знате свој АПИ, можете брзо да видите шта ћете зарадити у одређеном временском периоду помоћу нашег калкулатора уштеде. Можете једноставно да укључите свој почетни биланс, износ који бисте додавали сваког месеца, количину времена и АПИ.

Како функционише сложена камата

Комбиновање се дешава у одређеном периоду, обично дневно или месечно. Камата која се наплаћује дневно доводи до више новца него камата која се обрачунава месечно.

Али генерално је премало да бисте бринули о томе, осим ако немате посла са великим количинама - а чак и тада, неће направити значајну разлику. На пример, 100.000 долара на налогу са 0.50% АПИ зарађује само 0 УСД.10 више у једној години када се урачунавају дневно уместо месечно. (Прочитајте више у нашем објашњењу сложених камата.)

Када купујете нови штедни рачун или ЦД, проналажење високог АПИ-а требало би да буде приоритет. Што је већа стопа, брже ће расти ваш новац.

» Колико бисте могли да зарадите годишње од камата? Погледајте шта можете да приуштите са каматама које бисте зарадили на $100, $1К или $10К

Да ли је АПИ променљива?

То зависи од производа штедње. Ако имате штедни рачун, ваш АПИ је променљив и може се повећати или смањити у зависности од тржишних услова. Ако имате ЦД, стопа коју имате када се пријавите је обично стопа коју ћете примати током свог мандата. Али ако се касније пријавите за други ЦД, можда ћете добити другачију цену.

Када Федералне резерве повећају своју референтну каматну стопу, АПИ на штедним рачунима и новим ЦД-има такође имају тенденцију повећања. Али када Фед смањи своју референтну стопу, као што је то урадио два пута у марту 2020., ти исти АПИ имају тенденцију да се смањују.

Интернет банке генерално нуде најбоље доступне АПИ без обзира на референтну стопу — иако ове институције имају тенденцију да смање своје АПИ када су стопе ниже, оне их такође повећавају када стопе расту.

Кључна ствар коју треба запамтити је ово: будући да онлајн банке нуде најбоље стопе на штедним рачунима, оне вам могу помоћи да повећате свој новац брже од традиционалних банака.

» Чековни, штедни и ЦД рачуни са високим стопама: Погледајте наше омиљене рачуне са високим каматама

Често постављана питања АПИ вс. АПР: Која је разлика?

АПИ, или годишњи процентуални принос, разликује се од АПР-а или годишње процентуалне стопе. Генерално, АПИ се односи на камату коју ћете зарадити, а АПР се односи на камату коју ћете платити.

АПИ је процентуална стопа укупног износа камате зарађене на депозитном рачуну, заснована на каматној стопи и учесталости наплате за једну годину. АПР је процентуална стопа која одражава цену кредита за годину дана.

Шта је добар АПИ?

Просечна национална стопа штедње је 0.06% АПИ, али лако можете пронаћи стопе које су веће од тога. Неке од најбољих стопа штедње долазе из онлајн банака и крећу се око 0.45%.

Како се израчунава АПИ?

Формула за израчунавање АПИ узима у обзир каматну стопу и број периода наплате који постоје у години.

Ако знате свој АПИ и желите да брзо видите износ камате који ћете зарадити на свом рачуну по тој стопи, можете користити онлајн алат као што је наш калкулатор сложених камата.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here