Шта је аутоматски останак у стечају?

У тренутку када потрошач поднесе захтев за банкрот, као што је Поглавље 7 или Поглавље 13, аутоматски останак обично ступа на снагу одмах.

Аутоматски застој привремено зауставља већину пресуда, активности наплате, оврхе и поврат имовине потрошача, која је позната као стечајна маса. Ипак, постоје нека ограничења и изузеци.

Шта покрива аутоматски боравак

Све док је дуг или спор настао пре подношења захтева за банкрот, аутоматски останак ће обично суспендовати:

  • Кућне заплене.

  • Већина деложација.

  • Искључења комуналних услуга.

  • Повраћај возила.

  • Гарнитуре за плату.

Али аутоматски боравак се не односи на неке ствари, као што су налози за издржавање деце и породице, неке пореске обавезе и кривичне казне.

Колико дуго траје аутоматски боравак?

Аутоматски останак обично траје док се стечајни случај не затвори или одбаци, или док се не одобри отпуст - што значи да је дуг опроштен - или док се отпуштање не одбије.

Такође, стечајни судија може да укине застој на захтев повериоца који поднесе захтев за ослобађање (више о томе у следећем одељку) или ако одређена ствар више није део стечајне масе.

Али под неким околностима боравак траје краће или се уопште не примењује:

  • Ако поднесете захтев за стечај у року од једне године од претходног отказа стечаја, аутоматски боравак траје само 30 дана.

  • Ако подносите захтев трећи пут у једној години, аутоматски боравак се не одобрава.

Ако мислите да су ваше поновљене пријаве стечаја у доброј вери и имате доказе који то поткрепљују, можете поднети захтев суду тражећи да се одобри аутоматски одгода или да се продужи. Најбоље је тражити правног саветника кад год поднесете захтев како бисте били сигурни да је урађено исправно и да бисте себи дали најбољу шансу за повољан исход.

Како се борити против захтева за ослобађање од аутоматског боравка

Када поверилац и даље жели да се наплати упркос аутоматском одлагању, мора поднети суду захтев за укидање одлагања. Ову радњу најчешће раде повериоци обезбеђеног дуга, или дуга који је обезбеђен колатералом, попут куће или аутомобила.

Поверилац вас мора прописно обавестити и саслушати. Поверилац је одговоран да докаже стечајном суду да постоји ваљан разлог зашто би одлагање требало укинути.

Борба против захтева повериоца за ослобађање може бити компликована; најбоља опција је да дозволите свом адвокату да се побрине за то или пронађете адвоката за стечај ако већ не радите са њим. Желите да будете сигурни да је поднесена одговарајућа папирологија и да су рокови испоштовани.

Ако је поверилац успешан и суд одобри захтев за укидање застоја, тај поверилац може одмах да настави са наплатом против вас.

Гледајте како се ваши дугови смањују. Пријавите се за налог да бисте повезали своје картице, кредите и рачуне да бисте управљали њима на једном месту. Хајде да урадимо ово

Шта учинити ако поверилац игнорише аутоматски боравак?

Ако сте и даље контактирани, уверите се да поверилац зна да сте поднели захтев за банкрот. Такође, проверите да ли је дуг на вашој листи дугова и поверилаца који сте поднели стечајном суду и да ли је покривен аутоматским задржавањем.

Биро за финансијску заштиту потрошача саветује да документујете сву преписку са повериоцима. Ако вас заступа адвокат, повериоци не могу да вас контактирају и уместо тога морају да комуницирају са вашим адвокатом.

Ако поверилац и даље упорно покушава да наплати, ви или ваш адвокат треба да обавестите стечајни суд. Ако суд утврди да је инкасант прекршио налог за аутоматско задржавање, суд га може натерати да плати одштету, новчане казне или адвокатске таксе.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here