Колики је просечни принос на берзи?

Просечан принос на берзи је око 10% годишње током скоро прошлог века. С&П 500 се често сматра референтном мером за годишње приносе на берзи. Иако је 10% просечан принос на берзи, приноси у било којој години су далеко од просека.

Ево шта нови инвеститори који почињу данас треба да знају о приносима на берзи.

Историјски просечни принос на берзи је 10%

С&П 500 индекс обухвата око 500 највећих америчких компанија којима се јавно тргује и сматра се референтном мером за годишње приносе. Када инвеститори кажу „тржиште“, они мисле на С&П 500.

Имајте на уму: дугорочни просек тржишта од 10% је само „главна“ стопа: Та стопа је смањена инфлацијом. Тренутно, инвеститори могу очекивати да изгубе куповну моћ од 2% до 3% сваке године због инфлације. Сазнајте више о куповној моћи помоћу НердВаллетовог калкулатора инфлације.

» Заинтригиран? Сазнајте како да уложите у акције

Берза је усмерена на дугорочна улагања — новац који вам није потребан најмање пет година. За краће временске оквире, желећете да се држите опција нижег ризика – као што је рачун за штедњу на мрежи – и очекивали бисте да зарадите мањи принос у замену за ту сигурност. Ево наше листе најбољих онлајн штедних рачуна са високим приносом.

С&П 500 просечни приноси

Графикон испод приказује тренутну вредност С&П 500, као и његове досадашње, 5-годишње и 10-годишње приносе. Између 1990. и данас, можете видети да је било година и година пада, али током овог 30-годишњег периода, те флуктуације су у просеку биле позитивне.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

5 до 1000 долара

на бесплатним залихама за кориснике који се пријаве преко мобилне апликације

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

Просечан принос на берзи није увек просечан

Иако би 10% могло бити просек, приноси у било којој години су далеко од просека. У ствари, између 1926. и 2014. године, поврат је био у том „просечном“ опсегу од 8% до 12% само шест пута. Остало време су биле много ниже или, обично, много веће. Променљивост је стање на берзи.

Али чак и када је тржиште променљиво, приноси су обично позитивни у датој години. Наравно, не расте сваке године, али временом је тржиште порасло за око 70% година.

» Почните с малим: Како уложити 500 УСД

Шта очекивати да се берза врати

На тржишту не постоје гаранције, али ових 10% просек је био изузетно стабилан дуго времена.

Дакле, какав принос инвеститори данас разумно могу очекивати од берзе?

Одговор на то у великој мери зависи од онога што се догодило у недавној прошлости. Али ево једноставног правила: што су недавни приноси већи, мањи су будући приноси, и обрнуто. Уопштено говорећи, ако процењујете колико ће се ваша инвестиција на берзи вратити током времена, предлажемо да користите просечни годишњи принос од 6% и схватите да ћете искусити пад годинама као и годинама уназад. Можете да користите НердВаллет инвестициони калкулатор да видите како изгледа раст од 6% на основу тога колико планирате да уложите.

Ево три кључне ствари ако желите да зарадите новац на берзи.

1. Ублажите свој ентузијазам у добрим временима. Честитамо, зарађујете. Међутим, када су акције на високом нивоу, запамтите да ће будућност вероватно бити мање добра од прошлости. Чини се да инвеститори морају поново да науче ову лекцију током сваког циклуса тржишта бикова.

2. Постаните оптимистичнији када ствари изгледају лоше. Пад тржишта би требало да изазове славље: можете купити акције по атрактивним проценама и предвидети веће будуће приносе.

3. Добијате просечан повраћај само ако купите и држите. Ако често тргујете и излазите са тржишта, можете очекивати да ћете зарадити мање, понекад много мање. Провизије и порези једу ваше приносе, док лоше темпиране трговине нарушавају ваш банковни фонд. Студија за студијом показује да је готово немогуће да чак и професионалци победе тржиште.

Временом чак и неколико процентних поена може да направи разлику између одласка у пензију са сређеним јајетом и наставка да се трудите у вашим златним годинама.

Спремни за почетак?

Ако вам дугорочни принос на тржишту звучи привлачно, лако је започети. Прво ћете морати да отворите брокерски рачун, који вам омогућава да купујете и продајете инвестиције на берзи. Ако нисте сигурни где да отворите налог, погледајте нашу листу најбољих онлајн брокера.

» Треба ми мала помоћ? Научите како да отворите брокерски рачун.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here