Шта је банка?

Овај чланак пружа информације у образовне сврхе. НердВаллет не нуди саветодавне или брокерске услуге, нити препоручује конкретна улагања, укључујући акције, хартије од вредности или криптовалуте.

Банка је финансијска институција са лиценцом за држање и позајмљивање новца. Може да обезбеди текуће и штедне рачуне, кредитне картице, хипотеке, ауто кредите, личне зајмове, зајмове за мала предузећа и још много тога.

Банка такође може да понуди услуге као што су чекови на благајни, упутнице, банковни трансфери, сефови, мењање валута и инвестирање или управљање имовином. Банке могу да бирају које услуге нуде и у којим државама послују.

» Погледајте како да изаберете банку

Скочите доле на одељак: Врсте банака || Врсте банковних рачуна и кредита || Карактеристике и услуге банке || Банке вс. други финансијски провајдери

Како функционише банка?

Једноставно речено, банка је посао: користи новац који клијенти стављају на текуће и штедне рачуне да дају кредите за појединце и предузећа. Банке углавном профитирају од камата од кредита које дају и враћају део клијентима као камату на штедним рачунима.

Да би пословала, банка мора да има лиценцу или повељу, а надгледа је регулатор. У У.С., постоје државне и националне повеље у зависности од домета банке, а три главна банкарска регулатора су Федералне резерве, Канцеларија контролора валуте и Федерална корпорација за осигурање депозита. Ако се банка према вама понаша неправедно, можете се жалити њеном регулатору или Бироу за финансијску заштиту потрошача.

Финансијске услуге можете пронаћи ван банака, као што су упутнице у пошти, поклон картице код продаваца и банковни трансфери и услуге уновчавања чекова на локацијама Вестерн Унион-а. Али када је у питању безбедно складиштење вашег новца, само банке имају ФДИЦ осигурање, што значи да добијате свој новац на чековним и штедним рачунима назад у случају да банка банкротира.

Небанкарске компаније, као што су онлајн брокери и необанке, могу да се удруже са банкама како би својим клијентима понудиле рачуне осигуране ФДИЦ-ом, као што су текући рачуни и рачуни за управљање готовином.

Често постављана питања Колико банака има?

Према ФДИЦ-у, у марту 2021. има преко 4.900 банака осигураних од стране ФДИЦ-а.

Шта ради банка?

Банка пружа клијентима рачуне за држање или трошење новца и даје кредите појединцима и предузећима.

Шта је банкарство?

Термин „банкарство“ се односи на традиционалне активности које банка обавља, као што је примање депозита и позајмљивање новца. Небанкарска лица, као што су необанке, могу се бавити банкарским услугама користећи партнерску банку.

Врсте банака

Постоји много техничких категорија — комерцијална банка, штедионица итд. — али једноставан начин да размишљате о банкама је да их категоришете према њиховој величини и да ли имају филијале или не. Ево кратког прегледа:

 • Националне банке укључују неке од највећих У.С. банке са великом мрежом филијала и банкомата, робусним мобилним апликацијама и великим спектром производа и услуга за ширу јавност, предузећа и велике комерцијалне клијенте. Неки такође имају одељења за међународне банке. Термин „национална банка“ може да се односи на обичне или само онлајн банке. (Сазнајте више о националним банкама, као ио 20 највећих банака у Сједињеним Државама.С.)

 • Регионалне банке су институције средње величине које се фокусирају на одређена подручја земље и могу имати филијале у више држава.

 • Банке у заједници су мале, локалне институције које понекад могу бити једина физичка банка у неком подручју, посебно ако је рурално.

 • Интернет банке су институције засноване на интернету које омогућавају клијентима да комуницирају преко веб странице и, обично, али не увек, мобилне апликације. Они не нуде увек све врсте кредита и рачуна које можете пронаћи у традиционалним банкама. (Погледајте више о онлајн банкама.)

» Сазнајте више о банкама у заједници и онлајн банкама

Постоји још једна врста банке о којој можете чути у вестима која може утицати на вас и ваше финансије иако не можете да се придружите као клијент:

 • Централне банке су банке банкара које омогућавају функционисање финансијског система земље успостављањем монетарне политике и стварањем новца, између осталог. У.С.Централна банка је Федералне резерве. Оно што централна банка ради може директно утицати на вас, на пример када Фед подиже своје каматне стопе. Ако стопе Фед-а порасту, можете очекивати пораст стопа на хипотекарне и штедне рачуне. (Прочитајте о повећању Фед стопа.)

Назад на врх

Врсте банковних рачуна и кредита

Ево прегледа уобичајених рачуна и кредита које можете пронаћи у банкама:

 • Текући рачун је депозитни рачун за свакодневну потрошњу и повезан је са дебитном картицом. Са текућим рачуном можете да купујете дебитне картице, плаћате рачуне, преносите новац, подижете готовину на банкоматима или филијалама и још много тога. (Сазнајте више о текућим рачунима.)

 • Штедни рачун је депозитни рачун који зарађује камату дизајниран да држи краткорочне циљеве штедње. Врсте штедних рачуна укључују редовне штедне рачуне, потврде о депозиту и рачуне на тржишту новца. (Сазнајте више о штедним рачунима.)

 • Потврда о депозиту је врста штедног рачуна који има фиксну каматну стопу и захтева да свој новац држите на рачуну на одређено време. Генерално зарађује више камата од редовних штедних рачуна. (Сазнајте више о ЦД-овима.)

 • Рачун на тржишту новца је врста штедног рачуна који може имати неке функције налик текућем рачуну, као што су чекови или дебитне картице. (Прочитајте о рачунима на тржишту новца.)

 • Опорезиви брокерски рачун је инвестиционо средство које држи акције, обвезнице и другу имовину. Ово није банковни рачун, али неке од великих банака имају одељења лиценциране као брокерске фирме и нуде им. (Сазнајте више о брокерским рачунима.)

 • Кредитна картица је платна картица која вам омогућава да позајмите новац од банке и вратите га касније. (Сазнајте више о кредитним картицама.)

 • Хипотека је новац који позајмљујете да бисте купили кућу. (Сазнајте више о хипотекама.)

 • Ауто кредит је новац који позајмљујете за куповину аутомобила. (Сазнајте више о ауто кредитима.)

 • Лични зајам је новац који позајмљујете за различите намене, као што су консолидација дуга или медицински рачуни. (Сазнајте више о најбољим личним позајмицама.)

 • Зајам за мала предузећа је новац који позајмљујете за финансирање пословних трошкова. (Сазнајте више о кредитима за мала предузећа.)

Ако водите посао или радите као слободњак, можда ће вам требати налози прилагођени вашим потребама. Банке могу да обезбеде следеће рачуне за мала предузећа:

 • Пословни текући рачун је рачун потрошње за компаније са функцијама као што су плаћање рачуна, фактурисање, трансфери и још много тога. (Сазнајте више о пословним банковним рачунима.)

 • Пословни штедни рачун је рачун за зараду камата за компаније. (Сазнајте више о пословним штедним рачунима.)

 • Трговачки рачун је пословни банковни рачун за прихватање електронских плаћања од купаца. (Сазнајте више о налозима трговаца.)

Назад на врх

Карактеристике и услуге банке

Банка пружа финансијске карактеристике у оквиру рачуна, као и независне услуге, доступне на њеној веб страници, путем мобилне апликације или лично у филијали.

Свакодневне функције и услуге могу укључивати следеће:

 • Дебитна картица је платна картица која извлачи новац са стања текућег рачуна и пружа начин за куповину путем интернета и лично, као и начин за подизање готовине на банкоматима или филијалама. (Сазнајте више о дебитним картицама.)

 • Директан депозит је услуга за примање плата или бенефиција на рачун по вашем избору без потребе да ручно депонујете чек. (Сазнајте више о директном депозиту.)

 • Онлајн плаћање рачуна је услуга заснована на интернету за управљање и плаћање различитим компанијама које користите, све из ваше банке уместо код појединачних продаваца или добављача услуга. (Сазнајте више о плаћању рачуна на мрежи.)

 • Трансфер новца је услуга која премешта средства између два рачуна. Три типа укључују аутоматизоване трансфере клириншке куће, банковне трансфере и пеер-то-пеер трансфере који се могу обавити помоћу апликација као што је Зелле. Не пружају све банке међународне трансфере. Трансфери новца су доступни у банкама и другим институцијама, као што су пошта и Вестерн Унион.

 • Бесплатан приступ кредитним резултатима је услуга доступна у многим банкама, посебно у неким од највећих издавалаца кредитних картица. (Сазнајте више о кредитним резултатима.)

 • Корисничка подршка је услуга у којој можете затражити помоћ путем телефона, ћаскања уживо или веб порука на веб страници банке или на друштвеним мрежама као што су Твиттер и Фацебоок.

 • Филијала банке је физичка локација на којој можете обављати трансакције или тражити подршку банкарског благајника. (Сазнајте више о предностима банака од цигле и малтера.)

 • Банкомат, или аутоматска банкомата, је машина која омогућава подизање готовине, депоновање готовине или чекова, преглед стања на рачуну или трансфер новца између рачуна. Немају сви банкомати исте услуге, а неке мреже трећих страна, као што је Аллпоинт, су бесплатне. (Сазнајте више о накнадама за банкомат.)

Остале услуге могу укључивати следеће:

 • Чек је уплатница, обично у чековној књижици, која повлачи новац са вашег текућег рачуна. Неке врсте чекова, као што су чекови на благајни и сертификовани чекови, имају више безбедносних карактеристика, као што је захтева од банке да провери идентитет писца чека и да претходно имају довољно средстава за износ чека. (Сазнајте више о личним чековима.)

 • Уновчавање чекова је могућност да се чек уновчи лично у филијали банке или да га депонује преко апликације банке (често познато као мобилна услуга депоновања чекова). Ова услуга је обично ограничена на тренутне клијенте банке. Друге институције такође нуде ову услугу, али обично уз накнаду. (Сазнајте више о уновчавању чекова.)

 • Новчана упутница је уплатница слична личном чеку, али доступна у банкама и другим институцијама као што су пошта и одређени трговци. (Сазнајте више о новчаним упутствима.)

 • Програми прекорачења дају дозволу банкама да плате за трансакције које премашују доступно стање на текућем рачуну уместо да их одбијају, обично уз накнаду. Постоје различите врсте програма који различито покривају трансакције: Стандардно покриће прекорачења омогућава банци да преда новац за плаћање трансакције, шаљући ваш рачун у негативан салдо; Трансфери заштите од прекорачења вам омогућавају да повежете секундарни рачун, као што је штедни рачун, да бисте покрили трансакцију; а кредитна линија прекорачења је зајам који узимате да бисте платили износ прекорачења. (Сазнајте више о накнадама за прекорачење.)

 • Сеф је мали трезор у филијали банке који можете користити за чување драгоцености, као што су накит или тестаменти. (Сазнајте више о сефовима.)

 • Услуге трговаца покривају низ пословних банкарских потреба, укључујући обраду плаћања дебитним и кредитним картицама.

 • Добијање или депоновање ролне новчића могуће је у филијали банке, мада може бити ограничено на тренутне клијенте. Можда ће вам бити потребно набавити одаје ако користите веш на новчиће.

 • Откуп штедне обвезнице је могућ у експозитури банке за папирне обвезнице. Штедне обвезнице су нискоризичне инвестиције у којима позајмљујете новац Сједињеним Државама.С. владе у замену за зараду камата на тај новац. Могу доћи у два формата: електронски и папирни. (Сазнајте више о штедним обвезницама.)

Назад на врх

Банке вс. други финансијски провајдери

Банке нису једина места где управљате својим новцем и финансијским животом. Неки финансијски провајдери су директни конкуренти банкама са сличним рачунима, док други нуде услуге које банке иначе не нуде, као што су осигурање или припрема пореза.

Ево листе финансијских институција и компанија које могу да се такмиче са банкама за ваше пословање:

 • Кредитне уније су непрофитне институције које нуде рачуне и услуге сличне банкама. Они у просеку имају веће камате на штедне рачуне и ниже камате на кредите од банака. Њих регулише Национална управа за кредитне уније, која, као и ФДИЦ, осигурава рачуне до 250.000 долара. (Сазнајте више о кредитним унијама.)

 • Необанке су компаније за финансијску технологију које обично сарађују са банкама како би понудиле рачуне фокусиране на мобилне уређаје који имају више погодности од традиционалних банака, као што су награде за повраћај новца на дебитној картици или интегрисани алати за буџетирање. Неке необанке нуде начине за инвестирање или рефинансирање кредита. Ретки су и саме банке. (Сазнајте више о необанкама.)

Одрицање од одговорности: Већина необаника нису банке.

Већина небанка нису правно банке нити су чланови Федералне корпорације за осигурање депозита, која је савезна агенција одговорна за пружање ФДИЦ осигурања банковним рачунима до 250.000 долара по депоненту. Уместо тога, многе необанке се удружују са банкама тако да се осигурање банке проширује на текуће и/или штедне рачуне необанке или функционалне еквиваленте.

 • Провајдери дигиталних новчаника су компаније које имају рачуне за плаћање засноване на интернету. Дигитални новчаници чувају информације и омогућавају плаћања између личних контаката (познатих и као пеер-то-пеер плаћања) и плаћања клијената предузећима. Дигитални новчаници укључују ПаиПал, Венмо, Цасх Апп, Гоогле Паи, Аппле Паи и Самсунг Паи.

 • Интернет зајмодавци су банке засноване на интернету или небанкарске компаније које имају дозволу да нуде зајмове. (Сазнајте више о онлине кредитима.)

Ево листе провајдера који могу да понуде вредне услуге како би заокружили ваше финансијске потребе. Неки се такмиче са банкама, а други вам могу послужити на начине на које банка можда неће моћи:

 • Онлине брокери су интернетски посредници између вас и финансијске компаније у различитим областима као што су инвестирање или трговање, осигурање и хипотеке. (Сазнајте више о онлајн брокерима за улагање.)

 • Осигуравајућа друштва, или осигуравачи, су фирме овлашћене да пруже финансијску заштиту у случају катастрофе, смрти или другог несрећног догађаја. Врсте осигурања укључују здравствено, ауто, животно, инвалидско осигурање, осигурање закупаца и власника кућа.

 • Инвестициони брокери су лиценцирани агенти или фирме (познате као брокерске фирме) које купују, држе и продају инвестициону имовину, као што су акције и обвезнице, у ваше име. Банка може имати брокерско одељење.

 • Хипотекарни брокери су лиценцирани агенти који делују као посредници између вас и хипотекарних зајмодаваца, који укључују банке. (Сазнајте више о хипотекарним брокерима.)

 • Брокери у осигурању су лиценцирани агенти који служе као посредници између вас и осигуравача. (Сазнајте више о брокерима осигурања.)

 • Агенције за кредитно извештавање су компаније које прикупљају податке о вашем коришћењу кредита и креирају кредитне извештаје који су вам доступни, зајмодавци са којима радите и други. (Сазнајте више о три кредитна бироа.)

 • Компаније за проверу чекова и банака су предузећа која прикупљају податке о вашој историји писања чекова и било каквој злоупотреби чековних и штедних рачуна, као што је превара или пуштање да се накнаде не плате. (Сазнајте више о ЦхекСистемс-у, који користе многе банке и кредитне уније за скрининг.)

 • Савезни сервисери студентских кредита су посредници између вас и савезне владе која вам је дала зајам за факултет. (Сазнајте више о сервисерима за студентске кредите.)

 • Порески припремачи су углавном квалификовани професионалци који вам помажу да поднесете своје пореске пријаве, посебно ако су компликоване. (Сазнајте више о пореској пријави.)

 • Финансијски саветници су професионалци са различитим сертификатима који обезбеђују финансијско планирање за краткорочно и дугорочно. Термин се такође може односити на робо-савјетнике, који су дигиталне услуге за инвестирање ниске цијене које могу понудити виртуелни приступ људским финансијским савјетницима. (Сазнајте више о финансијским саветницима.)

 • Фирме за трговину криптовалутама су компаније или онлајн брокери који вам омогућавају да купујете, држите и продајете криптовалуте. (Сазнајте више о најбољим разменама криптовалута.)

 • Предузећа која се баве новчаним услугама су низ компанија које нису банке: мењачнице, благајне чекова, У.С. Поштанске услуге и компаније за трансфер новца као што су Вестерн Унион и МонеиГрам.

Назад на врх

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here