Шта је медвеђе тржиште и како да инвестирам током једног?

Речи „медвеђе тржиште“ изазивају страх у срца многих инвеститора. Али ови дубоки падови тржишта су неизбежни, и често релативно кратки, посебно у поређењу са трајањем тржишта бикова, када тржиште расте у вредности. Тржишта медведа могу чак пружити добре прилике за улагања.

Ево више о томе шта значи тржиште медведа и корака које можете предузети да бисте били сигурни да ваш портфолио опстане (па чак и напредује) док се медвед не трансформише у бика.

Тржишта медведа: Када цене инвестиција падну за 20% или више

Медвеђе тржиште је дефинисано продуженим падом инвестиционих цена — генерално, када цене падну за 20% или више од свог последњег максимума. Могу постојати тржишта медведа за тржиште у целини, као што је Дов Јонес Индустриал Авераге или С&П 500, као и за појединачне акције.

Док је 20% праг, тржишта медведа често падају много дубље од тог током дужег периода, а не све одједном. Иако тржиште има неколико повремених „олакшаних скупова“, општи тренд је опадајући. На крају, инвеститори почињу да проналазе акције по атрактивним ценама и почињу да купују, званично окончавајући медвеђе тржиште.

Медведја тржишта карактеришу песимизам инвеститора и ниско поверење. Током медвеђег тржишта, инвеститори често игноришу добре вести и настављају да продају брзо, гурајући цене још ниже.

Док инвеститори могу бити медведи у погледу појединачних акција, то осећање можда неће утицати на тржиште у целини. Али када тржиште постане медведасто, скоро све акције унутар њега почињу да опадају, чак и ако појединачно извештавају о добрим вестима и расту зараде.

» Прочитајте више: Ево шта треба да знате када се тржиште сруши

Шта узрокује медведје тржиште и колико дуго трају?

Тржиште медведа се често јавља непосредно пре или након што привреда крене у рецесију.

Инвеститори пажљиво прате кључне економске сигнале — запошљавање, раст плата, инфлацију и каматне стопе — да би проценили када се привреда успорава. У случају пандемије ЦОВИД-19, неки од показатеља су били мало другачији. Ствари као што су широко распрострањена затварања, скокови у захтевима за незапосленост и мере социјалног дистанцирања били су само неки од наговештаја да је привреда кренула у невоље.

Када виде да се економија смањује, инвеститори очекују да ће корпоративни профити опасти у блиској будућности. Дакле, они продају акције, гурајући тржиште ниже. Тржиште медведа може сигнализирати већу незапосленост и тежа економска времена која су пред нама.

Медведја тржишта обично су краћа од бикова – 363 дана у просеку – наспрам 1.742 дана за бикова тржишта. Они такође имају тенденцију да буду мање статистички озбиљни, са просечним губицима од 33% у поређењу са просечним добицима на тржишту бикова од 159%, према подацима које је прикупио Инвесцо.

Тржиште медведа корона вируса које је почело 11. марта 2020. ушло је у фазу биковског тржишта само неколико недеља касније, иако потпуни економски утицај вируса тек треба да се утврди.

Како инвестирати током медведјег тржишта

1. Нека ваш пријатељ буде у просеку коштао долар

Рецимо да цена акција у вашем портфељу опада 25%, са 100 долара по акцији на 75 долара по акцији. Ако имате новца за улагање — и желите да купите још ове акције — може бити примамљиво да покушате да купите када мислите да је цена акција пала.

Проблем је у томе што ћете вероватно погрешити. Та акција можда није достигла дно од 75 долара по акцији; него би могао да падне 50% или више од свог максимума. Због тога је покушај да се изабере дно, или „време“ тржишта, ризичан подухват.

Разборитији приступ је редовно додавање новца на тржиште са стратегијом познатом као просек трошкова у доларима. Просек трошкова у доларима је када стално улажете новац током времена иу приближно једнаким износима. Ово вам помаже да изгладите своју куповну цену током времена, обезбеђујући да не сипате сав свој новац у акције на највишој висини (а да и даље користите предности тржишних падова).

Нема сумње да медведја тржишта могу бити застрашујућа, али берза је доказала да ће се на крају вратити. Ако промените своју перспективу, фокусирајући се на потенцијалне добитке, а не на потенцијалне губитке, тржишта медведа могу бити добра прилика за подизање акција по нижим ценама.

» Треба ми брокерска кућа? Погледајте нашу листу најбољих брокера

2. Диверзификујте своја имања

Говорећи о прикупљању акција по нижим ценама, повећање диверзификације вашег портфеља – тако да укључује мешавину различитих средстава – је још једна вредна стратегија, било на тржишту или не.

Током тржишта медведа, све компаније у датом индексу акција, као што је С&П 500, генерално падају - али не нужно за сличне износе. Зато је добро диверзификован портфолио кључан. Ако сте уложени у мешавину релативних добитника и губитника, то помаже да се минимизирају укупни губици вашег портфеља.

Кад бисте само могли унапред знати победнике и поражене. Пошто тржишта медведа обично претходе или се поклапају са економском рецесијом, инвеститори често дају предност имовини, током ових времена, која даје стабилнији принос - без обзира на то шта се дешава у привреди. Ова „одбрамбена“ стратегија може значити додавање следећих средстава у ваш портфолио:

  • Акције које плаћају дивиденду. Чак и ако цене акција не расту, многи инвеститори и даље желе да буду плаћени у облику дивиденди. Због тога ће компаније које исплаћују дивиденде веће од просека бити привлачне инвеститорима током медвеђих тржишта. (Заинтересовани за дивиденде? Погледајте нашу листу од 25 акција са високим дивидендама.)

  • Обвезнице. Обвезнице су такође атрактивна инвестиција током нестабилних периода на берзи јер се њихове цене често крећу у супротном смеру од цена акција. Обвезнице су суштинска компонента сваког портфеља, али додавање додатних висококвалитетних, краткорочних обвезница у ваш портфељ може помоћи у ублажавању болова на тржишту медведа.

» Приступите истраживању улагања: Прочитајте нашу рецензију Морнингстара

3. Инвестирајте у секторе који добро послују у рецесији

Ако желите да свом портфолију додате неку стабилизујућу имовину, погледајте секторе који имају тенденцију да раде добро током пада тржишта. Ствари попут основних потрошачких производа и комуналних услуга обично боље утичу на тржишта од других.

Можете улагати у одређене секторе преко индексних фондова или фондова којима се тргује на берзи, који прате тржишне стандарде. На пример, улагање у ЕТФ за потрошаче ће вам пружити изложеност компанијама у тој индустрији, која има тенденцију да буде стабилнија током рецесије. Индексни фонд или ЕТФ нуди већу диверсификацију него улагање у једну акцију јер сваки фонд има акције у многим компанијама.

» Још увек радознао? Сазнајте више о томе у шта улагати током рецесије

4. Фокусирајте се на дугорочно

Медведја тржишта тестирају одлучност свих инвеститора. Иако је ове периоде тешко издржати, историја показује да вероватно нећете морати да чекате предуго да се тржиште опорави. А ако улажете за дугорочни циљ — као што је пензионисање — медвеђа тржишта на којима ћете издржати биће у сенци  биковских тржишта. Новац који вам је потребан за краткорочне циљеве, углавном оне за које се надате да ћете постићи за мање од пет година, не би требало да се улаже у берзу.

Ипак, тешко је одупрети се искушењу продаје инвестиција када тржишта падају, али то је једна од најбољих ствари које можете учинити за свој портфељ. Ако имате проблема да држите руке даље од својих инвестиција током медвеђег тржишта, можете да имате робо-саветника или финансијског саветника да управља вашим инвестицијама за вас, иу добрим и у лошим временима.

» Занима ме робос? Погледајте наш комплетан преглед најбољих робо-саветника

Често постављана питања о медвеђим тржиштима

Како да знам када долази медведје тржиште?

Тржишта медведа изгледају очигледно у ретроспективи, али ретроспектива је увек 20/20. Није лако одредити када су цене акција достигле врхунац и када улазите на тржиште медведа или предвидети да ли ће се релативно блага корекција претворити у потпуни медвед.

Ипак, инвеститори имају нека правила. Један од најбољих начина да се утврди да ли је тржиште медведа на чекању је праћење каматних стопа. Ако Федералне резерве снизе каматне стопе као одговор на успоравање економије, то је добар знак да би тржиште медведа могло бити на путу. Али понекад медвеђе тржиште почиње чак и пре него што су каматне стопе смањене.

Знаци упозорења да би могло доћи до медведјег тржишта не би требало да вас наведу да промените своју стратегију улагања. Дугорочни инвеститори не би требало да покушавају да предвиде тржиште. Уместо тога, уверите се да је ваш портфолио финансиран новцем који вам неће бити потребан у наредних пет година, и да је добро диверзификован и усклађен са вашом толеранцијом на ризик. То значи да ћете вероватно боље савладати успоне и падове тржишта него неко ко покушава да то време.

Која је разлика између медвеђег тржишта и тржишне корекције?

Медвеђа тржишта су веће, жестокије верзије тржишних корекција, које су обично кратки, плитки падови цена акција између 10% и 20%. Исправке су често релативно кратке. Током биковског тржишта од 2009-2020, С&П 500 је видео шест корекција.

Исправке могу постати медведа тржишта, али чешће не. Између 1974. и 2018. године било је 22 корекције тржишта, а само четири су се претвориле у медвеђа тржишта.

Која је разлика између тржишта медведа и тржишта бикова?

Док је тржиште медведа када цене акција падају за 20% или више, тржиште бикова је када цене акција расту за 20% или више. Током биковских тржишта, инвеститори имају тенденцију да буду оптимистични и чак и скромно добре вести награђују вишим ценама акција, подстичући узлазну спиралу.

Питате се колико брзо се тржиште опоравља? Следећи калкулатор показује колико је дуго било потребно С&П 500 да се опорави од прошлих тржишних крахова – и на шта би ваш портфолио нарастао да сте остали инвестирани:

Бивши писац НердВаллет-а Јим Роиал допринео је овом чланку. 

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here